Nieuwsgierigheid heeft in de Westerse wereld een negatieve connotatie. Het Engelse ‘curiosity killed the cat’ en het Nederlandse ‘Nieuwsgierig Aagje’ zijn hiervoor illustratief. Daar waar kleine kinderen veel vragen stellen (waarom …?) en meer ‘out of the box’ denken, leren we dat naarmate we ouder worden wel af.
Juist voor innovatie zijn nieuwsgierigheid en vragen stellen belangrijk: wij zijn er van overtuigd dat als je als volwassene vaker de waarom-vraag stelt vanuit kinderlijke nieuwsgierigheid of irritatie je vanzelf creatiever en innovatiever wordt. Wij stellen kortom dat creativiteit begint bij nieuwsgierigheid. In dit artikel gaan we in op nieuwsgierigheid als basis voor creatieve oplossingen en innovaties. Creativiteit is geen lichtflits...
Waarom is de praktijk vaak anders? Ik denk dat veel bedrijven merken dat ze ook genoeg kunnen verdienen zonder dat ze deze extra inspanning leveren. Hoe merkwaardig dit ook mag klinken, veel bedrijven zijn druk met hun dagelijkse beslommeringen en komen niet op het punt dat ze geloven dat nog klantgerichter gaan denken meer omzet en winst op kan leveren.
Daar komt inderdaad bij dat een idee bedenken nog wel wil, maar het omzetten naar een business case niet meevalt voor de meeste bedrijven. Ik heb een achtergrond in sales en ben me over de tijd steeds meer bezig gaan houden met de vraag hoe je als bedrijf concurrentievoordeel creëert. Dus welke activiteiten in je bedrijf voegen echt iets toe voor de klant zodat deze hier voor wil betalen. Als een bedrijf zich daar bewust van wordt ontstaan veel meer mogelijkheden om te groeien.
Met vriendelijke groet,
Guus de Haan
ComProces