Bidfood verliest proces over Food Center tegen de gemeente Amsterdam

Horecaleverancier Bidfood heeft de voorzieningenrechter verzocht een voorlopige voorziening te treffen dat het uitwerkingsplan van het Food Center Amsterdam (FCA) wordt geschorst totdat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een eerder beroep van Bidfood heeft beslist.

Het verzoek van Bidfood is vandaag afgewezen. De Raad van State ziet geen aanleiding voor het oordeel dat op voorhand moet worden aangenomen dat het uitwerkingsplan niet in stand zal blijven. Het is de volgende fase in een moeizaam proces in de ontwikkeling van FCA en het Marktkwartier.

Standpunt Bidfood

Bidfood betoogt dat het uitwerkingsplan in strijd met de goede ruimtelijke ordening is omdat er geen zicht bestaat op een integrale herontwikkeling van het FCA-terrein. Dat het uitwerkingsplan verenigbaar is met de uitwerkingsregels van het moederplan, ontslaat het college volgens haar niet van de verplichting om te toetsen of de uitwerking, gelet op de betrokken belangen, nog steeds gerechtvaardigd is.

De voorzieningenrechter overweegt dat in het moederplan een uitwerkingsplicht is opgenomen en dat het Amsterdamse college daarom in beginsel een uitwerkingsplan moet vaststellen. Bij een beroep tegen een uitwerkingsplan kan ter beoordeling staan of dit plan is voorbereid en genomen in strijd met het recht. Onder die beoordeling valt de vraag of de uitgewerkte bestemming strookt met de uitwerkingsregels in het moederplan en, als die regels daarvoor de ruimte laten, met een goede ruimtelijke ordening. Daarbij geldt de planologische aanvaardbaarheid van de uit te werken bestemming als een gegeven.

Bidfood vindt de met het moederplan beoogde herontwikkeling van het FCA-terrein onzeker. Bidfood betoogt dat het uitwerkingsplan niet uitvoerbaar is. Het belangrijkste argument daarvoor is dat de in de Realisatie- en Exploitatieovereenkomst FCA (de REOK) opgenomen afspraken over uitgifte van gronden in erfpacht in strijd zijn met de beginselen van transparantie en gelijke behandeling. Bidfood verwijst naar een eerder arrest van de Hoge Raad (zogenoemd Didam-arrest). Deze strijdigheid maakt deze afspraken nietig of vernietigbaar en zonder de REOK is het uitwerkingsplan volgens haar financieel niet uitvoerbaar.

Bidfood stelt ook dat de herontwikkeling van het FCA-terrein opnieuw moet worden aanbesteed en volgens haar zijn er geen partijen in de markt die de herontwikkeling voor hun rekening kunnen nemen als Marktkwartier ermee moet stoppen. Zij stelt verder dat de kans bestaat dat Marktkwartier niet slaagt in de herhuisvesting van de op het FCA-terrein gevestigde ondernemingen en dat het onzeker is of ondernemers gaan investeren in een nieuw FCA nu per 1 januari 2025 een nul-emissiezone voor bedrijfs- en vrachtauto’s wordt ingevoerd en de capaciteit van het elektriciteitsnet niet voldoende is voor nieuwe laadvoorzieningen.

Wat zegt de voorzieningenrechter?

De voorzieningenrechter overweegt dat een betoog over de uitvoerbaarheid van het uitwerkingsplan alleen kan leiden tot vernietiging van het bestreden besluit als het college redelijkerwijs had moeten inzien dat de uitwerking om financieel-economische of andere redenen op voorhand niet uitvoerbaar is.

Er zijn geen aanwijzingen dat het uitwerkingsplan niet kan worden uitgevoerd zonder dat de daarvoor benodigde gronden in strijd met het transparantie- en gelijkheidsbeginsel, zoals uitgewerkt in het DIdam-arrest, worden verkocht of in erfpacht worden uitgegeven. Ook een nieuwe aanbestedingsprocedure, als die nodig zou zijn, betekent niet dat het uitwerkingsplan op voorhand niet uitvoerbaar is. De enkele stelling dat er geen gegadigden zullen zijn, is daarvoor niet voldoende.

Dat het Marktkwartier niet zou kunnen slagen in het verplaatsen van bedrijven naar de gronden waarvoor het uitwerkingsplan geldt, heeft Bidfood voor de voorzieningenrechter verder niet aannemelijk gemaakt. Daarin en in de voorgenomen nul-emissiezone voor bedrijfs- en vrachtauto’s heeft het college ook redelijkerwijs geen aanleiding hoeven zien voor het standpunt dat het uitwerkingsplan op voorhand niet uitvoerbaar is. 

Ruim tien jaar onenigheid tussen een projectontwikkelaar en ondernemers over de markthallen in Amsterdam-West heeft geresulteerd in een verloederd terrein en een onzekere toekomst. Van de geplande vernieuwing en grootschalige woningbouw is nog altijd weinig terechtgekomen. Amsterdam verdient een stadslogistiek Food Center. Maar, het Amsterdamse college lijkt het maar niet met elkaar eens te worden over de toekomst van werken in de stad in het algemeen en van voedsel in de stad in het bijzonder. 

Wordt (dus) vervolgd... intussen lopen de beroepen van Bidfood nodig. Het verzoek om een voorlopige voorziening is afgewezen.

Bron: Raad van State

Lees ook: Amsterdams college trekt stekker uit toekomstplannen Foodcenter