Ook de tarieven van fysiotherapeuten hoger door marktwerking: dat gaat lekker zo!

Niet alleen energiemaatschappijen profiteren volop van de prijsruimte die de politiek hen biedt. Blijkens een artikel in het FD van afgelopen week (9 mei) zijn nu ook de tarieven van fysiotherapiebehandelingen sinds de introductie van de marktwerking met 13% gestegen. Dat blijkt uit een verslag dat de toezichthouder CTG / Zorgautoriteit heeft gepubliceerd.

Het leuke is dat de toezichthouder aangeeft dat hier sprake is geweest van 'een inhaalslag'. Ze gaan er kennelijk van uit dat deze vrije ondernemers daarna wel zullen stoppen met het laten stijgen van de prijzen. Waar ze dat op baseren blijft onduidelijk. "We gaan de komende periode scherp op de prijzen letten". Nou, daar zullen de jongens en meisjes masseurs wel van schrikken!

 

Helaas begrijpt de politiek nog steeds niet dat ondernemers er niet primair op uit zijn om hun prijzen te drukken omwille van het trekken van meer klanten. De snelste weg naar meer winst is altijd nog het optrekken van je prijzen. En als je concurrenten dat dan ook blijken te doen, maak je met dezelfde inspanningen meer rendement.

De fysiotherapeuten mogen de politiek als dank wel een bloemetje sturen. Of een gratis massage aanbieden. Hoewel, gratis. Dat is misschien wel weer iets te non-profit gedacht!

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Jos Steynebrugh
Ho, ho, ho, dit is niet ZOMAAR een markt. We hebben hier een aantal stakeholders: clienten, fysiotherapeuten, overheid en . . . verzekeraars.
De verzekeraars opereren nu al vanuit een machtpositie door de fysiotherapeuten (enkele groter, maar duizenden ZZP-ers) een contract voor te leggen met afspraken over prijs (!!!) en wat ze daarvoor moeten doen. Hoe de markt gaat reageren wordt hierdoor een héél complex rekensommetje met héél erg veel onzekere factoren. Dan is er ook nog de fysiotherapeut. Vaak zijn dat mensen die "zorgen" hoog in hun vaandel hebben staan, anders waren ze een kliniekje begonnen à la Botox vullinkjes. De betrokkenheid bij HUN klanten (clienten/patienten) kan er best wel eens voor zorgen dat ze een "ruimte in de prijs" niet zomaar zullen uitbuiten.

Ik zou maar even wachten met dat bloemetje voor de politiek. Volgens mij doen ze hier (voor de zoveelste keer) iets waarvan ze op geen stukken na de effecten kunnen inschatten. Vijfentwintig achtereenvolgende kabinetten hebben OF niet gezien OF niet gedurfd het AOW probleem met 4% per jaar in te lopen. Jos, ik bewonder je vertrouwen in de visie van de overheid in het algemeen en DIT kabinet in het bijzonder.

Groet,
Jos Steynebrugh
Frank Goossens
Die Jos Burgers heeft de markt blijkbaar pas kort gevolgd. Terwijl alles 10 jaar lang links en rechts duurder werd, heeft de fysiotherapeut nauwelijks tariefsstijgingen gekend. Nu kunnen ze een pietsje inhalen (ze wensen een stijging van misschien wel 50%!) dan valt er meteen weer zo'n nitwit over. Ik noem dat pas goedkoop.

Frank Goossens
Jos
Beste Frank,
Ik beweer niet dat de fysiotherapeut iets doet dat niet mag of onredelijk is. Sterker, ik zou exact hetzelfde doen.
Mijn stelling is alleen dat marktwerking niet betekent dat de conc. toeneemt waardoor de prijzen zakken. Dat is wat politici denken. Dat klopt gewoon niet en jouw reactie bevestigt dat mijn stelling klopt. Daarvoor hoef ik de markt niet gevolgd te hebben.
Jos Burgers