Zelfstandigen zonder personeel heten ze. Mensen die, soms na jarenlang vast dienstverband, de stap wagen en voor zichzelf beginnen, in plaats van veilig in de comfortzone te blijven hangen. Als iemand kind van de crisis is geworden, dan is het de zzp’er. Het gaat ongeveer zo. Bedrijven huren zzp’ers in, omdat die zich om de een of andere reden bewezen hebben. Ze onderscheiden zich door een hoge kwaliteit van werken, en ze moeten wel, anders komen ze niet aan de bak.
Zzp’ers zijn vaak geliefd bij werkgevers en wat minder bij werknemers, omdat ze de werknemer aan zijn beperking herinneren (en wie wil dat?) en de werkgever de kwaliteit bieden die verder in de organisatie niet aanwezig is.
De beeldvorming rond zzp’ers is bij werknemers die van ‘zakkenvullers’. Dit komt omdat de gages voor zzp’ers pittig zijn. Geen wonder, want van het geld dat de zzp’er verdient, moet hij een substantieel deel afstaan aan belastingen, pensioen, sociale verzekeringen. Hij houdt alles bij elkaar misschien 40% over van het bedrag dat hij verdient.
Daar hoor je de op veiligheid mikkende medewerker zelden over. In de veilige beslotenheid van een vast kringetje collega’s, een maandsalaris, opleidingsmogelijkheden en sociale zekerheden waarover maar ontevreden wordt gedaan, roddelen ze liever over hun managers en vooral over de zzp’er, die allemaal niets zou begrijpen van hun onbegrijpelijke werk.
Ik weet dat ik overdrijf; dat ik het wel erg scherp stel. Maar het is tijd om op te komen voor zzp’ers. Ze werken hard en altijd met hart voor de opdrachtgever, want natuurlijk willen ze graag vervolgopdrachten. De mythe dat het mensen zijn die niet zouden slagen in een grote organisatie en daarom voor zichzelf zijn begonnen, moet ook maar eens weerlegd worden.
Ze zijn, kortom, een ideaal zondebokfenomeen. De zigeuners van het bedrijfsleven. In verschillende opzichten. Jarenlang bewierookt en bewonderd vanwege hun moed, maar nu is dat niet meer zo. Ze worden ineens behandeld als bedelaars, als mensen die je lastig komen vallen.
Maar hun sociale positie is zeer zwak. Ondanks dat ze gewoon belastingen betalen en allerlei andere lasten, krijgen ze geen inkomen als het mis gaat. Er is een Bijzondere Bijstand voor Zelfstandigen, maar de ambtenarij (daar zitten de echte zakkenvullers) werkt zo efficiënt mogelijk tegen. Ze werpt bewust obstakels op. Maandenlange procedures zijn het gevolg, en de zzp’er haakt af of ziet zichzelf failliet verklaard worden. Dan kan hij vervolgens geplukt worden. En verkeert hij aan de rand van de armoedegrens.
Het is een onrechtvaardige zaak. Jarenlang is geprofiteerd van zzp’ers. Organisaties wisten niet hoeveel geld ze er aan uit moesten geven om de boel in beweging te houden. En nu krijgt een zzp’er geen eurocent als hij uit de bocht vliegt, bijvoorbeeld omdat hij tot onderwerp van onderhandelingen met de vakbond is gemaakt.
Of is er gewoon geen behoefte meer aan zijn diensten? We horen het graag van de lezers.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Valt wel mee, maar de polen zijn goedkoper en doen het ook heel goed !
Vanuit de feiten zoals ik die ken zijn bedrijven anno 2010 / 2011 nog meer bezig om allerlei niet primaire activiteiten uit te besteden. Ook veel werknemers organiseren zich hiernaar, wat de enorme groei van zelfstandigen in veel beroepsgroepen verklaard. Daarnaast zijn werkgevers zich nog meer bewust geworden van de vele voordelen van flexibele sourcing. Vanuit PZO wordt hard gewerkt om veel eenmansbedrijven een stem te geven in de SER. Ik zie wel veel signalen die duiden op een verschuiving van inspanningsverplichting(per uur) naar resultaatverplichting (naar opdracht).
Groet,
Maikel Mardjan
www.Organisatieontwerp.nl
Waarom zou 'men' in hemelsnaam JOU inhuren ? Dat vragen ZZPers zich ook te weinig af.
Trouwens, polen doen het ook erg goed in de metaal (niet alleen de bouw), net als de oost-duitsers. Daarnaast: roemenen en indiers doen het erg goed en goedkoop in de IT.
Waarom zou je nog zo'n (verwende) ZZP-nederlander willen? Die willen allemaal manager spelen, en kunnen niet eens meer een fietsband plakken ! :-) afijn, ze weten dus niet meer wat er op de werkvloer speelt, al helemaal als ze "consultant" zijn.
Nee, het gaat hier niet om de zzp'er en zijn kwaliteiten. Het gaat hier om andere dingen, Onruststoker. En ach, met die Polen heeft niemand moeite.
M.a.w., respect voor de jonge startende ZZP'er, geef ze een goede kans!
Laten we niet vergeten dat het bedrijfsleven deze mannen en vrouwen zelf hebben opgeleid en de maatschappij in hebben "getrapt".
Zij, het bedrijfsleven, hebben deze tak van ondernemen zelf ontwikkeld. Misschien onbewust....maar toch!
ZZP-ers, proficiat en of je nu jong of oud bent, Leo, startend of niet, RESPECT, met hoofdletters! Ik vind het klasse!
O, Ja, iedereen die met een jaloers oog naar deze ondernemers kijkt : De kift!
Groet,
Bas
Het is hard aanpakken deze tijd. Ik moet het van omzet hebben en niet van aanzienlijke uurprijzen. Ik kijk niet met een jaloers oog naar ZZP'ers. Ieder z'n ding. Ik heb alleen meer respect voor ZZP'ers, die er geen vast inkomen naast hebben en zich toch goed staande weten te houden houden met een jong gezin. (No hard feelings).
O, ja Leo, ook in de detailhandel : niet alleen omzet afhankelijk hoor! Kostenbeheersing, marktbenadering, omgaan met klanten, goede inkoop. Allemaal punten die meehelpen om te overleven.
Ik weet en realiseer me dat het hard en spannend werken is hoor, alle respect. Maar denk jij ook niet dat als je met een aantal "lotgenoten", nee ik moet zeggen : met een aantal "serieuse harde werkers" bij elkaar zit en ervaringen, visies en wat dies meer zij, te delen? Volgens mij wordt je daar wijzer van! en dat hoeft niet veel te kosten (koffie thee en een lunch)
Bas
Ik ben het met je eens maar zo makkelijk is het niet. Ik ben idealitisch ingesteld en al 10 jaar geleden met de website zzper.nl begonnen. Ondanks vele pogingen heb ik nog maar weinig " serieuze lotgenoten" gevonden die bereid zijn een gezamenlijke inspanning te leveren zonder te hengelen naar werk. Er is veel wantrouwen en men is bang dat de een met het project van de ander vandoor gaat. Het is jammer want er is zoveel te verdienen maar men laat zich toch liever knechten. Zolang men niet met individuele zzpers wil onderhandelen en kiezen voor een spreekbuis lijkt onder onder aanneming het beste alternatief om aan de bak te blijven.
Door de grote toename (ook uitval) van ZZP'ers de laatste jaren zal het zeker aankomen op het onstaan van een landelijke ZZP-organisatie, waarin financiele zekerheid voor de ZZP'er een grote rol zal gaan spelen, in welke vorm (branche-achtig?) dan ook.
Ik ben van mening dat die "vijver" zo groot is dat voorlopig de zzp-ers er lekker zelf in kunnen vissen zonder op elkaars stekkie te zitten. Met andere woorden : de vraag is groter dan het aanbod! Daar ben ik van overtuigd! Alleen : Hoe verkoop ik dat; hoe kom ik aan de bak. Bij de instelling van het Verbond van de Nederlandse Groothandel heb ik in, ik schat, ruim 300 groothandels in de keuken gekeken. Dacht je dat die directies bang waren, of wantrouwen hadden? Neen hoor ! In tegendeel: men maakte gebruik van de inmiddels opgedane ervaring bij niet alleen concurrenten, maar ook bij anderen. Branche gelijken en branche ongelijken.
Tenslotte : vertrouwen moet je winnen! Krijg je niet zomaar hoor!
groet,
Bas
Ik bedoel ook kennisoverdracht. Ik ben al jaren bezig een soort P.I. primus interparis voor elk vakgebied/ rubriek te zoeken. Zijn/ haar rol moet zijn in de specifieke branche als vraagbaak en coordinator op te treden. Zodat men ook niet alleen bedrijfstechnisch maar ook vaktechnische ondersteuning kan verkrijgen. Tot nu toe niet gelukt/ nagenoeg geen reactie op emails etc. hierover gehad. Graag zou ik met geschikte zzpers in contact willen komen. Wie weet misschien naar aanleding van deze corrspondentie
Ondernemer is risico's nemen. Tegenover dat risico staat ook vrijheid, flexibiliteit en een hoger uurloon. Ondernemen is daarnaast ook bewust omgaan met je middelen. Ik denk dat de menig ZZP'er in de de goede tijden te weinig rekening heeft gehouden met mindere tijden. Was die extra grote bestelbus wel zo noodzakelijk en die extra opties op de lease-auto konden die niet wat minder? Om nu de schuld bij anderen (overheid, bedrijfsleven etc.) te leggen is mij iets te makkelijk. Is het niet de overheid die juist het ondernemen beloont met prachtige regelingen?
De ZZP'er heeft het nu even moeilijk maar zodra de economie aantrekt, zal het juist deze groep zijn die daar als eerste van profiteert. Gebruik deze tijd dus goed en houd je contacten warm, deze zullen binnenkort goud waard zijn!
Ik moet toch weer even terugdenken aan de periode waarin alles kon in de groothandel: je kocht bij wijze van spreken een doosje lucifers en je was groothandel in lucifer stokjes.... Of je ondernemer was werd niet gevraagd; trouwens, dat vond men helemaal niet belangrijk, als je maar kon verkopen.... zo zijn veel groothandels bedrijven failliet gegaan. Zij vergaten dat naast het verkopen ook nog administratie en logistiek belangrijke elementen waren van groothandel drijven.
Je kent die mop toch wel van de schoolmeester en de leerling? Nou luister:
Er stopte een dikke Mercedes voor de supermarkt en er stapte een goed verzorgde man in driedelig pak met een grote sigaar in zijn mond, uit hij heette Jan. Voor de supermarkt, op hetzelfde moment plaatst en mager, ongeschoren man zijn oude fiets tegen de gevel. Dat was Jan's meester op de lagere school. Jan ziet dat en kijkt verbaasd en verrast.
"Meester"...roept Jan terwijl hij de deur van zijn Mercedes dicht gooit. "Jan" roept de meester verrast terug, "dat is lang geleden" en de meester loopt op Jan af. "Het gaat goed met je , zie ik" vervolgde de meester. "Ach", zei Jan, "ja, ik mag niet mopperen. Ik heb een groothandel en dat loopt goed" . "Een groothandel?", vroeg de meester, "en je was zo slecht in rekenen in mijn klas. Ik weet nog goed hoe we hebben zitten buffelen om je de procent-sommen eigen te maken" vervolgde de meester met opgetrokken wenkbrouwen als teken van verbazing.
"Ja, dat weet ik nog goed" zei Jan lachend, "daar ben ik ook erg blij mee" zei Jan. "Kijk, ik koop nu 100 pakjes zeep in voor 50 euro. Dat is 50 cent per zeepje" zei Jan trots en keek de meester triomfantelijk aan. "Ik verkoop de zeep voor voor 1 euro 20 per stuk; en van die vier procent verschil heb ik een goede boterham!"
groet
Bas