Iedereen heeft talenten, de kunst is om mensen uit te dagen hun talenten volledig in te zetten en verder te ontwikkelen! Als we aan talent denken, komen er al snel voorbeelden van uitblinkers in ons op, zoals Picasso die al op zijn dertiende bij de kunstacademie stond ingeschreven. Maar talenten hoeven niet altijd groots en meeslepend te zijn. Iedereen heeft iets waarin hij kan uitblinken.
Ook in organisaties is de aandacht veelal meer gericht op wat iemand nog niet kan en beter moet doen dan op wat hij wel kan en nog meer kan inzetten. Iemand die zijn talenten kan gebruiken en ontwikkelen, werkt met meer plezier, meer motivatie en is daardoor succesvoller. Het is positief, opbouwend en inspirerend om met mensen over hun talenten te praten.
De meesten van ons hebben zelf maar weinig kijk op wat hun talenten zijn. Daar waar we goed in zijn, bijvoorbeeld ons kritisch en beïnvloedend vermogen of onze creativiteit en humor, zijn we ons vaak niet voldoende bewust of vinden we vanzelfsprekend. Talenten kunnen het best worden opgespoord in interactie, dus tijdens een gesprek.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
je berichtje van vorig jaar las pas net. Gelukkig is dat bericht permanent houdbaar. Tijdloos eigenlijk.
Het opsporen van talent is voor jezelf vaak lastig (het oog dat ziet, ziet zichzelf niet), maar het is voor de toeschouwer goed zichtbaar. Voorwaarde is dat die toeschouwer niet alleen <em>kijkt</em>, maar ook <em>ziet</em>. Om echt te zien heb je ook een ontwikkeld gezichtsvermogen nodig. De buitenpositie en de interactie zijn inderdaad voorwaarden. Maar ik heb ondervonden dat je ook een goed referentiekader nodig hebt om te zien. Een begrippenkader dat realistisch en praktisch is. Want zoals de filosoof Kant zei:"aanschouwingen zonder begrippen zijn blind". Ik merk de waarheid daarvan dagelijks in mijn praktijk waarin ik mensen help bij hun talentonderzoek. Pas door begrippen in een logisch kader gaan ze het zelf ook zien. De waarnemingen krijgen een samenhangende betekenis. Heel praktisch, heel concreet en -soms- confronterend realistisch. Maar altijd bevrijdend.
Prettig je column te lezen. Een verademing in de wereld waarin het alleen lijkt te gaan om high potentials en andere Picasso's. Maar mijn huis moet ook geschilderd. M'n buurman is daarin zeer getalenteerd.
Hartelijke groet,
Stefan van Weers
Innermatch