Diversiteit of: neem je een gehandicapte aan?

http://www.youtube.com/watch?v=2BYQxYtmw2c

Vrijdag verzorgde ik incompany een MasterClass Strategisch Human Resource Management. Eén van de onderwerpen die tijdens deze MasterClasses aan bod komt is diversiteit.

Diversiteit heeft binnen het beleidsmatig managen van mensen een Strategische plaats ingenomen. Niet alleen wordt dit verzoorzaakt door de diverse samenstelling van onze gemeenschap c.g. door de globalisering (nb; anders dan vaak gedacht kunnen we de ontwikkeling van onze organisaties niet meer verstoppen achter onze dijken), ook komen we steeds meer tot het inzicht dat diversiteit & dan m.n. diversiteit in kennis, cruciaal is voor de continuïteit van onze organisaties.

Diversiteit is meer dan het verschil tussen mannen & vrouwen. Zo vraag ik aan mijn studenten 'Neemt je organisatie een hoogopgeleide gehandicapte aan?' Dit leidt, vaak, tot een mooie dialoog want: als iemand, een sollicitant, in een rolstoel aan je voordeur verschijnt maar zij kan niet door de draaideur zegt dat dan ook niet 'iets' over je diversiteitsbeleid?  

Vrijdag gaf student Lianne Sol mij/ons een goed voorbeeld van een organisatie die het diversiteitsbeleid m.b.t. gehandicapten ver, héél ver heeft doorgevoerd: het ook in ons land gevestigde OMRON.

OMRON heeft al(!) in 1972 in Japan een fabriek geopend waar nagenoeg uitsluitend gehandicapte medewerkers worden ingezet voor de productie van halffabrikaten; bijzonder.

Enerzijds kun je dit verklaren door de producten die OMRON levert: zij willen het hun afnemers bij hun productie eenvoudiger maken, industrial automation. Je eigen, speciale/bijzondere fabriek is daarmee dan direct een proeftuin. Daar is zeker iets voor te zeggen.

Anderzijds past het ook bij de OMRON filosofie: "No one is so disabled as to be unable to work at all. The people who work here are not patients but employees, and their sponsors are our investors." Denk daar nog maar eens even over na (voordat je je diversiteit beleid maakt)

Thanx voor je tip Lianne!

Bookmark and Share

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Patrick Moonen
Ik heb met veel belangstelling de video op management bekeken. Maar mijn vraag is. Je hebt het hier over lichamelijke gehandicapten en diversiteit, maar hoe wordt er tegen aan gekeken als je visueel gehandicapt bent?
groet,
Patrick Moonen
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Goed statement Patrick!
Of het helpt dat je nu (ook) kan luisteren omdat de tekst op het scherm niet leesbaar is, weet ik niet. Da's een vraag aan visueel gehandicapten. (nb; overigens er is software beschikbaar om de tekst op het scherm fonetisch uit te laten spreken)
Het is i.i.g. iets waarover wij ons kunnen buigen voor een volgende aanpassing aan de site.
Henriëtte Gerzee Bsc MBA
Geïnteresseerd heb ik naar uw filmpje over diversiteit of neemt u een gehandicapte aan? gekeken. Zelf heb ik een moeilijke periode achter de rug waarin ik nauwelijks meer kon lopen. Ik heb in die periode ervaren dat mensen zonder beperking, die ook geen oog hebben voor mensen met een beperking vaak eigenlijk veel gehandicapter zijn dan een gehandicapte. Daarnaast zijn mensen met beperkingen een stuk oplossingsgerichter en creatiever dan mensen zonder.
Alef Dekker
Diversiteit: De hoogste graad van interculturalisatie is volgens Ely en Thomas te vinden in organisaties die diversiteit nastreven vanuit het leerperspectief. Diversiteit geldt dan als strategische bron om primaire taken te heroverwegen en om de markten van de organisatie te herdefiniëren. Alleen in een dergelijk perspectief waarbinnen diversiteit als een winstbron voor de organisatie als geheel wordt gezien, voelen leden van minderheidsgroepen zich gewaardeerde arbeidskrachten en wordt de winst van diversiteit optimaal benut. Denk bijvoorbeeld aan een personeelsadviesbureau dat ervoor kiest om leeftijdsdiversiteit in te zetten om een methode te ontwikkelen om de inzetbaarheid van medewerkers over een langere leeftijdspeiode te bevorderen. Dat is een vraag waar veel organisaties mee kampen en waar dus competitief voordeel mee te behalen valt.
Diversiteit? Vindt uw eigen meerwaarde!