Na economisch barre tijden schijnt er weer licht aan het einde van tunnel: in 2014 wordt door Nederlandse economen een 'voorzichtige' economische groei verwacht. Deze opleving zal op de arbeidsmarkt leiden tot een toename van het aantal vacatures. Na een dieptepunt in de vraag naar arbeidskrachten lijkt de weg naar boven weer ingezet. De crisis heeft echter het chronisch tekort aan talentvolle Nederlandse arbeidskrachten gemaskeerd. Het risico van rem op de economische groei dient zich aan omdat we talenten simpelweg niet opgelijnd hebben staan.
In Nederland is sprake van een 'great talent mismatch'. Dit houdt in dat wij veel hoog opgeleide werknemers hebben, maar - en dat is het probleem - niet voor de specialismes waar de grootste vraag naar is (nu en in de toekomst). Het gaat met name o...
Mijn constatering is dat normale tekenen bij schaarste ontbreken: wervende advertenties. Succesvolle omscholingen, stijgende salarissen. Noch zie ik terugkeerders naar de technische disciplines.
De technisch opgeleiden uit de jaren '90 gingen er velen aan de slag bij b.v. banken en consultancies. Vaak ik trainee programma's die de onmisbaar geachte verbreding (marketing, finance, leidinggeven, verandermanagement, soms zelfs een MBA) boden. Zowel voor organisaties als individuen was dit de meest interessante richting. Net als vele anderen ging ik geleidelijk het plezier van ingewikkelde technische problemen en concrete ('werkende') resultaten missen. In mijn zoektocht naar een nieuw start ben ik nog geen schaarste tegengekomen. Alle vormen van loopbaan ondersteuning die ik tegenkwam ging over zaken als cv's, social media, pitches, speed dating, netwerken, etc. Nergens ontmoette ik voorbeelden die insteken op het onderzoeken van de mogelijkheden om schaarste in de High Tech sector op te lossen. Zit iedereen er met zijn oplossingen voor de vermeende schaarste naast? Volgens mij is er sprake van een idée fixe.