Wat een verhaal weer in het NRC. Over onbehoorlijke bestuurders. Deze keer bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar zat tot eind 2015 de VVD-senator Pauline Krikke aan het roer. Vond het management team niet leuk. Ze stuurden op 24 november een brief naar de Raad van Toezicht. De verwijten logen er niet om. Heette dat op de kleuterschool geen klikken?
Krikke miste ‘kennis, ervaring en vaardigheden’. Dat is zo’n beetje alles. Je vraagt je af hoe de Raad van Toezicht kort daarvoor zijn vertrouwen had kunnen uitspreken in de directeur. Zag die niet wat het management team wel pretendeerde te zien? Het management team dat zich volgens Krikke schuldig maakte aan wat zij later met een onkiese metafoor ‘een groepsverkrachting’ zou noemen.
In 2014 was ze binnengehaald omdat het ook al een rommeltje was. Ze moest rust brengen, de oud-burgemeester van Arnhem. Er was gehassebas over de commerciele koers en slecht uitgevoerde museumtaken. Ook de Raad van Toezicht deed het niet best. Een afgebrand dorp, toen al. Wat voor management team moet dat zijn, vraag je je af. En wat voor Raad van Toezicht? Nadat ze eerder hun vertrouwen hadden uitgesproken lieten ze haar net zo gemakkelijk weer vallen.
Nu beperkten de verwijten zich niet tot haar ‘kennis, ervaring en vaardigheden’. Je zou je kunnen afvragen wat je nog meer verkeerd kunt doen, maar het management team van het kennelijk al jaren afgebrande dorp dat Scheepvaartmuseum heet, wist nog meer uit de kast te halen. Als je die dingen leest, komt er wel een heel malafide bestuurder tevoorschijn. Een eigen netwerkje gebruiken zonder anderen te informeren, onder andere. En ze zou medewerkers charteren voor eigen gewin. En laten we niet vergeten dat een van haar fondsenwervers businessclass vloog voor 4000 euro op kosten van het museum.
Eigenbelang stond voorop, concludeer je als lezer op afstand. Maar was het ook zo? Dat vraag je je ook een beetje af. Je ontkomt niet aan enige achterdocht. Wat zetelt daar voor management team? En die Raad van Toezicht? Wat is dat voor clubje? Wat Krikke wordt verweten is wat kennelijk usance is geworden in het land van onze bestuurders. Teveel geld uitgeven van je organisatie, je vrienden helpen en het eeuwige eigenbelang.
Maar dat geklik van zo’n management team, en het gemak waarmee de RvT Krikke heeft laten vallen, na eerst vertrouwen te hebben uitgesproken, ook dat zijn dingen die je vaker waarneemt in de top. Die praktijken maken duidelijk dat we onze lessen van het afgelopen decennium niet serieus genoeg nemen. Er moet verdikkie eens een einde komen aan dit soort zaken. Bestuurders die niet weten wat integriteit is, management teams en raden van toezicht die van opportunisme en verklikken aan elkaar hangen. En dat in de leuke wereld van de musea.
Wie gaat nu eindelijk eens de prachtige ideeen over leiderschap waarmaken?
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
JA dit type manager zou na 2 keer falen op een zwarte lijst moeten komen, tenminste als het aangetoond is dat het bad management was.
Helaas is de markt overspoeld met bad managers, en de gevolgen weten we allemaal, maar het is nu juist die bad manager die dat niet wil inzien, en gewoon doorgaat met zijn destructieve houding en denkwijze, en het volgende bedrijf tot aan een faillisement dwingt.
Kom op managment nederland, luister nu eens naar je personeel, en neem eens iets aan ipv het groene standaard antwoorden management boekje er bij te halen.
Zo van ; dat zie je verkeerd, of daar begrijp je niets van, dat moet je anders zien,heb jij er voor geleerd,wat weet jij van management, ............. etc etc.
Luister naar je ervaren werknemers, die kijken verder dan de lengte van hun neus, die willen een goede toekomst voor iedereen binnen het bedrijf en voor het bedrijf zelf.
Laat je ego varen en kijk verder, denk na, en denk mee voor beter oplossingen, denk mee voor de lange termijn, en niet voor de korte termijn.
Ga voor de produktieve oplossingen, en betaal je personeel op de werkvloer een martkmoform salaris ipv het onderste uit de kan te halen.
Onthou dit maar eens goed, zou jij voor een minimum loon of met behoud van uitkering je volledig gaan inzetten (100%), zou jij hart voor de zaak hebben als de zaak beknibbelt op salaris, zou jij met ideeen komen die goed voor het bedrijf zijn als jij wordt uitgemelkt... etc etc.
Ja wat je zaait ga je ook oogsten, en je kan niet wonderen verwachten voor een minimumloon of werken met behoud van uitkeirng, het balans in je bedrijf is volledig spoorloos als dat het geval is, en je kan gedag zeggen naar je bedrijf.
typo's daargelaten ben geen typmiep die 8 uur over 1 a4'tje doet.
"Ja wat je zaait ga je ook oogsten, en je kan niet wonderen verwachten voor een minimumloon of werken met behoud van uitkeirng, het balans in je bedrijf is volledig spoorloos als dat het geval is, en je kan gedag zeggen naar je bedrijf."
De tegenstelling tussen werknemers inkomsten enerzijds en de graailonen aan de top anderzijds is inmiddels ook wel maximaal!
Wanneer iets (in dit geval de verdeling van inkomsten) zó uit balans is, dan gaat het vroeg of laat mis.
In feite, wanneer er ook maar enig verschil (ja, ook in inkomsten) is, dan slaat de balans door naar één kant en ligt ter zijner tijd de hele zaak op zijn gat.
Een jaar of wat geleden scandeerde Wouter Bos, staande op een sinaasappelkistje": "Wij willen werk, werk, werk en nog eens werk!"
Natuurlijk, de PvdA is óók een soort VVD, want het is de partij VAN de ARBEID;
en het is NIET een partij VÓÓR DE ARBEIDERS!
Zullen we het niet geheel ánders dienen aan te pakken? Mag ik een verwijzing geven? >>>
https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/kindheitsforscher-michael-hueter-alarmiert-das-groesste-gesundheitsrisiko-des-menschen-ist-die-schule-a2975124.html
met: https://www.youtube.com/watch?v=Fui_2JUmU2A