Opleiding: Omgaan met cultuurverschillen in de letselschaderegeling

In letselschadezaken kan het verschil tussen een succesvolle afhandeling en miscommunicatie soms afhangen van het vermogen om culturele verschillen te herkennen en daar adequaat op in te spelen. Elke cultuur kent eigen normen en waarden, die van invloed kunnen zijn op het gedrag en de verwachtingen van slachtoffers. Het herkennen van deze nuances helpt niet alleen om het gedrag van cliënten beter te interpreteren, maar ook om aan hun verwachtingen te voldoen en het afhandelingsproces soepeler te laten verlopen.

In deze cursus leggen Kader Çelik en Mehmet E. Simsek de nadruk op de cruciale rol van interculturele competenties in de letselschadebranche. Er wordt aandacht besteed aan de culturele gevoeligheden die kunnen spelen en hoe deze kwesties de dynamiek tussen u en uw cliënt beïnvloeden. Het versterken van uw eigen interculturele vaardigheden zorgt ervoor dat u effectiever kunt communiceren met cliënten uit verschillende achtergronden en zich hierdoor beter kunt richten op de unieke persoon tegenover u.

Advocaat en docent Kader Çelik is gespecialiseerd in letselschade en heeft door haar jarenlange praktijkervaring uitgebreid gewerkt met cliënten uit diverse culturele achtergronden. In deze cursus deelt zij haar waardevolle kennis en ervaring over hoe interculturele communicatie effectief kan worden toegepast binnen de letselschadebranche.

Mehmet E. Simsek is toegepast psycholoog met een specialisatie in diversiteit, gelijke kansen en inclusie. Hij verzorgt al geruime tijd landelijk lezingen, trainingen en cursussen op het gebied van interculturele communicatie en cultuursensitief werken. Daarnaast leidt hij diverse maatschappelijke projecten die gericht zijn op het bevorderen van wederzijdse integratie.

Wil jij als professional jouw kennis uitbreiden en leren hoe je interculturele aspecten beter kunt integreren in jouw werk? Schrijf je dan nu in voor onze cursus en versterk je vaardigheden om effectief en empathisch om te gaan met cliënten uit diverse culturen.

Leerdoelen
Na afloop van deze cursus kunt u:

  • Effectief interculturele communicatie toepassen in letselschadezaken door culturele verschillen te herkennen en hier adequaat op in te spelen.
  • Omgaan met uiteenlopende normen en waarden van cliënten, en begrijpen hoe deze van invloed kunnen zijn op hun gedrag en verwachtingen.
  • Drie handelingsstrategieën toepassen bij situaties waarin culturele dilemma’s, wrijvingen of botsingen ontstaan.
  • Zich beter bewust worden van en reflecteren op eigen cognitieve fouten en heeft u geleerd hoe deze de interactie met cliënten uit verschillende culturele achtergronden kunnen beïnvloeden.
  • Inzicht krijgen in verschillende culturele dimensies en deze kennis toepassen om effectiever te communiceren

Programma

dinsdag 3 december 2024

12:00 - 12:30
Ontvangst en registratie met broodjes
12:30 - 12:50
Wat is perceptie?

Door middel van storytelling wordt uitgelegd wat perceptie is en hoe je dezelfde situatie vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken.

12:50 - 13:10
Wat is mijn cultuur?

Als eerste oefening richten de deelnemers zich op hun eigen cultuur. Interactief krijgen zij inzicht in hun eigen en diverse culturen.

13:10 - 13:55
Culturele dimensies

Door middel van kennisoverdracht en interactie worden culturele dimensies behandeld, zoals communicatieverschillen, machtsafstand en emotionele culturen.

13:55 - 14:05
Pauze
14:05 - 14:50
Biases

Door middel van kennisoverdracht en interactie krijgt de deelnemer inzicht in cognitieve fouten/ biases die we allemaal onbewust maken tijdens het contact met cliënten met een migratieachtergrond.

14:50 - 15:00
Pauze
15:00 - 15:30
Culturele dilemma’s

De deelnemers krijgen drie concrete handelingsstrategieën/tools aangereikt die inzetbaar zijn bij situaties waarin culturele dilemma’s, wrijvingen of botsingen ontstaan.

15:30 - 15:50
Quiz

Mede om de leerdoelen te meten wordt er afgesloten met een leuke quiz.

15:50 - 16:00
Evalueren en afsluiten

Sprekers

  • mr. Kader Çelik
    Advocaat
    KC Advocatuur & Letselschade
  • Mehmet Simsek
    Psycholoog
    MINDSTONE

Bestemd voor

Bestemd voor

Deze cursus (academisch niveau) is bestemd voor:

  • Belangenbehartigers
  • Advocaten
  • Schadebehandelaars
  • Schaderegelaars
  • Arbeidsdeskundigen
  • Herstelcoaches
Meer...
€595
ex. BTW
Aangeboden door
Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch
Onderwerp
Cultuurverschillen
Letselschade
Omgaan met
Niveau
Looptijd
4 dagen
Type product
cursus
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 14
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Van der Valk Hotel Veenendaal, Veenendaal
di 3 dec. 2024
Keurmerken aanbieder
CRKBO en BTW-vrijstelling
Nederlandse Orde van Advocaten