Shopping 2020: de supply chain omkeren

Bij on line verkoopkanalen moet de logistieke keten niet van ‘korrel-tot-borrel’, maar juist andersom, omgekeerd, vanuit de consument worden bedacht. Dat heeft direct gevolgen voor de on line aanbieders, de dienstverleners en de producenten stroomopwaarts.

De logistieke keten zal als gevolg van onder meer de toenemende online consumentenbestedingen tot aan 2020 continu blijven veranderen. Nederlandse bedrijven moeten zich rap op de snel veranderende competitieve wereld voorbereiden. Internationals als Amazon en Google hebben nu al een voorsprong. Dit concludeert de expertgroep Supply Chain van Shopping2020, die vandaag haar resultaten presenteert.

De expertgroep Supply Chain maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Shopping2020, waaraan zestien brancheorganisaties deelnemen. Shopping2020 heeft als doel een toekomstvisie te creëren over hoe de consument in 2020 shopt.

De expertgroep Supply Chain deed onderzoek naar de vraag welke logistieke competenties Nederlandse bedrijven moeten ontwikkelen om voor zichzelf een goede positie te kunnen verwerven in de off- en online retailmarkt in 2020.

Frits van de Bos, Innovation Manager GS1 Nederland en gastheer van de expertgroep Supply Chain vatte de adviezen over de gevolgen stroomopwaarde in de keten samen: ‘Specifieke capaciteiten rondom flexibiliteit, informatie en samenwerking worden essentieel om te kunnen overleven en te kunnen concurreren in de supply chain van 2020. Ook het implementeren van standaarden om steeds meer informatie efficiënt met een toenemend aantal partners te kunnen uitwisselen wordt steeds belangrijker.’

Volgens de expertgroep zijn er vier trends die van invloed zijn op de supply chain in 2020.

  1. De eerste trend is de veeleisende consument die in toenemende mate 24/7 beschikbaarheid wil van goederen en informatie. Hij wil zelf bepalen wanneer goederen worden geleverd en ze terugsturen als het niet bevalt.
  2. De tweede trend, voortschrijding van moderne technologieën, zorgt voor nieuwe verwachtingen van de consument bij producten, beschikbaarheid, informatie en diensten en heeft ook direct invloed op de supply chain.
  3. De derde trend is dat EU-regelgeving verschuift in de richting van sterkere rechten voor consumenten, wat extra uitdagingen voor de supply chain met zich meebrengt.
  4. Tot slot heeft de groei van e-commerce invloed op de verduurzaming van de samenleving en daarmee op een groenere supply chain.

Het gehele rapport met 25 aanbevelingen van de expertgroep Supply Chain van Shopping 2020 is voor iedereen gratis te downloaden.