Moeten onze jongeren verplicht op Facebook? Is privacy diefstal?

Facebook leek in Nederland onverminderd populair. Toch stopten in 2013 meer jongeren met het sociale netwerk of waren ze minder actief. Er verschenen de afgelopen maanden ook internationaal berichten dat tieners Facebook massaal zouden verlaten. Steeds meer jongeren stoppen met sociale netwerken.

Walther Ploos van Amstel vraagt zich op Nuzakelijk.nl af of jongeren niet verplicht moeten worden om hun data te delen, al dan niet via social media. Is privacy diefstal? Of, gaat dat te ver?

Walther Ploos van Amstel schrijft...
Ik zie het op de universiteit. Mijn studenten zitten amper op Facebook, al helemaal niet publiek, of posten nauwelijks iets. Zelfs hun Linkedin-pagina’s laten amper zien wie ze zijn en wat hen bezighoudt. Als ik vraag waarom, dan is de reactie steevast dat hun ouders, en soms hun vrienden, en ik als hun docent niets met hun privéleven te maken hebben. Zij vinden hun privacy waardevol.

Delen
Hoe anders was dat enkele jaren geleden. De Hyves-generatie deelde ongeremd, open en bloot, het laatste nieuws over hobby’s, gezellige feestjes en hun meest intieme foto’s. Niets leek geheim. Allemaal tot groot vermaak van personeelsmensen die vandaag hun sollicitanten even googlen.
Is het erg als onze jongere generatie minder wil delen? Misschien wel. Big data helpen ons gezonder te leven, de files te vermijden, ons veiliger te voelen, betere producten te maken en de kosten van de overheid te verlagen. Amazon is zelfs van plan ons alvast te gaan leveren nog voordat we iets bestellen; 'Anticipatory Shipping'. Wie wil dat niet? Om die maatschappelijke voordelen te halen moeten we big data wel willen te delen.

Sociaal
Twee weken geleden was het World Economic Forum in Davos waarbij connectiviteit, big data en transparantie thema’s waren. Hoogleraar journalistiek Jeff Jarvis stelde: "Not sharing is an act of selfishness". Wij doen anderen er mee te kort als we niet delen. Dat is stof tot nadenken. Je bent pas eigenlijk alleen sociaal als je deelt.
De maatschappelijke gevolgen van het niet willen delen van informatie zijn groot, haast onmaatschappelijk groot. In het angstaanjagende boek ‘De Cirkel’ van Dave Eggers is de boodschap daarom: "Privacy is theft". Het boek is 1984 versie 2.0.

SIRE
Gaan we de jongeren straks aanspreken op het niet sociaal delen van data? Komt er een SIRE-reclame om, net als bloed, data te doneren? Of, staat er straks een overheid op die het niet delen van data zelfs strafbaar maakt? Ik wil er even nog niet aan denken. Misschien moet ik eerst nog wat beter naar mijn studenten luisteren…

Walther Ploos van Amstel.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Gosse
Walther,
Welkom terug op aarde. Het woord "Prive" zegt voldoende. Jongeren worden eindelijk wijs en geven niet alles bloot. De argumenten die jij benoemd in je stukje zijn zo ongeloofelijk naïf net alsof de mensen er zijn voor de bedrijven e.d. De bedrijven moeten weten dat zij er zijn voor de mensen en niet anders om. Dan hadden we mogelijk geen crissis gehad en waren banken niet gecrased. De Overheid is er voor ons en niet wij zijn er voor de overheid. Leidinggeven is Dienen. Wat inhoudt er zijn voor de ander en niet andersom.
De jongeren waar jij het over hebt beginnen dit gelukkig weer door te krijgen.
Misschien is dit het begin van echt sociaal gedrag, weer oog hebben voor elkaar in levende lijve en niet via facebook of app. Maar weer in gesprek gaan met elkaar.

Met een sociale groet
Gosse
Albert de Folter
Ben het helemaal met Gosse eens. We zijn normale, natuurlijke levenshoudingen uit het oog aan het verliezen en leveren ons min of meer verplicht uit aan de buitenwereld. Een gezond leven naar buiten heeft ook een tegenpool nodig, even rust voor jezelf en niet alles uitkramen naar buiten toe. Dat geeft rust en balans.

De jongeren van nu die minder op facebook gaan corrigeren op een natuurlijke manier wat doorgeschoten leek te worden.De hoogleraar journalistiek is helaas slachtoffer van eenzijdigheid in plaats van iemand die boven de partijen met een evenwichtig oordeelt komt.

Met hartelijke groet,

Albert de Folter
Ed Beumer
Lid sinds 2021
En ook deze hype verdwijnt weer, dit was ook te verwachten en ik zeg: gelukkig maar! Eind 2013 ben ik gestopt met FB na 2 jaar intensief gebruiker te zijn geweest. Wat een rust gaf dat! De commercial van BEN geeft t goed weer: zet dat kleine schermpje voor je neus af en toe eens uit en kijk weer eens om je heen, wat een verademing!