Assessments? Competentieprofielen? Hoe lang nog? (Boekbespreking Dick Swaab)

Deze week  kocht ik het boek van de neuroloog Dick Swaab: ‘Wij zijn ons brein’. Zeer boeiend boek. Als je iets wilt leren over het functioneren van de hersenen, dan moet je dit boek toch wel in je bezit zien te krijgen. En zeg nou niet, dat hersenonderzoek te complex is of te ver van je bed, want het boek van Swaab raakt aan alle gebieden van het leven, en dus ook van management. Je kunt er iets mee als manager of trainer. Als je mensen wilt veranderen, zul je iets moeten begrijpen van de werking van het brein. De psychologie heeft ons goed geholpen de laatste decennia, maar de neurologie gooit wel wat heilige huisjes om, en dat gaat gevolgen krijgen voor de aansturing en coaching van mensen.Als je kinderen hebt, en zeker als je pubers hebt, biedt het boek veel modern-wetenschappelijke inzichten, die je opvoeding wel eens flink zouden kunnen veranderen. Swaab verstaat de kunst om in normaal Nederlands complexe thema’s te behandelen. Zijn status is intussen onomstreden. Hij is een vermaard hersenonderzoeker geworden. Vroeger lag hij nog wel eens onder vuur vanwege zijn controversiele denkbeelden.

Je kunt spreken over een levenswerk, over de bijbel van Swaab. Want hij bespreekt ook de vraag of er meer is tussen hemel en aarde. Het is altijd boeiend om te zien wat hersenwetenschappers vinden van leven na de dood, de ziel en de vrije wil. Swaab behoort tot de mensen die er niet in geloven. We zijn ons brein, volgens hem. De zogenaamde ziel is de optelsom van hersenprocessen. Het brein is een soort onbewuste processor die ons regeert en stuurt. De vrije wil bestaat niet echt. We maken keuzes, maar hoe vrij zijn die keuzes? Bijna dood ervaringen zijn op te wekken. En als ons brein sterft, is het met ons ook afgelopen.

Dit mag iemand geloven. Geen probleem mee. Maar ik wil hier wel een kanttekening plaatsen. Swaab is een man met wetenschappelijke status, en dan hebben mensen de neiging om ook de beliefs van iemand als ‘wetenschappelijk aangetoond’ te zien. Dit is echter een vergissing. Swaab zegt in zijn boek dat hij nog nooit iemand overtuigende uitspraken heeft horen plaatsen tegenover het idee dat de ziel een product is van het brein, en dat die ziel sterft als de mens sterft. Het is echter wetenschappelijk niet te bewijzen of er zoiets bestaat als een ziel die los kan functioneren van ons lichaam. Je kunt het aannemelijk maken, maar daarmee heb je het nog niet bewezen.

Je moet als lezer (en als trainer, coach of manager) dus goed onderscheiden waar Swaab en veel andere onderzoekers wetenschappelijke uitspraken doen, en waar ze hun geloof uiten, ook al is dat onderbouwd met wetenschappelijke resultaten. Dit klinkt erg saai, maar het is belangrijk om feiten en levensbeschouwingen uit elkaar te houden. Wie zijn inzichten in de mens wil verrijken met boeken als dat van Dick Swaab, zal niet bedrogen uitkomen. Maar kritisch blijven mag.

Wat kan een manager nu leren van Swaab? Om te beginnen hoe belangrijk hersenprocessen zijn bij leerprocessen. Dan: bij het herkennen van de mogelijkheden en beperkingen. Iemand die gaat werken aan een bepaalde competentie, die hij niet zo beheerst, kan van te voren vaststellen hoe groot de kans is dat hij hierin slaagt. De huidige assessments doen daar wel prognoses over, maar de vraag is hoe die zich zullen houden bij een kritische neurlogische analyse.

Het boek van Swaab is een must. Je bent weer heerlijk op de hoogte van het recente hersenonderzoek. (Op www.egobert.wordpress.com vindt u een bespreking van Swaab in het licht van spiritualiteit en religie.)
PS. Bert Overbeek is trainer, coach en mediator van Pitcher Support. Hij schreef de boeken ' Heerlijk, de werkvloer op!'  en ' Goeroegetwitter'. Informatie via pitcher.support@hetnet.nl

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

B.H.Kraaijenbrink
Swaab sugeereert in zijn boek dat vrouwen met AN door een beschermingsconstructie niet meer menstrueren omdat je met ondergewicht zeker niet zwanger moet worden. ( blz. 173/174)  Het is echter wel degelijk zo dat meisjes met groot ondergewicht, die niet meer menstrueren, wel degelijk zwanger kunnen worden. Swaab ondersteunt dus met zijn boek een volksmythe. Jde zou van zo'n geleerde beter verwachten. Bij de SABN zijn daarvan meerdere voorbeelden bekend.

Henk Kraaijenbrink medewerker van de St. Anorexia en Boulimia Nervosa (SABN)
Bert Overbeek
Ik las het ook, Hans, maar om nu heel dat prachtige boek tot één momentje van onachtzaamheid terug te brengen en te zeggen dat Swaab volksmythes ondersteunt voert mij te ver. We moeten volgens mij Swaab respecteren voor wat hij ons brengt, voor dat hij inzichten met ons deelt die zeer de moeite waard zijn.
Swaab is een wetenschapper met een visie. Hij vertelt ons erg veel over zijn ervaringen met de hersenen. Hij doet dat in begrijpelijke taal. Daarmee bewijst hij de samenleving een enorme dienst.
Ik onderscheid voor zover ik het kan, de wetenschap van de visie. De gedachte dat de hersenen alles determineren, deel ik niet. De hersenen als een soort predestinerende godheid, daar geloof ik niets van. Ik prefereer het om te geloven in dualiteit: er is een ziel buiten onze hersenen. Ik kan die niet wetenschappelijk bewijzen, maar ik hoor na al die eeuwen van pogingen om het niet bestaan ervan te bewijzen, ook geen overtuigende bewijzen <em>tegen</em> het bestaan ervan.
Het gaat er dus om objectief van interpretatie te onderscheiden in het boek van Swaab.
I
kneelis
Swaab, pagina 357. Ik heb bij het geschrevene over de ziel zeker wel het gevoel dat Swaab zeker in twijfel is over het feit dat de mens ziel is. Het zal hem zeker niet ontgaan zijn dat overal op de wereld mensen onafhankelijk van elkaar aandacht besteden aan de ziel van mens of dier na overlijden. Zou het een menselijke eigenschap zijn? Ik weet dat het niet zo is na een bijna dood ervaring tijdens een ongeluk. Hoe kan het zijn als ik op 10 meter hoogte mijzelf zie liggen en kan zien wat de mensen om  mij heen aan het doen zijn? Goed, Swaab zal het wel uitleggen als een kortsluiting in de hersenen. Ik denk dat een wetenschapper alle mogelijkheden zal bekijken en niet tot een uitspraak zal komen voordat het degelijk onderzocht is en mocht iets niet te bewijzen zijn zal de mogelijkheid opengelaten moeten worden. Dat valt me een beetje tegen niet alleen bij het stukje over de ziel maar er zijn meerdere pagina's. Verrassend vind ik zeker dat de moderne wetenschapper zich niet afvraagt hoe het kan dat bepaalde mensen deze ziekte krijgen en andere weer iets anders. Ja, genen en dat soort gedoe maar als het al bekend is dat alles uit energie bestaat en dat energie niet "verloren"gaat en dat de mens spiegelneuronen heeft zou men toch enig sinds een beetje meer bedacht zijn woord keuzes op papier mogen aanbrengen. Natuurlijk vind de mens het heerlijk om te zeggen dat het zo in elkaar zit, lekker veilig en geeft aanzien. Voor mij meer een bron van ellende.