De kranten schrijven over niets anders, alle TV-stations over de hele wereld zenden het uit, de koersen op alle beurzen in de wereld schommelen en de dollar zakt in. En dat allemaal omdat Clinton zich schuldig zou hebben gemaakt aan "ongewenste intimiteiten".
Nu gebiedt de eerlijkheid dat ongewenste intimiteiten dagelijks -ook bij ons in Nederland- voorkomen. Soms heel openlijk, soms heel bedekt.
Maar als het voorkomt in een werkverhouding (en daar is bij de affaire Clinton sprake van) dan wordt het een heel ander verhaal.
Natuurlijk proberen sommige politici uit deze zaak munt te slaan. Dat zal best.
Veel belangrijker is dat U weet wat U doet indien zich zoiets voordoet op uw eigen werk.
Een vrouwelijke werknemer wordt nog weleens "verrast" met sexueel getinte toespelingen. En als er dan wat van gezegd wordt is steevast het antwoord: "jij legt zaken ook snel verkeerd uit zeg, zo bedoelde ik het helemaal niet".
Sexueel getinte aandacht kan tot uiting komen in verbaal, handtastelijk- en non-verbaal gedrag. Het kan zelf leiden tot pure intimidatie en chantage. Denk aan een chef die een vrouwelijke ondergeschikte een prachtige loopbaan in het vooruitzicht stelt als zij eens met hem zou uitgaan.....
Men moet in het achterhoofd houden dat ongewenste intimiteiten vaak onderdeel zijn van een tot dan toe onuitgesproken bedrijfscultuur. Vaak blijkt het ter discussie stellen een eerste stap in de goede richting. Ongewenste intimiteiten doen een onplezierige werksfeer ontstaan. Nog erger wordt het als het allemaal "uitlekt" en een bedrijf getrakteerd wordt op negatieve publiciteit.
Wat kunt U nu doen om ongewenste intimiteiten te voorkomen?
Preventie
Het voorkomen van ongewenste intimiteiten door voorlichting:
- een duidelijke omschrijving van ongewenste intimiteiten te geven;
- duidelijk te maken dat dit gedrag wordt afgekeurd en bestraft;
- te vertellen hoe en waar een klacht kan worden ingediend.
Deze preventieve maatregelen zullen helpen, maar incidenten zullen voorlopig blijven voorkomen. Acties die U kunt overwegen zijn diverse sancties en het aanstellen van een vertrouwenspersoon.
Sancties
Sancties bij constatering van zich misdragende werknemers bestaan uit:
- schriftelijke of mondelinge waarschuwing;
- berispingen;
- overplaatsing;
- boetes;
- ontslag op staande voet op grond van artikel 163p, tweede lid, 6e Burgerlijk Wetboek.
Vertrouwenspersoon
Het aanstellen van een vertrouwenspersoon die speciaal getreend moet worden op het vertrouwen van de vrouwelijke medewerkers. De taken van deze vertrouwenspersoon zijn:
- eerste hulp voor een persoon die ongewenst intiem gedrag heeft moeten doorstaan;
- een verwijzing geven naar in- of externe hulpverleners;
- begeleiding geven in het geval van een klachtenprocedure;
- het adviseren van de bedrijfsleiding op het gebied van preventie;
- als klachten niet informeel kunnen worden opgelost een advies over de formele weg.
Wilt U nog verder informatie hebben dan kunt U het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid bellen en de brochure opvragen over ongewenste intimiteiten. U kunt gratis bellen met telefoonnummer: 0800-9051.
Jammer dat die brochure er niet in het Engels verkrijgbaar is. Het "Witte Huis" kan die brochure misschien goed gebruiken.
Klik hier voor meer artikelen van Loek Wijchers
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>