Het Amsterdams college trekt de stekker uit de toekomstplannen van het Food Center. Projectontwikkelaar Marktkwartier Amsterdam zet samenwerking stop na vastgelopen onderhandelingen. En het college gaat daarin mee. Dat is een klap in het gezicht van de ondernemers die streven naar duurzame stadslogistiek via het Foodcenter Amsterdam en na jaren van gedoe nu terug bij af zijn.
Ondernemers zijn boos en dienden een raadsadres in. De brief van Marktkwartier wordt gezien als onterecht en onjuist, wat suggereert dat de samenwerking en de Hoofdlijnenovereenkomst nog steeds geldig zijn. In een eerder overleg gaf de Amsterdamse wethouder Van Dantzig aan dat hij enkel met de ontwikkelaar communiceert en niet met de ondernemers, en dat er geen middelen zijn om deze kwesties te behandelen. Hij informeerde de raad over de samenwerking tussen de ontwikkelaar en de vereniging, zonder uitleg over zijn keuzes.
Ondernemers op het Food Center Amsterdam hebben de gemeente herhaaldelijk gevraagd om regie te nemen in de herstructurering, maar voelen zich overgeleverd aan de ontwikkelaar. De afspraken tussen de gemeente en de ontwikkelaar zijn geheim voor de ondernemers, wat leidt tot onzekerheid en moeilijkheden voor hun bedrijfsvoering. De ondernemers willen dat de gemeente haar rol als eigenaar en planwetgever herpakt om zo snel mogelijk een duurzaam en levensvatbaar Food Center te realiseren.
De ondernemers hebben grote zorgen over het gebrek aan voortgang en planvorming voor het bedrijventerrein. De ondernemers wijzen op problemen zoals de ontoereikende indeling, onvoldoende parkeergelegenheid voor zware voertuigen, en de inefficiëntie en extra energiekosten door slechte plaatsing van bedrijven. Door het ontbreken van een masterplan en collectieve voorzieningen is het voor ondernemers onduidelijk hoe hun toekomstige bedrijfsomgeving eruitziet en welke kosten daarbij komen kijken.
Ondernemers weten zelf prima op welke wijze hun toekomstige bedrijfsvoering ingericht zou kunnen worden, echter de ontwikkelaar houdt ze in het ongewis, schrijven de ondernemers. Ook de voortdurende onduidelijkheid over de collectieve voorzieningen maakt het indelen van het nieuwe bedrijfspand niet mogelijk. Ondernemers vermoeden dat de gemeente en de ontwikkelaar zich niet houden aan de oorspronkelijke afspraken en ambities voor duurzaamheid en kwaliteit. Er is frustratie over de manier waarop de ontwikkelaar de bouw van 95.000 m² bedrijfsruimte afwijst, ondanks dat dit in de aanbesteding en de REOK als harde eis stond. De ontwikkelaar lijkt zich te focussen op woningbouw en hanteert daarbij een hardere onderhandelingspositie richting de ondernemers.
De ondernemers vragen de gemeente om in te grijpen en de ontwikkelaar te houden aan eerdere afspraken. Ze willen terecht duidelijkheid over de samenwerking met de vereniging en een actieve inzet van de gemeente voor een toekomstbestendig Food Center.
Het lijkt erop dat de wethouders van ruimte en wonen, economische zaken en mobiliteit niet samen op een lijn zitten. Daar mogen de Amsterdamse ondernemers en bewoners niet de dupe van worden; alle risico's liggen bij hun. Kunnen de plannen van de ondernemers beter? Misschien. Maar laten we nu eens gewoon starten met bouwen. Dit jaar nog. De ondernemers verdienen duidelijkheid. Anders hebben we straks en geen woningen en geen Foodcenter.
Walther Ploos van Amstel.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>