Slimme meter biedt kansen voor ondernemers

Onze huizen moeten energiezuiniger. Daarom krijgen we allemaal een slimme meter. Wat betekenen die slimme meters voor ondernemers? Walther Ploos van Amstel schrijft erover op nu.nl.

Wij wonen in een monumentaal appartement. Vorige maand viel het energielabel op de mat. Een niet zo best G-label. Met onze buren willen we daar graag wat aan doen. Het kan echt veel zuiniger en mogelijk zelfs met nul-op-de-meter.
Een slimme meter in de kast, slimme thermostaten in alle kamers, slimme radiatoren, slimme isolatie, allemaal slim aan te sturen vanaf mijn smartphone en nog veel meer van dat soort slims. Het schijnt dat mijn huis zelfs kan leren.

Dit biedt kansen voor installatie- en servicebedrijven om ons appartement een stevige 'update' te geven met nieuw isolerend glas, een zuinige ketel, wat zonnepaneeltjes en veel slimmigheid. Het liefst snel, in één keer goed en zonder zorgen erna.

Vakmanschap

De techniek ligt overal op de plank. En het vakmanschap om het aan te sluiten hebben ze best voor elkaar als ze zich tijdig bijscholen tot slimme monteur. Maar er is naast vakmanschap meer nodig om ervoor te zorgen dat wij er straks warmpjes bij blijven zitten met nul-op-de-meter.

Die slimme technologie klinkt allemaal prachtig. Maar als het huis vandaag niet warm wordt, dan is de oplossing simpel. Of de cv-ketel is stuk, of de thermostaat. Als het straks niet warm wordt, dan kan het overal aan liggen. Zelfs aan de software van mijn smartphone. Ik maak me daar nu al zorgen over. Dagelijks vecht ik met de mediabox van mijn kabelleverancier en de Philips HUE bluetoothlamp.

Met de komst van steeds slimmere hightech huizen worden het beheer ervan en de aansturende software steeds complexer. Het is dan belangrijk dat de beheerder precies weet wat er in ons gebouw zit, wat de laatste software-updates waren, wat de componenten zijn en wat hun onderhoudsstatus is.

Van de vliegtuigindustrie kunnen we veel lessen leren over gebouwenbeheer. Daar wordt in het kader van luchtwaardigheid geëist dat de complete configuratie van het vliegtuig, zoals dat nu vliegt, altijd bekend is voor alle partijen die eraan sleutelen. Dat zijn open data. Zo'n vliegtuig heeft een eigen paspoort met alle relevante gegevens. Anders mag het toestel gewoon niet vliegen.

Paspoort

Ik wil ook zo'n paspoort voor mijn huis. Het vastleggen van gegevens over ons appartement tijdens de uitvoering, de overdracht, de ingebruikname en later het beheer leggen het fundament voor effectief en efficiënt beheer later.

Als het dan een keer koud blijft in huis, dan kan de monteur met die informatie bij de hand snel een oplossing vinden. Hij kan die oplossing ook weer vastleggen in het paspoort van mijn huis. Dat moeten alle partijen in de keten van producent tot installateur samen regelen.

De ondernemers die straks geld willen verdienen met het verduurzamen van bestaande woningen, zullen behalve technisch vakmanschap en een geweldige logistieke ondersteuning bij de uitvoering, ook aangesloten moeten zijn op branchebrede informatiesystemen. Alleen dat schept vertrouwen.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO