ROM InWest, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Holland, heeft voor het eerst een investering gedaan in een Noord-Hollands bedrijf: Quicargo. Quicargo heeft een digitaal logistiek platform ontwikkeld dat verladers en vervoerders met elkaar verbindt. Hierdoor is transport betaalbaarder en duurzamer en wordt de CO2-uitstoot verlaagd.
ROM InWest is eind 2021 opgericht om ondernemers in Noord-Holland verder te helpen bij hun businessplannen en investeringen. Het stimuleren van de energietransitie en transitie naar een circulaire economie zijn daarbij belangrijke doelstellingen.
Met de investering van € 1,5 miljoen in Quicargo levert ROM InWest een bijdrage aan een efficiëntere en duurzamere transportsector. Het investeringskapitaal wordt gebruikt om nieuwe projecten van Quicargo te versnellen. Met als doel om het eerste emissievrije vrachtnetwerk ter wereld te lanceren. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor de ontwikkeling van 'control tower'-software (QC Hub). Dit geeft bedrijven meer controle en transparantie over hun logistieke proces. Dit is software die het MKB in staat stelt om hun logistieke activiteiten op een eenvoudige, duurzame en transparante manier te controleren en te bewaken.
Uitkomst IPCC-rapport: nu handelen
Eind vorig jaar werd het bedrijf getriggerd door de zorgwekkende uitkomst van het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC). Het rapport waarschuwde dat als de mondiale temperatuur blijft stijgen, we op ramkoers zullen komen met de ernstige gevolgen hiervan. De tijd om deze ontwikkeling te stoppen raakt snel op en de boodschap is volgens Quicargo duidelijk: we moeten nu handelen. Vrachtwagens in Europa zijn verantwoordelijk voor 22% van de uitstoot van wegvervoer. De Europese Commissie verwacht dat vrachtvervoer in de periode 2010-2050 met meer dan 50% zal stijgen.
Groene rit
Met het nieuwe initiatief kunnen bedrijven in een volledig geautomatiseerde en transparante stroom met één klik kiezen voor emissievrijtransport. Eerst zal het bedrijf zijn voetafdruk zien, dan zal ze kunnen kiezen voor ‘groene rit’. Deze rit plant de zending aan de meest duurzame route en koppelt deze indien beschikbaar met een elektrische vrachtwagen. Waar in stadslogistiek al veel elektrische vans rijden zijn er vandaag de dag nog niet veel elektrische vrachtwagens actief in ‘the middle mile’.
Quicargo zal de basis leggen voor de toekomstige ontwikkelingen in elektrisch vervoer. Volgens de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is de ambitie dat in 2025 minimaal duizend vrachtwagens uitstootvrij rijden in Nederland. Tot die tijd zal de resterende uitstoot gecompenseerd worden in een gecertificeerd lokaal project. In het ‘groene dashboard’ kan het bedrijf (de verlader) hun duurzame prestaties volgen en vergelijken met de benchmarks in de sector.
Meer dan 400 vervoerders aangesloten
Met een netwerk van meer dan 400 vervoerders wil Quicargo hierop inspelen. Eerder deed het bedrijf al een pilot om te analyseren hoe belangrijk huidige klanten het vinden om hun logistieke keten te verduurzamen. Dit in samenwerking met Cityhub (actief in elektrische stadslogistiek). Uit het experiment blijkt dat er veel interesse is, maar niet tegen elke prijs. In veel gevallen zijn bedrijven echter bereid concessies te doen op het gebied van bijvoorbeeld levertijden en de verdeling van ladingen over meerdere vrachtwagens. Het doel is om in 2025 30% van de nationale zendingen emissievrij te hebben.
Bron: ROM InWest
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>