Wees geen filedier, doe het op jouw manier...

vlwOp de rustigste dagen van het jaar was het weer raak. Maandag 6 mei stond er meer dan 100 kilometer file door vele ongelukken. Filerijders vinden dat er bij vrienden en collega's steeds minder begrip is als ze te laat komen door vertraging in het verkeer. En, terecht.

Files zijn het gevolg van de keuzes die we zelf nemen. Waar we gaan wonen, waar we werken, hoe laat we opstaan, hoe laat we vervolgens de deur uitgaan om ons in het verkeer te begeven en hoe we ons gedragen op de weg. De overheid wil dat met verkeersmanagement slimmer regelen met het programma 'Wees geen filedier, doe het op jouw manier'.

 

Verkeersmanagement

 

Verkeersmanagement is het beïnvloeden van vraag en aanbod in het verkeer naar tijd en plaats, met als doel een zo goed mogelijk functionerend systeem, aldus experts. Verkeersmanagement gaat over het beïnvloeden van gedrag, zoals routekeuze, reistijdstip en rijgedrag door het geven van informatie aan de weggebruikers.

Het managen van verkeer is daarmee niets meer en niets minder is dan het managen van mensen. Juist de factor mens is bepalend voor het welslagen van al die maatregelen op straat.

 

Het nieuwe rijden

 

Hoe kunnen we weggebruikers nu stimuleren tot beter gedrag? Bij Scania krijgt een vrachtwagenchauffeur elke maand een rapport en een telefoontje van zijn ‘Driver Coach’. Voor ieder gedrag dat bijdraagt aan een zuinig en anticiperend rijgedrag is een uitdaging beschikbaar met verschillende ‘levels’.

Het spel geeft voor en na de gereden rit informatie over de behaalde resultaten en noemt verbeterpunten. De ervaringen laten zien dat het brandstofverbruik met 4 tot 7% daalt. Het geven van informatie, en het spelelement daarbij, werken klaarblijkelijk.

 

Belonen

 

Er zijn vorig jaar opnieuw zo’n 10 mln boetes uitgedeeld in het verkeer. Als straffen niet werkt, dan moeten we misschien gaan belonen, zoals Scania dat doet met de vrachtwagenchauffeurs. Niet alleen met een complimentjes, maar ook met een speels element. Op wel ‘level’ zit je, hoe goed doe je het tegenover je vrienden, en hoeveel heb je daarmee verdiend?

Navigatiesystemen kunnen daarbij helpen. Wanneer komt de eerste TomTom die je vertelt dat als je nu extra gas geeft je 5 minuten later thuis bent?