Aanbesteding logistieke hubs door de Rijksoverheid kan een impuls aan de markt geven

De IUC Belastingdienst heeft in het kader van een geplande aanbesteding voor "Logistieke hubs in Nederland voor de distributie van houdbare kantoorgoederen voor onder andere de Rijksoverheid" een marktconsultatie gedaan. De afdeling Categoriemanagement Logistiek wil als launching customer via een Europese aanbesteding meerdere logistieke hubs in Nederland te realiseren. Het doel is om de stadslogistiek efficiënter en duurzamer te maken met zes nieuwe hubs, waaronder één in Den Haag.

Er zijn helaas maar vijf ingevulde vragenlijsten ontvangen van Binnenstadservice Nederland (GHNL), Cityhub, UTS Nederland, Hubbel Stadslogistiek en Vos Logistics. Enkele bevindingen uit de consultatie zijn:

  • Groeimarkt: De stadslogistieke dienstverlening is een groeiende sector met relatief weinig aanbieders en een groeiende vraag naar deze diensten. De concurrentie in de markt is nog beperkt. De markt is divers en bestaat uit zowel grote als kleine logistieke bedrijven, waaronder bedrijven uit de transportsector, verhuissector en ondernemingen die zich specifiek richten op stadslogistiek. Het kenmerk van de markt is dat het een netwerkmarkt is.

  • Zelforganisatie van de markt: De dekking van logistieke (stads)hubs sluit grotendeels aan bij de dekking die door de categorie Logistiek wordt gewenst, met uitzondering van Den Bosch. Er lijkt in ieder geval één marktpartij te zijn die nu al aan deze behoefte kan voldoen. Andere marktpartijen geven aan dat zij op (korte) termijn in staat zijn om de gewenste dekking te realiseren. Alle partijen uiten de ambitie om geografisch uit te breiden.

  • Marktstimulering: Verwacht wordt dat (lokaal) beleid en wetgeving de grootste impact hebben op het stimuleren van de markt. Vooral de inrichting van stedelijke zero-emissiezones wordt gezien als een belangrijke factor, omdat dit lokale ondernemers verplicht om leveringen voor de first en last mile via een logistieke hub te organiseren. Ook subsidies, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen en verbeteringen aan de infrastructuur, worden genoemd als stimulans.

  • Aanbesteding: De voorgenomen aanbesteding door de Rijksoverheid wordt verwacht een impuls te geven aan de markt. Het draagt bij aan het bundelen van volume en mogelijk ook aan langdurige economische samenwerkingen met andere grote, toonaangevende bedrijven en organisaties in de sector. Het winnen van deze aanbesteding is een waardevolle kans voor een hubdienstverlener, met potentieel positieve gevolgen voor hun marktpositie op de korte en lange termijn. Een rijksbrede Europese aanbesteding voor hubdiensten maakt veel los in de markt. De respondenten geven aan geïnteresseerd te zijn en deel te willen nemen aan een dergelijke opdracht.

Bron: Overheid

Lees ook: Balm, S. (2020). Aan de slag met duurzame bevoorrading: een verslag van 5 jaar onderzoek en realisatie van facilitaire logistiek bij UvA-HvA. Hogeschool van Amsterdam.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro