Een slippertje... en betrapt op Facebook!

Het botert al een tijdje niet meer tussen mij en Henk. Henk is een jonge adviseur in mijn team en loopt er af en toe de kantjes af. Maar, we kunnen hem niet echt betrappen of echte fouten. Het is alleen dat onderbuikgevoel dat hij er soms niet helemaal bij is en het werk afwentelt op naaste collega’s.Twee weken geleden was Henk ineens twee dagen ziek. Balen! Er moest een belangrijke offerte af. Schouders eronder en tot diep in de nacht doorgewerkt met het team. Zonder Henk! Een van zijn naast collega’s stuurde Henk zelfs nog een beterschapstweet.

Drie dagen later keek ik geschokt op mijn Facebook. Ik zag de tronie van Henk in de Vliegende Hollander op de Efteling naast een blonde vrouw. En die blonde vrouw ken ik als een tennisvriendin van mijn partner. Henk keek alles behalve bleekjes.... Mijn partner had de foto’s geshared met mij. Zij zijn vrienden op Facebook.

Henk bleek niet ziek te zijn, maar gewoon een paar dagen op pad te zijn geweest met die blonde vrouw... en mijn onderbuik gaf verwarrende signalen. Wat ga ik doen? Nagel ik Henk formeel aan de paal? Samen met de HR-adviseur een stevig gesprek en een mooie formele brief over zijn bedrog... Of laat ik De Efteling foto’s achteloos sharen via Facebook naar Henk’s naaste collega’s in het team? Of toch een eerlijk man-tot-man gesprek bij de koffieautomaat. Dan kan ik altijd later, als het echt nodig is, nog eens gebruik maken van Henk’s slippertje.

Wel doen? Of niet doen?

(Mensen die in liefdesaffaires zitten op het werk, 'last' hebben van verliefdheid, of hiermee op de een of andere manier te maken hebben, en die hierover discreet willen praten met een professional, kunnen een mail sturen naar pitcher.support@hetnet.nl . Coaching kan veel hulp bieden op dit gebied.)

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Sabbas
In mijn ogen is een directe confrontatie met hem het beste middel! Je hoeft niet bang te zijn in een dergelijke situatie voor verkeerde aannames, je hebt hard bewijs. Je kunt hem ermee confronteren dat je ook naar HRM had kunnen lopen, dan was ie de spreekwoordelijke Sjaak geweest... dat zal een bepaalde mate van respect afdwingen.

Mocht hij zijn commitment niet aanpassen aan de Job voorhanden? Dan kun je alsnog stappen ondernemen.... maar ik zou een directe confrontatie op prijs stellen van mijn leidinggevende...
Emile Dillis
Begin met een eerlijk man-tot-man gesprek, niet aan de koffieautomaat, dat straalt geen autoriteit uit. Wel in je kantoor.
Aan de hand van zijn reactie beslis je verdere stappen, of je geeft hem nog een allerlaatste kans en maakt duidelijke, concrete afspraken. Of er volgt een gesprek met je HR manager en een formele brief.
Hendrik van Persie
Lid sinds 2019
Beste Walter ... Je hebt een aardige naam bedacht voor deze medewerker. Natuurlijk kan een dergelijk gedrag niet onbesproken blijven. Ik denk dat verspreiding van de foto onder zijn collega's alleen maar zal leiden tot conflict binnen de groep hetgeen de samenwerking niet ten goede zal komen. Een gesprek waarbij HRM aanwezig is is in dit geval waarschijnlijk te vroeg. Bij de volgende gelegenheid kan dit echter wel zinvol zijn omdat Henk kennelijk niet de ernst van het incident in heeft gezien. Blijft over het gesprek bij de koffie-automaat of een gesprek in je eigen kantoor met de deur dicht. Het gesprek bij de koffie-automaat wordt niet zo ernstig genomen als een gesprek aan de spreektafel. Bovendien kan het gesprek bij de koffie-automaat opgevangen worden door anderen, waaronder zijn collega's. Er kan dus weer een conflictsituatie ontstaan. Conclusie: Een stevig gesprek tussen Henk en zijn baas en opname van dit gesprek in het dossier. Als het Henk duidelijk wordt dat dit gedrag niet wordt getolereerd dan leidt dit hopelijk tot verbetering in zijn gedrag en attitude. Met vriendelijke groet, Henk van Persie
Dick Kuyper
Beste Walther,
ik kijk hier toch iets anders tegenaan dan uit de vorige reacties blijkt. Dit is echt onacceptabel gedrag dat je niet kunt tolereren. Wat ik mis in de reacties is het feit dat dit ook effecten heeft naar de collega's van betrokkene. Je hebt nogal een beroep gedaan op hun loyaliteit met het maken van de offerte, terwijl betrokkene 'feest aan het vieren was'. Je maximale reactie moet zijn ontslag, maar minimaal toch een forse aantekening in zijn dossier met een officiële brief waarin hem de wacht wordt aangezegd als dit nog een keer voorkomt. Reken er niet op dat zijn gedrag ook bij de collega's niet bekend zal worden of inmiddels al is. En dan heb je pas echt een probleem. Niet alleen nu maar zeker op termijn.
Veel sterkte en succes.
Elle van Es
Walther, Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Henk moet met de spreekwoordelijke billen bloot! Een confrontatie/conflict met leidinggevende en/of collega's heeft hij over zichzelf afgeroepen. Hij (en hij alleen) is verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Zijn gedrag wijst op een egoïstische houding waarmee hij zijn collega's én zijn werkgever schaadt. Minimaal berispen aantekening in dossier en ziektedagen omzetten in onbetaald verlof. Maar eigenlijk moet je Henk zo snel mogelijk kwijt zien te raken. Medewerkers die er een dergelijke mentaliteit op na houden breken de organisatie van binnenuit af. Veel wijsheid, Elle
Sijtze Reurich
Als de foto's op Facebook bekend worden onder Henks naaste collega's (en dat worden ze, daar kun je op wachten), is Henk binnen het team niet meer te handhaven. Niemand die nog met hem wil samenwerken.
Walther kan de problemen maar beter voor zijn en Henk op staande voet ontslaan. Dat klinkt hard, maar het voorkomt een heleboel ellende.
Wat ben ik trouwens blij dat ik zzp'er ben...
Leo Keijzer
Walther,
Eens met de 2 voorgaande reacties.
Vanuit de gedachte dat een organisatie een zelfdragend systeem is, moet je je ook afvragen wat hoe het gedrag van Henk zomaar kan ontstaan. Hij is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag, maar de organisatie laat dit wel toe. Hoe gaan mensen met elkaar om, hoe duidelijk is men over de onderlinge relaties. Zie dit als een teken dat er zaken zijn die al langer slepen en dat dit een moment is waarop ingegrepen kan worden. Dus: Henk direct aanspreken en tegelijkertijd om je heen kijken wat er nog meer aangepakt kan worden, samen met je team. En wellicht ook nog verder in de organisatie.
Succes,
Leo Keijzer
 
Arthur
Walther,

Mooie case. Ik ben van mening dat je deze medewerker even voor een gesprek apart moet nemen. Direct confronteren met zijn gedrag. Enerzijds meldt hij zich ziek terwijl hij in feite een vrije dag opgenomen heeft. Hij maakt misbruik van ziekteverzuim. Dit is wat mij betreft aanleiding voor in ieder geval een dossier aantekening. Direct overgaan tot een officiele waarschuwing is een optie maar kan mits het de 1e keer is achterwege gelaten worden. De waarschuwing is wel iets wat in het gesprek benoemd moet worden.

Naast het feit dat hij misbruik maakt van het ziekteverzuim benadeeld Henk zijn collega's ook nog eens door willens en wetens niet op kantoor te verschijnen. Als werknemer heeft Henk bepaalde rechten maar heeft tevens de plicht zijn functie naar goed fatsoen in te vullen. Hij dient zich van zijn verantwoordelijkheden richting collega's en wekgever bewust te zijn.

De 2e helft van het gesprek kan je focussen op het waarom en het onderbuik gevoel wat je vermeldde. Door door te vragen op de reden van zijn afwezigheid moet je zien te achterhalen wat de werkelijke reden achter zijn verzuim is. Dat lijkt me niet alleen een tripje met een slippertje naar de Efteling. Hier is wellicht meer aan de hand. Wat is die reden en hoe kan je de oorzaak wegnemen. De oorzaak wegnemen kan uiteindelijk ook leiden tot een vertrek van Henk van de afdeling en/of bedrijf.

Ben benieuwd naar je aanpak en de resultaten ervan.

Groet

Arthur
Ron Ladage
Een gesprek op het kantoor en daar de foto's overleggen. De ziektedagen laten boeken als vakantiedagen en een vermelding in zijn dossier dat hij bij deze een waarschuwing heeft gekregen. De volgnede keer betekent ontslag.
Wanneer een werknemer niet de verantwoording volet om eerlijk tegenover de werkgever te zijn, dan is er geen vertrouwen en respect. Dus formeel behandelen en geef de desident een tweede kans.

Groeten Ron Ladage
Ebe
Beste Walter, Ik zou zeker het gesprek met Henk aangaan. Niet bij de koffie automaat, maar in een wat formelere setting waarbij je tevens verslag maakt welke voor gezien ondertekend dient te worden. Het verslag dient natuurlijk om een dossier op te bouwen.
M.b.t. de foto's. Je moet wel checken of deze foto's daadwerkelijk zijn genomen tijdens de ziek periode van Henk. Misschien zijn ze wel net ervoor of erna genomen.
Zoals hierboven genoemd een ontslag op staande voet gaat je op deze grond niet lukken. Wordt binnen de rechtspraak niet gezien als dringende reden. Wel zal je ontbinding kunnen verzoeken op basis dat er geen vertrouwen meer is. Dit kan kostbaar uitpakken!
Wil je toch van Henk af dan moet je dossier opbouwen en functioneringsgesprekken voeren met verslagen waarin duidelijk wordt wat je hebt gedaan om zijn functioneren te verbeteren. Gaat Henk niet beter functioneren, dan kun je ontbinding verzoeken welke je kan onderbouwen d.m.v. je dossier.
Ebe
Walther Ploos van Amstel
Lid sinds 2019
Dank voor de vele goede suggesties.
 
Aantal lessen:
1. Direct erop aanspreken in (stevig) gesprek na eerst de feiten te hebben gevalideerd.
2. Goed vastleggen en 'laatste waarschuwing'.
3. Oppassen met Faceboook...
 
Walther.
Wilco
Jullie spreken over collega en iemand uit MIJN team, maar,....
Bert Overbeek
Pro-lid
Walther Ploos van Amstel schrijft op 'De laatste meter' en is dit weekend te zien op een Amsterdams dance event. Kijk hier:
http://www.delaatstemeter.nl/gastcolumns/amsterdam-dance-event-god-is-my-dj/
Leon
Beste Walter, Uit jou schrijven kan ik niet uithalen of de foto’s ook daadwerkelijk gemaakt zijn op de dag dat hij zich ziek heeft gemeld. Het zijn aannames, deze moet je eerst zeker maken. Ook de aannamen dat Henk een paar dagen met de blonde vrouw alleen weg was kun je niet hard maken. Misschien zijn de foto’s gemaakt door de vriendin van Henk.  

Je functieneren op het werk is belangrijk, wat iemand in zijn privé leven doet mag dit niet schaden. De vraag is dan ook of dit het functioneren van Henk beïnvloed?    

Met een goed gesprek met Henk kan hij alles ontkennen, en is misschien op advies van de dokter voor ontspanning iets gaan doen. Om welke reden dan ook heeft hij dit niet op zijn werk durven vertellen.

Voordat je iemand beschuldigt, zoek eerst uit of dit ook is wat het lijkt dat het is. Ga een gesprek aan met Henk en door de juiste vragen te stellen moet je jou vermoedens bevestigen. Dan pas kun je bepalen hoe je hiermee om moet gaan. Succes! Leon    
Martijn
Ik sluit me bij voorgaande aan. In Zwitserland was er een soortgelijke case waarbij de HR manager zelfs expliciete statements op de facebookpagina van de medewerker aantrof waarin ze aangaf het expres aan te sturen op beeindiging met vertrekpremie. De HR manager confronteerde haar en het werd een beeindiging zonder de premie.