Er is niets mooier dan condities scheppen waaronder het talent van mensen zich maximaal kan ontwikkelen. Want het talent van mensen hebben we nodig. Waar dat toe kan leiden kun je zien in de film ‘Theory of everything’ over het leven van de natuurkundige Stephen Hawking. Ik zal hier niet de theorieen van Hawking naar voren brengen, maar hij wordt alom gezien als een geleerde van het kaliber Einstein.
Hawking lijdt aan een lastige ziekte, waarbij al je spieren het begeven. Bovendien verloor hij onderweg ook nog eens zijn stem. Maar zijn briljantie is hij niet verloren. Zijn talent is in tact gebleven.
De film ‘Theory of everything’ laat de mens Hawking zien. Als iemand een voorbeeld is van talentontwikkeling is hij het wel, maar juist dat menselijke aspect maakt de film zo interessant en eigenlijk geeft het ook inzicht dat begeleiding van talent niet alleen iets is voor vakbroeders, maar ook voor ouders, vrienden, partners en kinderen. Met andere woorden: iedereen kan een talentontwikkelaar zijn in zijn eigen omgeving. Steun, opvangen bij tegenslag, maar ook een pep talk op het juiste moment kan mensen enorm helpen.
Hawking heeft daarbij een bijzonder verhaal. Niet alleen heeft hij het genie van Einstein, maar hij is lichamelijk tot vrijwel niets in staat. Zijn geest daarentegen ontstijgt die van zijn soort- en tijdgenoten. Alle omstandigheden zaten tegen, men voorspelde hem heel lang geleden al dat hij niet meer dan 2 jaar te leven had, maar mede dankzij zijn vrouw Jane zijn dat tientallen jaren geworden.
Een ander aspect is de studie van Hawking. Hij houdt zich bezig met tijd, ruimte en het heelal. Wat moet je daar allemaal mee, vroeg iemand me onlangs. Dat was de reactie van iemand die vond dat alleen bedrijfseconomie zinvol is. Wat moest je immers met al die andere dingen? Geschiedenis? Natuurkunde? Geologie? Allemaal onzin. Pretstudies. Maar met die houding komen we er niet in de 21e eeuw. Voortgang in de wetenschap raakt aan ons leven. En straks, als lang niet iedereen meer een baan heeft (een gevolg van robotisering en computerisering) is het fijn als talentontwikkeling toch een plaats krijgt.
Juist in een wereld die razendsnel verandert in een digitaal verhaal komt tijd vrij voor verdieping, want er zal gewoon veel minder gewerkt worden. Dat geeft enorm veel perspectief voor de nieuwe Einsteins straks. Mits de wereld condities zal scheppen om het talent van mensen te laten ontwikkelen. En ja, daar past ook een basisinkomen bij. Maar niet alleen een basisinkomen; anders wordt het allemaal een beetje beperkt.
En wat de film ‘Theory of everything’ betreft: als de donder gaan zien. Op dit moment draait hij op Netflix.
Bert Overbeek is trainer, coach en schrijft graag over de subtiliteiten van de menselijke geest voor jonge managers, maar zijn werk wordt stiekem ook gelezen door oudere managers en trainers. Voor opdrachten: pitcher.support@hetnet.nl
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO