Kalispera! ofwel: Goedemiddag! Ik ben er weer, terug van een bezoek aan Griekenland. Griekenland, het land met haar (zéér) rijke historie, zowel letterlijk als figuurlijk. Een land waar onze democratie haar oorsprong kent. Een land met een meer dan vriendelijke bevolking maar ook een land met zijn geheel eigen regels. Opmerkelijke regels zelfs, regels die nauwelijks verband hebben met (onze) Europese regels.
Misschien hebben ze bij TomTom wel gelijk dat ze Griekenland niet opnemen in hun Europese wegenkaarten overzicht......
Griekenland is Grieks, dat is zeker maar is Griekenland door haar EU lidmaatschap daarmee ook Europees? Een leuk Europees land, dat Griekenland, maar daarmee ook EU? Ik betwijfel het. Al voordat Griekenland EU lid was, bezocht ik dit land en in de tussenliggende periode is er eigenlijk weinig veranderd. Anders dan de diverse investeringen die er zijn gedaan in infrastructuur en cultuurhistorie en dat allemaal dankzij EU subisidies, waarvan grote blauwe borden met EU logo op de diverse locaties vriendelijk kond doen. Geld uitgeven dat kunnen ze, die Grieken, maar daar staan ze ook om bekend zelfs als zouden ze geen EU subsidie ontvangen. Genieten van het aan hen beschikbare geld dus, dat kunnen ze. Maar verder?
Verder is Griekenland toch het land dat, waarschijnlijk als enige Europese land, weinig lijkt te hebben opgestoken van het gedachtengoed van hun prominente voorouders als Aristoteles, Plato, Socrates c.s. Zo bezien waren zij toch wat sombere geesten; vergeleken met de moderne Griek zeker. Griekland leeft(!) da's zeker, op haar geheel eigen wijze. Of zoals een Griekse taxichauffeur meldde: 'Als wij Griekse mannen 's avonds bij elkaar zijn en 1 van ons stelt voor om naar een optreden te gaan van een locale artiest, dan doen we dat allemaal. We luisteren, dansen en zingen mee en dan kan het vaak 05.00u, 06.00u in de volgende ochtend worden. Sommigen van ons gaan dan rechtstreeks naar hun werk en anderen gaan toch maar naar huis.' 'En de baas dan?' vroeg ik hem 'hoe reageert die als zijn medewerker niet verschijnt of maar 1/2 verschijnt of als er zelfs meerdere medewerkers niet verschijnen?'. 'Da's afhankelijk van de baas.' was zijn antwoord. Daarin ligt waarschijnlijk ook een reden dat de bank-CAO in Griekenland de beste van de wereld is.....
Grieken vullen regels op hun geheel eigen wijze in. Overigens, het gebruik van de taxi in Griekenland, dit gele gevaar, is nergens binnen de EU goedkoper. (nb: wat zou daarvan de reden zijn?)
Enkele andere regel-voorbeelden. Omdat er in de Griekse hoofdstand nooit bouwregels waren (en nu ze er zijn niet worden gehanteerd) groeide en groeit de toch ooit magische stad Athene in een rap tempo over de omliggende heuvels. Een 'welstandscommissie' o.i.d. is er ook al niet dus van enige schoonheid is er bij al dat bouwgeweld nauwelijks iets te bekennen. De favoriete bouwmethode bij uitstek is: beton. Ook de riolering kent de gevolgen van dit bouwtempo: gooi nimmer uw (gebruikte) toiletpapier in het toilet, gebruik daarvoor de afvalemmer. Dit om te voorkomen dat uw papier een volledige wijk letterlijk verstopt.....
De snelweg dan: het privébezit van iedere Griek. Hoezo doorgetrokken streep op het midden van het asfalt? Die zijn er vooral om in alle richtingen te worden overgestoken. Een 2 baansweg wordt zo veranderd in een snelle 4 baansweg, een 4 baans weg in een 6 baansweg. Nee, geen 8 baans weg want de Grieken snappen ook dat er voor zoveel inhaalgeweld de wegen toch (nog) iets te smal zijn ('Maar wie weet heeft de EU daarvoor een oplossing?'). Het favoriete vervoermiddel voor de Griek is de, vaak gedateerde, pick-up. Op de snelwegen zie je ze als trouwauto, als bejaardenvervoer, als overbeladen transportmiddel, als veeauto, als open personenbus, de pick-up als wat eigenlijk niet? Let wel: goederen, dieren en mensen verblijven dan toch vooral in de open laadbak. Op een keer telde ik toch snel 8 landbouwmedewerkers in de open laadbak van een NISSAN pick-up, meer zou ook mogelijk zijn geweest, een passerende politie auto toeterde naar hen en de passagiers zwaaiden vrolijk terug..... Mooi land, dat Griekenland.
Tot slot & voor nu nog 1 waarneming: het kopiëren van merk artikelen en het te koop aanbieden daarvan. Gekopieerde merk artikelen die Nederlandse toeristen direct bij hun aankomst op Schiphol weer mogen inleveren samen met de betaling van een boete. Nou die artikelen, goed gekopieerd en stukken goedkoper dan bijv. een originele LOUIS VUITTON, vind je in nagenoeg alle Griekse toeristencentra op straat binnen een straal van ca. 5 km van de detaillist met de originele goederen (nb: 'nagenoeg' omdat het parlementaire centrum van Athene daarop een merkwaardige uitzondering vormt; worden daar toch veel EU gasten ontvangen?). Het verschil tussen echt en gekopieerd? Nauwelijks te zien. In Italië zag ik dergelijke straatverkopers hun gekopieerde spullen op een inventieve manier opbergen zodra aan de hoek van een plein het blauw van een politieman/-vrouw verscheen. In Griekenland loopt meneer / mevrouw agent gewoon voorbij aan de uitgestalde waar. En zo blijkt Griekenland op een bijzondere manier toch haar financiële bijdrage te leveren aan de EU als geheel.....
Dus TomTom: Griekenland toch maar opnemen in de EU? :)
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Weten jullie misschien de naam van dit typische vervoermiddel?
bedankt, groetjes Mira
De huidige crises waarin de grieken zich nu bevinden wordt hier, in deze column, eigenlijk al voorspeld en fijntjes uitgelegd.
Rare jongens, die grieken. Toch gaan we in juni a.s. weer met veel plezier naar Kreta.