Banken hebben hun les geleerd

Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, vindt dat banken lessen hebben getrokken uit de crisis. Daarom maakt hij zich zorgen over de toon waarmee nog steeds over bankiers wordt gesproken. Drie vragen aan de voorzitter.

Moeten bankiers excuses maken?

"Het merendeel van de Nederlandse banken niet. De fouten zijn begaan aan de overkant van de plas, in Amerika. Misschien had een aantal grote Nederlandse banken risico's tijdiger moeten onderkennen, hebben ze iets niet goed gezien. Maar dat is wat anders dan willens en wetens iets fout doen. Ook denken bankiers: heb ik iets gedaan waar excuses voor passen en wat betekent dat voor aansprakelijkheden? Het is heel vanzelfsprekend dat die banken, ten aanzien van dat concrete excuses maken, bij die vraag wegblijven.''

Wat v...

Willem E.A.J. Scheepers
'Grappig' is dat in Het Financieele Dagblad het volledige interview staat. Daarin laat Boele zich nog meer van zijn 'mooiste kant' zien. Zo vindt hij de gehele discussie rondom kleinere banken 'kabouterpraat'.

Dat scoort punten nu we aan de vooravond staan van de ondertekening van de Bankiersverklaring..... Zie ook www.managementpro.nl
Jos Steynebrugh
@ Willem M,

Meestal ben ik het wel met je eens. Ook deze keer, maar voor mij is het véééééééééél te zacht wat je schrijft. Naar mijn mening wordt het tijd voor een knalharde gedragscode voor banken. Een die tot op uitvoeringsniveau aan de balie is doordacht en MET represailles en een "or-else" commissie met snelrecht. Ja, EN de verzengende aandacht van de media graag.

Het gaat om de MENTALITEIT en de verworden cultuur in het fossiele bankwezen. De crisis is nog niet voorbij of men heeft alweer de financiele ruimte voor versnelde terugbetaling. Hoe kan dat, als het allemaal zo erg is????? Wat gebeurt er dan met die overheidssteun? Gewoon het gat dichtgooien dat onstaan is door hun wanbeleid en dan gewoon weer over tot de orde van de dag? Het zal toch niet waar wezen . . . . . . .

En waarom? Om de handjes vrij te hebben zodat ze zonder de verzengende aandacht van een hinderlijke pottenkijkende overheid gewoon weer kunnen doen wat ze leuk vinden: geld maken. De bonus- en graaicultuur zit tussen de oren en zal niet "even" veranderen. Dat moet je afdwingen en handhaven, net als met de crimineel die je autoradio steelt.

Ennuh . . . sorry zeggen is me letterlijk te goedkoop. Banken moeten initiatief nemen en uit eigen beweging terugbetalen aan de getroffenen. DAT is vertrouwen winnen.

Aan de halsband dat volkje en als dat niet helpt onmiddelijk aan de schandpaal met degenen die na dit drama ALSNOG durven doorgaan in de "ouwe jongens krentenmik stijl".

Groet,

Jos Steynebrugh
Tony de Bree
Lid sinds 2019
Allereerst de beste wensen.

Ik heb dit jaar goede voornemens gemaakt. Dus ik houd het netjes. Ik vind echter het verhaal van mijnheer Staal net zo nietszeggend als de reacties hierboven.

Zolang dit soort "analyses" wordt geventileerd, verandert er niets. Een beetje echt feitenonderzoek toont aan wie wat heeft gedaan of nagelaten sinds de jaren '90. Als men de moeite zou nemen.

Inclusief Paars en de opeenvolgende regeringen etc. En sinds 1997 de huidige president van de DNB.

Mocht je geinteresseerd zijn in wat er echt gebeurd is, dan hoor ik het wel. En oh ja, ik heb al lang sorry gezegd op Pluspost (hoewel ik echt niets misdaan had zoals 90% van de andere managers en medewerkers bij de banken....).

Als mensen me nu met dit soort prietpraat benaderen op feesten en partijen, dan verwijs ik ze naar 12 km zuidelijker: in Den Haag zitten de nieuwe eigenaren en "besluitvormers" sinds meer dan een jaar.

De enige echte vraag die nu gesteld moet worden is "en wat heeft 1 jaar staatsingrijpen" nu concreet opgeleverd? Dat geeft ook antwoord op de meeste vragen die jij stelt, Willem.

Feiten dus ipv meningen.

Tony de Bree
http://www.dagboekvaneenbankier.nl

Meer over Het spel om poen en prestige