De gemeente als tussenhandelaar?!

Cover stories · Interviews

Op regelmatige basis zal de redactie van de rubriek ICT&Internet van ManagementSite een CIO interviewen. De geinterviewde CIO mag vervolgens het stokje doorgeven aan een volgende CIO. Doel is om, vanuit ICT perspectief, inzicht te krijgen in de visie en praktijk ervaringen van de CIO.

Waarschijnlijk denken niet veel mensen bij een gemeente aan innovatie en vooruitstrevendheid, maar Paul Prooij, CIO bij de gemeente Haarlemmermeer vertelt enthousiast over de vooruitstrevende, strak georganiseerde ICT organisatie die zijn gemeente tegenwoordig is.

Paul is een gedreven manager met een duidelijke visie en grote ambities:
“Bedrijven zien de 408 gemeenten als klant, maar dat klopt niet: 16 miljoen Nederlanders zijn klant.”
“Echte innovatie zal waarschijnlijk bij nieuwe IT bedrijven vandaan ko...

Jan Roelofsen
Interessant artikel.

Voor mij vooral de mening omtrent ICT voor gemeenteland. En inderdaad; iedere verandering is 'eng' maar ik hoor steeds vaker dat ook in gemeenteland de businesscase hard moet zijn.

Vanuit m'n ervaring in de commerciële sector een goed uitgangspunt. Uiteindelijk is de burger (lees: klant) die de rekening krijgt voor wat er bij de gemeente besloten wordt.

Tenslotte grappig dat het door de overheid opgelegd juk van aanbestedingen als rem voor innovatie wordt ervaren.
Alexander Ket
Beste Jan,

Dank voor je reactie!
We vonden het zelf ook prettig om te ervaren dat er vanuit de overheid ook hele goede mensen met goede initiatieven bezig zijn.
En ja, die aanbesteding is een lastig ding. Het geeft bescherming tegen vriendjes politiek en tegelijkertijd remt het enorm de innovatie. Mijn idee is dat aanbesteding pas vanaf bijvoorbeeld 500K euro gaat. En daaronder kan je gewoon lekker aan de slag. En mocht iemand vals spelen, dan gewoon hard straffen.

Meer over ICT & Internet