Faalkosten in de bouw: een kwestie van cultuur

Faalkosten zijn jaarlijks goed voor meer dan 5 miljard euro en zorgen voor heel veel gedoe in de Nederlandse bouwsector, zo bleek uit onderzoek van ABN AMRO in het voorjaar van 2019. Het is niet alleen veel gedoe voor de ondernemers, maar vooral voor de woonconsumenten; veel opleverfouten, veel te late oplevering en onnodig hoge woonlasten. De sector lijkt onverbeterlijk.

Faalkosten zijn alle extra kosten die worden gemaakt om zaken te herstellen die niet volgens de specificaties zijn geproduceerd, of als zaken bij oplevering niet voldoen aan de verwachtingen van de klant.

Oorzaken van falen

Uit het ABN AMRO onderzoek kwam naar voren dat alle ketenpartners is de bouwsector over het algemeen goed weten dat er significante faalkosten zijn in hun eigen bedrijf. Ook hebben ze een goed idee wat de oorzaken zijn van het falen. Als partijen in de bouwketen de oorzaken van falen weten te identificeren, weten ze dan ook welke ingrediënten nodig zijn om te slagen? Hoe lever je bouwprojecten op tijd, in perfecte staat en binnen budget op? In vervolgonderzoek gingen ABN AMRO, Duurzaam Gebouwd en RISNET niet op zoek naar faalkosten, maar naar de factoren achter structureel succes. In welke zaken moet de bouwsector tijd, mensen en euro’s investeren om zonder gedoe projecten binnen de doelstellingen op te leveren?

Oplossingen

Elk bouwproject is een samenspel tussen mens, procesmanagement, techniek en projectmanagement. Uit het onderzoek blijkt dat bouwprofessionals denken dat veruit de meeste positieve resultaten te vinden zijn in de ‘zachte kant’ van de bouw: de factor mens. Meer met industrialiseren, met assemblage van prefab-modulebouwelementen op de werkplaats. Dit voorkomt verspilling van geld, materiaal en manuren. Digitalisering (3D en BIM) en het slim aanwenden van data zijn eveneens kansrijk.

Op het vlak van project- en contractmanagement zien bouwprofessionals grote voordelen in het beter organiseren van de bouworganisatievorm en het contract waaronder gebouwd wordt. Qua contractvorm lijken bouwteams de beste garantie voor een succesvol project, bij de aanbesteding is het gunnen op kwaliteit van doorslaggevend belang. Structureel succes is een afgeleide van ‘cultuur’.

Lees het ABN AMRO rapport hier.

 

 

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro