Opleiding: Annoteren van omgevingsdocumenten
- Welke annotaties zijn er?
- Hoe leg ik de relatie tussen mijn omgevingsdocumenten?
- Wat is het nut van annoteren in relatie tot de beleidscyclus?
- Wat betekent annoteren voor mijn dienstverlening?
- Waar moet ik aan denken bij het maken van een annotatiestrategie?
- Relatie met toepasbare regels en de doorwerking in de keten RO en VTH
- Naast het annoteren van het omgevingsplan komt ook het annoteren van de andere omgevingsdocumenten zoals de omgevingsvisie aan de orde.
- Het benutten en gebruiken van geometrie en naamgeving van geometrie
Inhoud
Inleiding
Met de inwerkingtreding van de omgevingswet kunnen overheden verschillende instrumenten inzetten zoals het omgevingsplan, een projectbesluit, de omgevingsvisie, enz. Als overheid leg je je visie, beleid en regels vast in omgevingsdocumenten. Met het publiceren van deze omgevingsdocumenten via de landelijke voorziening zijn deze zichtbaar in het Omgevingsloket van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). Voor het opstellen en publiceren van deze omgevingsdocumenten is er de STOP/TPOD ontwikkeld, waarbij elk omgevingsdocument een eigen toepassingsprofiel (TPOD) heeft. Annoteren is onderdeel van STOP/TPOD en betekent het toevoegen of markeren van eigenschappen aan juridische regels of tekst in omgevingsdocumenten.
Inhoud en resultaat
Tijdens deze 2-daagse cursus gaan we de eerste dag in op wat is annoteren en welke annotaties kent de STOP/TPOD. Aan de hand van sprekende voorbeelden gaan we door de materie waarbij u aan het einde van de dag inzicht heeft in de verschillende annotatiemogelijkheden van de omgevingsdocumenten en wat dit betekent voor de zichtbaarheid, leesbaarheid en doorzoekbaarheid van de omgevingsdocumenten in het Omgevingsloket (Regels op de kaart). Hierbij worden we bewust dat annoteren vooral ook gaat over dienstverlening en dat er vele keuzes zijn te maken.
De tweede dag zoomen we uit naar wat annoteren betekent voor de relaties tussen je verschillende omgevingsdocumenten en de beleidscyclus. De doorwerking van annoteren richting toepasbare regels en wat dit betekent voor de keten (RO en VTH). In combinatie met de basiskennis uit de eerste dag brengen we tijdens de middag alles samen en komt de annotatiestrategie aan de orde.
Tijdens de cursusdagen is er ruimte voor interactie, doen we kleine oefeningen tussendoor en is er ruimte voor de behandeling van specifieke vragen indien die tijdig voor een cursusdag worden ingediend.
Aan het einde van de cursus heb je:
- zicht op de verschillende annotaties die er mogelijk zijn bij de omgevingsdocumenten,
- inzicht gekregen over welke keuzes te maken zijn en
- ben je bewust van de effecten en mogelijkheden van annoteren in relatie tot de weergave van de omgevingsdocumenten in het Omgevingsloket.
Het gezamenlijk bespreken van deze keuzemogelijkheden en het bediscussiëren van de effecten daarvan wordt tijdens de cursusdagen gestimuleerd.
Na afloop van de cursus heb je de nodige handvaten om in je organisatie met alle betrokkenen aan de slag te gaan met een annotatiestrategie en het annoteren van de omgevingsdocumenten.
Doelgroep
De cursus is bestemd voor iedereen die betrokken is bij het opstellen van omgevingsdocumenten. Het gaat om planmakers, beleidsadviseurs in het fysieke domein, vergunningverleners en ook GIS/geo-specialisten en functioneel beheerders die werken in/met de plansoftware.
Programma
Dag 1:
- Welke annotaties kent de TPOD
- Locatie / werkingsgebied
- Gebiedsaanwijzingen
- Omgevingsnormen
- Activiteiten
- Annoteren en de weergave in Regels op de Kaart
- De juridische werking van annotaties
- Wat is het effect van annoteren op de dienstverlening
- Annoteren van het omgevingsplan
Dag 2:
- Annoteren van de omgevingsvisie
- Annoteren van de ander omgevingsdocumenten
- Het leggen van de relatie tussen de verschillende omgevingsinstrumenten d.m.v. annoteren
- Wat heeft annoteren met het werken in de beleidscyclus te maken?
- Activiteitannotaties en toepasbare regels
- Geometrie en de naamgeving van geometrie
- Wat is belangrijk bij het maken van werkafspraken over annoteren of het opstellen van een annotatiestrategie
Materiaal
- Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
- Toegang tot de gehele digitale kennisbank van PONT | Omgeving tot een maand na de cursus
Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.
Verder krijgt u met PONT | Omgeving gratis toegang tot tientallen dossiers, 40 digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.