Al een paar jaar liep ik met de vraag rond of man-vrouw-verschillen invloed hadden op werkgedrag. En wat doet een schrijver dan? Juist, hij schrijft er een boek over. Dat boek is deze week verschenen. Ik heb zelden zoveel plezier beleefd aan het schrijven van een boek. En ontdekte gaandeweg dat je als manager, trainer of coach erg veel kan hebben aan inzicht in de biologische en cultuurbepaalde verschillen tussen de seksen.
Ik had heel wat vragen, waarop ik een antwoord vond. Komen mannen inderdaad van Mars en vrouwen van Venus? Zijn vrouwen de engelen van deze wereld, zoals hoogleraar De Kruijff beweert in zijn boek ‘Typisch testosteron’? Roddelen vrouwen meer dan mannen? Zijn mannen gevoeliger voor status dan vrouwen? Denken mannen tijdens vergaderingen meer aan seks dan vrouwen? Is focus op het brein voldoende om de menselijke geest te begrijpen, of moeten we ook kijken naar genen en hormonen? Waarom is het belangrijk om als manager te vertellen dat je veel kinderen hebt? En hoe zit het eigenlijk met glazen plafond?
Al deze vragen komen langs in mijn boek. En ik vond er door talloze kroeg- en kantoorgesprekken en ook door bestudering van de moderne literatuur heel interessante en vaak ook grappige antwoorden op. Daarbij dacht ik na over een leuke manier van opschrijven. Geen dik boek met droge theorie, maar een vlot leesbaar boek met veel voorbeelden, onderzoeksgegevens en zelfs een kort verhaal.
Een dergelijke presentatie is behalve leuk voor de schrijver ook altijd een beetje gewaagd. Je moet maar afwachten of lezers een boek dat niet heel traditioneel is opgezet ook accepteren. Maar de reacties zijn positief, met name op het gedeelte over ‘hormonenmanagement’. Ik denk omdat de informatie die ik tegenkwam mensen interesseert.
De groepsdynamiek in mannen-, vrouwen- en gemengde teams is een ander punt waarop ik goede reacties krijg. Waarschijnlijk omdat daar in managementliteratuur veel te weinig aandacht voor is geweest. Er is sprake van een neiging om de verschillen tussen mannen en vrouwen weg te stoppen. Natuurlijk heeft dit te maken met de discussie over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. In mijn optiek is daarover echter geen discussie nodig: mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig. Maar niet hetzelfde. En dit blijkt ondermeer wanneer je naar de beroepenlijsten van het Centraal Bureau van Statistiek kijkt. De percentages liegen niet. Het aantal vrouwen in sociale beroepen is veel groter dan het aantal mannen, die op hun beurt weer sterk vertegenwoordigd zijn in technische, logistieke en fysieke beroepen. Zulke verschillen zie je ook in management- en ondernemersberoepen.
Het is allemaal boeiend en intrigerend. Ik heb dan ook enorm veel plezier beleefd aan het schrijven van ‘Mannen en/of vrouwen’, dat als ondertitel meekreeg ‘Diversiteit op de werkvloer’. Het kan gezien worden als een aanvulling op ‘Mannen komen van mars en vrouwen komen van venus’. Er is een verschil: dit gaat over management en gedrag op de werkvloer. En wie zou hebben kunnen denken dat dat ook gevoed wordt door geevolueerde voortplantingsmechanismes en genenreproductie?
Ik ben een stuk wijzer geworden van het schrijven van dit boek; ik hoop dat je dit gevoel ook krijgt als lezer.
'Mannen en/of vrouwen', Bert Overbeek, uitgeverij Futuro, 22,95 https://www.managementboek.nl/boek/9789492221377/mannen-en-of-vrouwen-bert-overbeek
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO