Opleiding: Rolhelderheid met de rol in kaart-Methode

ROLHELDERHEID MET DE ROL IN KAART-METHODE

WAAROM DEZE TRAINING

Onduidelijkheid over de invulling van rollen is één van de grootste valkuilen van een organisatie, zeker wanneer je een hybride organisatie hebt waarin zowel projectmanagement als Agile voortbrengingsmethodieken worden gebruikt. Daarbij zijn organisaties altijd in transformatie wat tot veel onduidelijkheden kan leiden. In deze training leer je dit probleem aan te pakken met de Rol in Kaart-Methode.  

Verdiep je in de kracht van rolhelderheid met de Rol in Kaart-Methode: ontdek de impact binnen organisaties en op individueel niveau. In een wereld waar grip ontbreekt, waar professionals niet volledig tot hun recht komen en waar rolonduidelijkheid grote kosten met zich meebrengt voor organisaties leren we concrete facilitatietechnieken om deze problematiek in jouw organisatie aan te pakken.

Tijdens de training leer je niet alleen de tools toe te passen, maar krijg je ook inzicht in het framework en de diversiteit aan beschikbare tools. Via casestudy’s en praktijkvoorbeelden tonen we hoe deze tools kunnen worden ingezet om tot vernieuwende resultaten te komen.

Je leert niet alleen om bestaande casussen te herkennen, maar ook om zelf oplossingen te ontwerpen. Dit wordt ondersteund door rollenspellen en interactieve oefeningen om de geleerde vaardigheden te versterken.

Tot slot bieden we huiswerk en intervisiemogelijkheden om de continuïteit van het leerproces te waarborgen. Kortom, bij Connected Learning krijg je de tools, de kennis en de praktische ervaring om rolhelderheid te versterken en tot positieve verandering te komen.”

Opbouw van de training:

Hier is een korte samenvatting van alle vier de trainingsdagen binnen het programma “Rolhelderheid in Agile werken – met de Rol in Kaart-methode”:

Trainingdag 1: Rolhelderheid in je eigen rol
De eerste dag richt zich op het verkrijgen van helderheid in de eigen professionele rol. Deelnemers leren het belang van rolhelderheid in moderne en agile werksettings en gebruiken het 3-Richtingenmodel om hun eigen rol en verantwoordelijkheden duidelijk in kaart te brengen. Ze vullen hun eigen “Rol in Kaart” in en verkennen ook de basistool “Rollen op rij” om meerdere rollen te reflecteren. Er is veel aandacht voor het begrijpen van rolverantwoordelijkheden en het borgen van kwaliteit binnen die rol. De dag eindigt met huiswerkopdrachten die deelnemers aanzetten om hun rol verder te bespreken met leidinggevenden.

Trainingdag 2: Rolhelderheid in teams
De tweede dag verschuift de focus naar teamdynamiek en rolhelderheid binnen teams. Deelnemers leren het belang van rolverhoudingen in teamverband en ontdekken hoe werkrelaties in de context van agile werken functioneren. Ze maken gebruik van de reflectietool “Rolfacilitering” om inzicht te krijgen in de onderlinge omgang binnen teams. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten werkrelaties: Samenwerking en Zorg-Legitimering. De dag sluit af met opdrachten waarin deelnemers hun reflecties binnen hun team delen en bespreken.

Trainingdag 3: Rolhelderheid in de organisatie
Op de derde dag wordt de scope breder en wordt rolhelderheid bekeken in het kader van de hele organisatie. Het belang van rolverdeling tussen verschillende lagen in de organisatie, inclusief leidinggevende rollen, komt aan bod. Deelnemers leren werken met de tool “Rollenwijzer” om leidinggevende lijnen en verantwoordelijkheden in kaart te brengen, en ze verdiepen zich in de verantwoordelijkheden van leidinggevenden voor het verduidelijken van rollen. De dag bevat ook oefeningen waarin deelnemers de “Rollenverdeler” invullen om de rolverdeling binnen hun eigen team te analyseren.

Trainingdag 4: De Rol in Kaart-methode in je eigen werksetting
De laatste dag richt zich op het complete overzicht van de Rol in Kaart-methode en hoe deze in verschillende werksettings kan worden toegepast. De deelnemers leren alle negen reflectietools van de methode kennen en krijgen inzicht in welke tools bij welke situaties en uitdagingen passen. Ze ontwikkelen een plan om de methode breder toe te passen in hun eigen organisatie. De dag eindigt met presentaties, een evaluatie, en het uitreiken van certificaten.

Deze vier dagen bieden een uitgebreide training die professionals helpt rolhelderheid te verkrijgen en te behouden in verschillende werksettings, met een sterke focus op teamdynamiek en organisatiecontext in een agile omgeving.

Voor wie is deze training?

  • Voor iedereen die grip op (de kwaliteit van) werk wil krijgen
  • Agile Coach
  • (Senior) Scrum Master
  • Projectmanager
  • Opdrachtgever
  • Transformatie consultant
  • (Lijn)managers
  • HR

 

Meer...
€1.490
ex. BTW
Aangeboden door
Connected learning
Onderwerp
Niveau
Duur
De training is in 4 halve dagen Inclusief een jaar lang gratis toegang tot de evenementen van de community waarin we praktische kennis en ervaring delen. Na afloop krijg je als deelnemer Inclusief een jaar lang gratis toegang tot de evenementen van de community waarin we praktische kennis en ervaring delen.
Looptijd
16 dagen
Taal
nl
Type product
training
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Min: 6
Max: 12
Tijdstip
Overdag
Keurmerken aanbieder
Accredited Learning Provider
AgilePM - Agile Project Management (APMG)
PRINCE2
APMG-International
ITIL
Managing Successful Programmes (MSP)
Lean IT
APMG Change Management
Lean Competency System