De adviseur als SOA: lang leve de wisselende contacten

Walther Ploos van Amstel blogt op Nuzakelijk.nl: 'Ik word deze maand 50'. Ik lig daarom wel eens een uurtje wakker van wat ik de komende 50 jaar nog wil doen, en wat ik de afgelopen 50 jaar allemaal heb uitgespookt. Dat zijn mooie momentjes van ‘mid-life’ zelfreflectie'.

 

Na mijn studie ben ik als adviseur, en later als docent, aan de slag gegaan. Met veel verve en bevlogenheid heb ik de afgelopen 25 jaar het logistieke evangelie verkondigd. Ik verleid managers en studenten om de nieuwste logistieke innovaties uit te proberen. Gewoon, ongegeneerd flirten…

 

Inspiratie

 

Elk jaar zie ik meer dan 500 bedrijven in adviesprojecten, bij afstudeerprojecten, in opleidingen en wetenschappelijk onderzoek. Managers en studenten zijn op hun beurt weer een ongekende bron van inspiratie.

Overal doe je wat op, en overal laat je wat achter. Je hoort een geweldig idee bij het ene bedrijf, of misschien wel juist een briljant plan dat daar nog niet is gelukt, wat met enig passen-en-meten ineens geweldig werkt in een ander bedrijf, in een andere sector. Juweeltjes die ik graag deel.

 

SOA

 

Met al die plezierige, wisselende contacten loop je al snel wat op. En, dat draag je dan met hetzelfde gemak over aan anderen. Dat is het adviseurs-SOA. Dat is een extreem besmettelijk, vaak aanstekelijk en soms effectief virus. De SOA jaagt innovatie aan, roept weerstand op en leidt tot verandering.
Als adviseur ontmoet je veel managers. Overal doe je wat op, en overal laat je wat achter. Al die wisselende contacten… is dat wel goed?
Een SOA is eng. Wat neemt jouw adviespartner mee naar een volgende klus? En, wat voor schadelijk virus heeft die adviespartner opgelopen bij zijn vorige klus. Als het fout gaat, hoe leg je dat dan thuis uit, en hoe kom je er weer vanaf. Je weet het niet en je loopt er ook niet mee te koop.

 

Innovatie-virus

 

Tegen het adviseurs-SOA is geen remedie. Wetenschappers laten het links liggen. Er zijn geen voorbehoedsmiddelen tegen en doe-het-zelftests voor. Heb je het virus eenmaal opgelopen, dan nestelt het zich hardnekkig in je hart en ziel. Je moet het daarom eerlijk tegen je partners vertellen, voordat ook zij het oplopen.

Het is nu maar hopen dat er niemand komt die vindt dat we iets moeten gaan doen aan onze wisselende contacten en dat innovatievirus. Voor je het weet komen er belemmerende NMA-regels, certificeringsinstanties die eisen stellen aan de adviseur of adviesinkopers met nieuwe voorwaarden die ons innovatie-virus willen beteugelen.

Dat zou niet goed zijn… ik wil mijn logistieke SOA nog ongeremd blijven delen de komende decennia.

 

Walther Ploos van Amstel.

 

p.s. lees meer columns van Walther Ploos van Amstel, klik hier!