Dat Hollandse gepolder! Het helpt ons geen stap verder!

Er zijn mensen die vinden dat bedrijven democratisch moeten zijn. Ze vinden dat werkgevers niet zomaar een besluit kunnen nemen. Ze willen verregaande medezeggenschap bij alle beslissingen. Deze manier van denken vind je in zeer sterke mate  in Nederland. Maar bedrijven zijn niet democratisch en het is de vraag of ze het moeten worden. Zo is er de roep van mensen om zelfsturende teams, maar ik heb al erg vaak meegemaakt dat teams zelfsturend waren en na verloop van tijd weer vroegen om duidelijke leiding. Bedrijven verwachten een prestatie. Een democratische samenleving verwacht fatsoenlijk gedrag, en actieve medewerking om een democratie in stand te houden. Dat is een groot verschil. Een bedrijf moet zijn bestaansrecht afdwingen. Soms werkt het dan om democratie in te zetten als een middel om dingen goed te doen. Vaker is er sturing vereist om de juiste richting te pakken te krijgen. Die sturing voltrekt zich (in elk geval op het kader en op belangrijke speerpunten) directief. In een land als Nederland ‘polderen’ we graag mee, en zie je veel weerstand tegen directief geïmplementeerde veranderingen.

Volgens mij getuigt het van klasse om op een positieve manier een bijdrage te leveren aan een ingezet veranderingstraject. Weerstand is ook maar al te vaak het beschermen van het eigen veilige hoekje. Wie dat kritisch onder ogen durft te zien bij zichzelf, heeft geen moeite met directieve aansturing. Hoe zit het bij onze lezers? Durf je je aan te laten sturen of niet? En wat zegt dat dan over je?

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Jeroen Haan
De kern van je betoog (of moet ik zeggen de terechte nuancering) staat tussen haakjes: als er een duidelijk kader is. Bij de gratie van een duidelijk kader kun je mensen daarbinnen veel verantwoordelijkheid geven en zelf hun werkzaamheden laten organiseren.
En of je dat nou zelfsturing, participatie, beïnvloeding noemt maakt me niet zo uit, maar het is iets anders dan directieve sturing.
En op die manier laat ik me prima aansturen!
Groeten, Jeroen Haan
Auke Aukema
Mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden. Kortom deel de weg naar het doel toe. Het doel is voor de baas en de weg ernaar toe deel je met de uitvoerenden. Dan wordt al veel weerstand weggenomen. Dat is geen meeste stemmen gelden, maar participatief leiding geven. De meeste werknemers zijn steeds beter geschoold en denken ook na over hun werk. Door de kracht van de medewerkers goed aan te wenden kan veel opleveren. Kortom betrek mensen bij veranderen zodat ze meedoen in plaats van het ondergaan.
Henk Smink
Weerstand is een ego-reactie om je eigen kwetsbaarheid (en oude pijn) te beschermen. Maar het kan ook een juiste reactie zijn op onechtheid en een gebrek aan respect. Dus als ik in de weerstand schiet tegen "directief geïmplementeerde veranderingen" kan ik daarvoor een hele goede reden hebben. Dus als iemand me verteld dat ik iets op een andere manier moet doen en ik krijg daarvoor argumenten (allemaal inhoud) kan ik het gewoon  begrijpen en gaan doen. Maar als ik autoritair wordt aangestuurd en behandeld wordt als een klein kind dat orders moet opvolgen komt mijn ego in verzet, omdat (wellicht) mijn oude pijn wordt geraakt. Dus het "hoe" van de gewenste verandering dient ook aandacht te krijgen. En het liefst wil ik dan dat degenen die de verandering wensen eerlijk tegen me zijn over hun motieven, onzekerheden en twijfels, die ze proberen weg te managen met een nieuw veranderingsvoorstel. Grote kans dat ze me dan wel meekrijgen, omdat ik als volwassen mens respectvol wordt behandeld.
Dus je stelling dat als iemand zichzelf en de eigen weerstand kritisch onder durft te zien geen moeite zal hebben met directieve aansturing lijkt me wat kort door de bocht. Jij weet toch ook wel dat directief en autoritair gedrag per definitie de defensiemechanismen van de ondergeschikten triggert?