Kun jij mee in de 21e eeuw? (case)

IMG_4662_2Al in 2009 schreef ik een artikel over bedrijven in 2020. We zijn nu een stuk dichter bij die tijd gekomen. Kijk even mee of mijn ideeen van toen klopten. En geef vooral ook je reactie. Hier is het artikel uit 2009: 'Netwerken zullen het beeld van ons leven in 2020 bepalen. Een verzameling van kleine kantoren met flexibele werkplekken die met elkaar verbonden zijn door high-tech ICT. Dit zal mensen in staat stellen om in nauw contact met elkaar te werken plus altijd de benodigde informatie voor handen te hebben wáár ze ook zijn. Het energieverbruik van dit soort werkplekken is veel minder en kan daardoor lokaal en duurzaam opgewekt worden. Zonnepanelen, windenergie en micro wkk’s (CV en elektravoorziening in één)  zullen het straatbeeld bepalen. Eventuele overschotten en tekorten aan energie worden ‘slim’ verdeeld tussen lokale verbruikers.

In 2020 zullen onze grootste uitdagingen liggen op twee ogenschijnlijk zeer verschillende gebieden. Namelijk een tekort aan ‘duurzame energie’ en een tekort aan ‘kennis’. Of zoals het ook wel wordt genoemd: the war for talent. Echter, hoewel totaal verschillend, zullen beiden eenzelfde effect hebben op onze manier van werken: vormen van netwerken.

In de energiewereld is er al een omschakeling gaande van centraal geproduceerde energie naar decentraal opgewekte (duurzame) energie. Door deze lokale producenten ook nog eens te koppelen middels een slim netwerk, creëer je een Smart Grid. Een dergelijk netwerk is geen statisch eenrichtingverkeer maar is juist in staat om tijdelijke tekorten van de ene gebruiker aan te vullen met de tijdelijke overschotten van de ander. De Smart Grid stelt ons in staat om efficiënter en ook flexibeler om te gaan met ons energieverbruik.

Eenzelfde omschakeling zal de manier van samenwerken in 2020 veranderen. Hoog opgeleide mensen zullen steeds minder snel geneigd zijn om in grote centrale organisaties te werken waar hun creativiteit en innovatie wordt afgestompt door procedures en oude gewoontes. Er zal meer in tijdelijke en flexibele projectteams gewerkt worden. Deze teams en hun projectleden zullen met elkaar in contact staan via een netwerk aan digitale platforms en open vormen van communicatie als twitter en wiki’s. De beschikbare kennis zal hierdoor veel efficiënter gebruikt kunnen worden.

Een nadeel van dit soort netwerken is dat er een afstand ontstaat tussen de verschillende entiteiten. Hierdoor sta je minder in direct contact met je medemens. Persoonlijk contact zal echter altijd belangrijk blijven en daarom zullen veel mensen ook in 2020 de weg op gaan om elkaar op te zoeken. Helaas zal dat betekenen dat we dan nog steeds in files terecht kunnen komen. Alleen dan wel in een elektrische auto!'

Laat hieronder rustig horen wat jij ervan vindt. Hoe jij de toekomst ziet.

 

Bert Overbeek geeft op 25 augustus een interactieve lezing over 'Werken in 2025' op de Universiteit van Twente. In oktober is er een belangrijke workshop voor iedereen die meer wil weten over werk in de toekomst. 

 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

willem
Leuk Wiebe, jij komt er wel.
Elske
Hey Wiebe, leuk geschreven! En vooral goed hoe je de link legt tussen energienetwerken en kennisnetwerken :-)
Matthijs
grappig!!