Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
https://www.hrbase.nl/profiles/blogs/zelfsturende-teams-niet-altijd-een-goed-idee
en
https://www.managementsite.nl/zelfsturing-docenten-onderwijs
Bovendien zijn zelfsturende teams al een stokoud idee. Zullen we ook eens leren van het verleden? In plaats van te doen of er iets revolutionairs is bedacht? Dan komen we tenminste verder. Iets te vaak kom ik tegenwoordig in werkomgevingen waar iedereen is lamgeslagen door de vele hypes, trends, mindsets en wat al niet die over hen zijn uitgestort. Jammer, want daardoor worden ook kansen op verbetering gemist.
Het suggereert namelijk dat iets aan de sturing van een groepje medewerkers doen voldoende is: van baas- naar zelfsturing. En die 'teambaas' met ontslag of als 'teamcoach'.
Stap één is echter om het werk niet langer in de schijnbaar vanzelfsprekende functionele afdelingen (zelfde werk bij elkaar, schaalvoordelen?) te groeperen, maar in 'bedrijfjes binnen het bedrijf'. Kern: alles wat we voor (aan/met) een klant doen vindt in één team plaats.
Vraag twee is dan hoeveel 'sturing' de mini-organisaties zelf mogen doen, wel binnen de kaders van het geheel.
Vergelijk het met de draaimolen: daar kan je aan de stuurtjes draaien wat je wilt, maar je maakt rondjes: zelfsturing? Vergeet het maar! De botsautootjes kunnen binnen het kader wel echt zelfsturend zijn (en door wat coördinatie tussen de teams kan je de botsingen wel beperken).
De kop is mischien wat misleidend: het is dus helemaal niet afgelopen met zelfsturende teams! De komende tijd zal ik er verschillende artikelen publiceren waarin de nuance wel tot zijn recht komt.
Die kop was van de koppenmaker, niet van mij....
Ben benieuwd naar de artikelen die je aankondigt. De meningen over oud- en nieuw organiseren kunnen wel wat feiten gebruiken!
Ik denk overigens dat we beiden vinden dat er niet één (1) model zaligmakend is, laat staan tot het eind der tijden.
Paul
Bedankt voor je reactie. Ik vind het echt leuk als op mijn stukjes wordt gereageerd.
Mijn column was een vrolijke, misschien ook wel raillerende recensie op een artikel van Japke-d. Bouma in de NRC waarin ze haar gelijk wil halen over de verwerpelijkheid van zelfsturende teams. Zij vindt deze teams altijd prut, ik niet, maar ik idealiseer die teams niet en beschouw ze natuurlijk ook niet als een panacee. Erger nog, ik vind dat iedereen op zijn eigen manier zalig moet worden. Dus wie heel graag in een straffe hiërarchie wil werken, moet dat vooral doen. Mijn persoonlijke ervaring is dat een organisatie een stuk beter gaat werken als medewerkers hun werk in zoveel mogelijk vrijheid kunnen doen. En dat vonden die medewerkers ook.
Ik ben het met je eens dat zelfsturing geen uitvinding van de laatste tijd is. Dat neemt niet weg dat de heersende cultuur er een van command & control is en dat ieder die het anders doet, opeens als een soort innovator wordt gezien. De dominantie van command & control vergemakkelijkt het leren van ervaringen met zelfsturing niet: bij en van wie kun je leren? Daar komt bij dat organisaties die het experiment van (de een of andere vorm van) zelfsturing aangaan, vaak van binnenuit worden 'bedreigd'. Bij de minste tegenvaller neigt de leiding ertoe om het stuur maar weer in handen te nemen, zonder zich erg precies te verdiepen in de vraag wat er is misgegaan en of dat aan die vreselijke zelfsturing lag. Zie het voorbeeld van Laurens.
Vandaar ook dat ik erg blij ben met auteurs als Lenette Schuijt die ook op mijn stukje heeft gereageerd: zij heeft een belangrijk boek geschreven met ervaringen van zelfsturing en komt binnenkort met nog een aantal artikelen over dit onderwerp.
Paul Verburgt
Niets is leuker dan een reactie op een stukje dat je schrijft. Een schrijver wil gelezen worden. Bedankt dus.
Ik heb ook niet veel met al die termen als zelfsturing en zelforganisatie. Iedereen hangt er direct van alles en nog wat aan op en voor je het weet krijg je enorm op je kop terwijl je van de prins geen kwaad weet. Komt bij dat het nieuwe organiseren kennelijk een ware bron van boterzachte en verhullende woordjes en slagzinnetjes heeft aangeboord. Ik heb daar niets mee en de gemiddelde medewerker evenmin.
Verderop in je reactie geef je een denkmodel voor de inrichting van een organisatie en de besturing ervan. Mij spreekt het aan en ik denk dat ik vaak in die lijn heb gewerkt. Tegelijkertijd is het een (1) van de mogelijke modellen. Dat zul je met me eens zijn. Een call center is weer wat anders dan een tankbataljon en een basisschool is niet hetzelfde als een lanceerinrichting van raketten. Bovendien - en dat geldt voor mij als rasechte libertair - moet het ieder vrij staan om een organisatie zo in te richten dat het bij hem of haar past.
Overigens, mijn column was natuurlijk geen wetenschappelijk betoog over organisatie en besturing. Het ging hier over heel iets anders: het gnuivende 'zie-je-wel' van mensen als Japke-d. Bouma als ze kunnen 'aantonen' dat medewerkers eigenlijk kinderen zijn die een baas nodig hebben omdat het anders een potje wordt. En Japke-d. verkeert in groot gezelschap.
Paul Verburgt
Heerlijk, zo'n ongenuanceerde pittige reactie terug op een ongenuanceerd stuk van Japke; die al weer op zoek is naar de volgende trend die ze eerst omhoog zal hemelen en enkele maanden daarna dan weer kan ridiculiseren.
Excuus voor mijn late respons: ik ontdek nu pas je commentaar. Terwijl het bovenaan stond! Mijn fout.
We zijn het oneens. Niet omdat ik vind dat zelfsturing of het nieuwe organiseren een oplossing voor alles is, maar omdat ik je kwalificaties ‘fake’ en ‘hype’ eenvoudigweg niet kan delen. Zelfs niet eens kan invoelen.
Voor mij hoeft niemand zelfsturing te omarmen. Het is geen religie en dan nog! Ik snap alleen niet waarom een bewezen werkend en ordentelijke besturingsfilosofie zo negatief moet worden gekwalificeerd. Je doet daarmee de praktijk van velen tekort. Je negeert de opmerkelijke resultaten. En het is wel erg onaardig naar de mensen die aan het nieuwe organiseren hun hart hebben verpand.
Ook de artikelen waar je naar verwijst, overtuigen niet. Ja er zijn valkuilen en ja het kan misgaan etcetera etcetera. Dus? Fake, hype? Dacht het niet.
Paul Verburgt
Inderdaad. De honden blaffen, de karavaan trekt verder.
Paul Verburgt