Jonge managers zijn over het algemeen niet bezig met hartproblemen. Wel met gezond leven en met sport. En gelijk hebben ze. Mensen willen zichzelf fit voelen en bovendien een levenlang mee. Deze behoefte aan gezondheid is zo krachtig, dat je geen krant kunt openslaan of er staat een advies in om gezonder te gaan leven. Voedsel, bewegen, ophouden met roken en minder drinken; het komt allemaal langs.
Nu ben ik al een wat oudere manager die onlangs geconfronteerd werd met drie vernauwingen in zijn hartkransslagaders. Dan schrik je. Een hartinfarct ligt op de loer. Ik heb overigens vanaf mijn 18e hardgelopen, dus daar kan het niet aan liggen. Waaraan dan wel? Dat wil je op zo’n moment graag weten. En je wilt dat het verholpen wordt. Intussen ben ik gedotterd en is dat dus gebeurd.
Ik heb heel veel geluk gehad. Bij het hardlopen begon ik druk op de borst te ervaren, en mijn zeer adequate Doornse huisarts Procee aarzelde geen moment nadat ze het uit me had gekregen (ik kwam eigenlijk voor iets anders). Ze stuurde me door naar de cardioloog die ik met name wil noemen vanwege mijn uitermate plezierige ervaringen. Het gaat om Leo Hofstra; een zeer patientvriendelijke cardioloog, die me op een heldere en rustige manier door het proces geloodst heeft. Dit samen met de mensen op zijn werkplek die gelegen is in het Cardiologisch Centrum in Utrecht bij station Galgenwaard 9http://www.cardiologiecentra.nl/patienten/centra/vestigingen/utrecht).
Voor mij is zowel de werkwijze als de service daar een voorbeeld voor talloze ziekenhuizen en huisartsen. Deskundigheid, service en snelheid, wat wil je nog meer? Een dergelijke ervaring had ik ook met het UMC in Utrecht. De cardiologie afdeling daar, met zijn verpleegkundigen en artsen maakte een bijzonder goede indruk op me. De manier waarop je gerustgesteld werd en waarop duidelijk werd uitgelegd wat er gebeurde, ik kan niet anders dan daar zeer tevreden over zijn.
Belangrijk om te vermelden vind ik. Omdat ik door al die artikelen uit de alternatieve hoek wat sceptisch was geworden over de reguliere medische wereld. Je krijgt toch een beetje het beeld dat ieder ziekenhuis er malafide praktijken op na houdt en dat iedere specialist iemand met een hoornen bril en een lange witte jas is, die gesponsord wordt door de farmaceutische industrie.
Ondanks de hoeveelheid medicijnen die ik moest gaan slikken (twee bloedverdunners, een maagbeschermer en een cholesterolverlager), ben ik tot een totaal andere indruk gekomen.
Hofstra en ook de mensen van het UMC en het Cardiologiecentrum Utrecht vond ik bijzonder menselijk. Warm zelfs. En de medicijnen die ze me gaven blijken me echt te helpen. Als er echt iets aan de hand is, zoals met hartritmestoornissen (die had ik al 10 jaar) en kransslagadervernauwingen, heb je niet zoveel aan de alternatieve geneeswijzen (had het liever anders gezien). Wel aan de reguliere wetenschap. Die boodschap wil ik wel duidelijk laten doorklinken. Laten we dus ophouden om die wetenschap voortdurend verdacht te maken.
In de preventieve sfeer bieden alternatieve geneeswijzen goede dingen, maar of je nu al die poeders en druppels moet nemen om je beter te voelen? Ik ben er aan gaan twijfelen. Voor het hart gelden andere dingen, weet ik intussen. Zoals voedingsadivezen. Pas op met de combinatie van suikers en vet. Pas ook op met verkeerde vetten en sowieso met geraffineerde suikers. Let op gebak, kaas, patat, oliebollen, melkchocolade, chips, frisdrank en teveel alcohol. En zorg dat je regelmatig beweegt. Ach, we weten het wel, maar het is niet makkelijk.
Denk nou niet dat dit een oude mannen probleem is. Want hartinfarcten begin je al te kweken tussen je 20e en je 30e! Je bouwt het op in je leven. Door goed te kijken wat hart- en vaatziekten in de hand werkt, voorkom je later hartinfarcten of –aanvallen. Ik heb er mijn leven lang over gelezen en altijd gedacht: dat zal mij niet gebeuren, maar het is ineens dichterbij dan je wilt. Ook jou kan het overkomen. En je kunt het voorkomen. Waar het me hier echter om gaat is: laat je niet allerlei argwaan aanpraten over je gezondheid of de medische sector. Ik heb mijn vertrouwen erin terug gekregen door de praktijk. En ik heb ontdekt dat daar erg aardige en deskundige mensen rondlopen. Die mij willen helpen, en die me echt niet zien als een wandelende pinpas.
Bert Overbeek is een succesvol teamcoach, personal coach, trainer en troubleshooter. Hij schreef meerdere business boeken en werkt op dit moment aan een misdaadverhaal.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro