Opleiding: Omgevingsadviseur / Planregisseur

  • Integraal samenwerken
  • Gericht op zowel planregisseurs als omgevingsadviseurs
  • Werken aan specifieke vaardigheden, geen inhoudelijke training
  • Grenswerker: met één been in de eigen organisatie en met één been in de buitenwereld
  • Steekwoorden: regisseren, integraal werken, samenwerken, verbinden, opgavegericht werken, dilemma’s, omgaan met weerstand en spanningen.
  • We bieden concrete tools om mee aan de slag te gaan

Inhoud

Inleiding

De woningbouwopgave, de energietransitie, klimaatadaptatie, ondermijning, publieke gezondheid, veiligheid, de Omgevingswet. Zomaar een lijstje met actuele maatschappelijke opgaven en er zit er ongetwijfeld eentje bij waaraan jij werkt. Het zijn allemaal opgaven waarbij meerdere collega’s betrokken zijn, van diverse afdelingen uit jouw organisatie. En de kans is groot dat er ook nog wordt samengewerkt met andere organisaties én dat er betrokkenheid is van bewoners.

Daarnaast ben je wellicht ook bezig met de regie van het omgevingsplan, de omgevingsvisie of een van de programma’s. Als regisseur van dit soort documenten ben je de verbindende schakel tussen vele actoren, zowel intern als extern. Hoe hou je regie en vul je dit praktisch in? De complexiteit maakt je werk leuk en relevant, maar soms ook ingewikkeld en tijdrovend. Want wie betrek je eigenlijk op welk moment bij je project? En wat doe je met de inbreng van anderen als je het er eigenlijk niet mee eens bent? Niet iedereen heeft even veel belang bij een vraagstuk, niet iedereen heeft dezelfde verantwoordelijkheid en bij elk vraagstuk is de rolverdeling weer anders. En toch moet er een antwoord komen. Een oplossing. Een besluit.

Over deze dilemma’s gaat deze leergang. We helpen je om de integrale samenwerking te stroomlijnen, zodat je sneller tot resultaat komt.

Integraal samenwerken

Je werkt aan opgaven waarin uiteenlopende belangen spelen, met partijen die je nodig hebt om tot een oplossing te komen. Opgaven kortom waarvoor samenwerking nodig is. Intern én extern. En dat is een hele kluif. Want iedere afdeling of organisatie heeft zijn eigen belangen, zijn manier van werken, zijn eigen taal en zijn eigen tempo. Wij helpen je om je proces of project efficiënt te organiseren, zodat je zowel recht doet aan de belangen die er spelen, maar ook snelheid kunt behouden.

Inhoud en resultaat

Omgaan met dilemma’s
Die verschillende rollen van de moderne publieke professional vragen veel van hem of haar. Het is een soort ‘grenswerker’: iemand met één been in de eigen organisatie en met één been in (een netwerk met) de buitenwereld. Het stelt ze voor lastige vragen en dilemma’s, zoals:

  • Hoe ga je om met de spanning tussen (rechts)zekerheid bieden en maatwerk leveren?
  • Hoe kan ik zowel expert zijn als integraal denken?
  • Waar ligt je loyaliteit? Bij mijn afdeling of bij de organisatie als geheel? Bij mijn eigen organisatie of de samenwerking ‘buiten’?
  • Welke (ontwikkel)wensen wil en kun je faciliteren? En hoe weeg je dat af?
  • Wanneer is een participatieproces geslaagd?
  • Welke samenwerkingsvorm past bij mijn opgave?

Omgaan met dilemma’s als deze staat centraal in deze leergang.

Werken aan vaardigheden
Deze leergang gaat niet over de inhoud, maar de context en gebruikte voorbeelden zijn wel ruimtelijk/fysiek. De nieuwe manieren van (samen)werken vragen vooral ook een andere manier van werken met bijhorende vaardigheden. Dat staat centraal in deze leegang. We kijken naar manieren om je project te organiseren, hoe je een integrale afweging maakt, hoe je belangen weegt en hoe je een participatieproces kunt organiseren. Ook kijken we naar jouw persoonlijke kwaliteiten en valkuilen, omdat je in een samenwerking zelf het belangrijkste instrument bent.

Trainers
Deze leergang wordt gegeven door zeer ervaren begeleider(s), die zowel ervaring hebben als trainer alsook zelf in publieke organisatie werken of hebben gewerkt. Zij combineren hun vakkennis met hun praktische ervaring.

Doelgroep

Deze leergang is voor iedereen die werkt aan integrale vraagstukken over grenzen van organisaties, teams en domeinen. Dat kan zijn bij de overheid, in het bedrijfsleven, bij een non-profitorganisatie of een wijkvereniging of in de advieswereld.

Voor mensen met rollen en functies die worden omschreven als planregisseur, omgevingsadviseur, programmamanager, procesbegeleider, gebiedsmakelaar, wijkregisseur, strategisch beleidsmedewerker, netwerkregisseur, senior vergunningverlener, accountmanager, alliantiemanager en al die andere functies waarin samenwerken over grenzen essentieel is.

Programma

De leergang bestaat uit twee keer twee dagen, dus vier dagen in totaal:

Dag 1: Ken je context
We maken kennis met elkaar en met de veranderende context waarin je werkt. Wat maakt jouw werk anders? En wat merk jij daarvan? We introduceren het begrip ‘grenswerker’ en staan stil bij je eigen leerdoel.

Dag 2: Ken je vak
Tijdens dag 2 zoomen we in op de consequenties van de veranderende context voor jouw vak. Hoe werk je goed samen? Welke vormen zijn er? Hoe organiseer je een goed participatieproces en hoe kom je achter belangen van de partijen waarmee je samenwerkt en hoe weeg je die?

Dag 3: Ken jezelf
Jij bent zelf je belangrijkste instrument. Jouw kwaliteiten, valkuilen en behoeften kennen is dus essentieel. Tijdens deze dag leer je jouw stijl in samenwerken kennen en die effectief inzetten.

Dag 4: Afsluiting
Op de slotdag blikken we terug op de leergang en je leervraag. En we kijken vooruit: hoe breng je het geleerde bijvoorbeeld over naar je collega’s of leidinggevende?

Materiaal

  • Digitale hand-outs
  • Relevant aanvullend digitaal materiaal
  • Toegang tot de gehele digitale kennisbank van PONT | Omgeving tot een maand na de cursus 
Meer...
€3.295
ex. BTW
Aangeboden door
Berghauser Pont Academy
Onderwerp
Omgevingswet
Niveau
Duur
29 dagen
Type product
cursus
Lesvorm
Klassikaal
Tijdstip
Overdag