In mijn boek ‘Heerlijk, de werkvloer op!’ gaat het over de vraag, hoe je als manager een top-down-verandering tussen de oren van je mensen krijgt. Top-down-veranderingen zijn niet altijd populair. In een land waar democratie heerst, zijn mensen geneigd te denken dat die democratie ook in hun bedrijf moet heersen. Ze willen overal over meebeslissen, zeker als ze al langer meelopen.
In mijn boek heb ik het over 7 ongeschreven wetten, die ik onder medewerkers waarnam. Deze 7 wetten bepalen of een top-down-verandering kans van slagen heeft bij medewerkers. Zeer belangrijk voor je strategie.
Bij managementlagen lukken veranderingen meestal wel. Die zitten dichter bij het vuur, en weerstand is moeilijker in hun rol. Ook worden ze respectvoller benaderd en beter geïnformeerd. Er is meer aandacht voor ze, maar ook meer controle en ze worden scherper geconfronteerd.
De slag naar de medewerkers is moeilijker te maken, ondanks de vaak positieve beschrijvingen van hun leidinggevenden. Het is ook niet gemakkelijk om als ‘eenzame’ leidinggevende een groep aan te sturen. Maar het kan. En het is te leren.
Veel verandertrajecten inspireren de managers en niet de medewerkers. Dat doorbreek je met aandacht, een eerlijke en zorgvuldige informatieverstrekking, integere en constructieve feedback en tenslotte ook met controle op iemands werk.
Dat laatste is niet erg populair onder professionals, maar het is een vorm van aandacht en je bent er door in staat om kaf van koren te onderscheiden. Medewerkers op de werkvloer klagen er over dat hun leidinggevenden geen onderscheid maken tussen goede medewerkers en medewerkers ‘die er de kantjes van aflopen’. Dat kunnen ze ook niet als ze niet weten wat er gebeurt. Een zekere mate van controle is onvermijdelijk, om goed te kunnen leiding geven.
(Binnenkort zal ik in stadscafé De Observant in Amersfoort weer een cursus gaan geven over het onderwerp ‘operationeel leiding geven’ tegen de zeer gereduceerde prijs van 175 euro (inclusief het boek). Het zal over bovenstaande dingen gaan, die –zoals gezegd- uitgebreid behandeld zijn in het boek ‘Heerlijk, de werkvloer op!’ Zowel over het boek als over de cursus kunt u vrijblijvend uitgebreidere informatie krijgen via pitcher.support@hetnet.nl)
(Bert is ook te vinden op de Twitter-account 'Goeroetweets' en heeft bovendien een eigen weblog www.egobert.wordpress.com)
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO