De NewYorker had een interessant artikel. Het ging over privescholen die hun kinderen voorbereiden op de toekomst, op de wereld van big data, 3D printers en organisaties die door een eenvoudige app of een simpel internetidee explosief succes oogsten. Voor wie het nog niet weet: dit proces is al een tijdje bezig, maar zal de komende 10-20 jaar waarschijnlijk heel erg veel veranderen.
De privescholen waar het om gaat, heten ’Alt’-schools. In Brooklyn zit er een, al zit het hoofdkantoor in San Fransisco. Het aloude schoolsecretariaat zit daar ook en niet meer in de school zelf. Het hoofd der school is opgeheven; een van de leerkrachten heeft de leiding. Leiding die uiteraard faciliterend en dienend is.
In Brooklyn is de school niet meer dan een verdieping. Er zijn ruimtes met IKEA meubilair, beeldschermen, camera’s, laptops en tablets. De studenten zitten niet duf in de klassieke college opstellingen, maar aan een tafel; sommigen liggen op de bank. Ze voldoen nog net aan de standaards van het moderne Amerikaanse onderwijs, maar ze zijn niet van de standaards. Ze willen ander onderwijs, meer toegespitst op het individu. Internet helpt ze, maar ook snelle ICT, die permanent wordt bijgesteld.
De studenten die bijvoorbeeld iets over de Ilias moeten leren, kunnen met hun tablets of laptops het web op om daar verdieping te vinden over het onderwerp. Plaatjes van het oude Troje en ook andere details zijn snel gevonden. Ze maken er presentaties van of digitale werkstukken.
Hun prestaties worden onmiddellijk geregistreerd en in statistieken verwerkt, zodat een eventuele terugval snel wordt gesignaleerd. Video-camera’s houden de klas in de gaten; leraren hoeven niet per se de hele tijd aanwezig te zijn. Dat neemt niet weg dat de vaak hippe en jonge leerkrachten er regelmatig wel zijn. Maar ook zonder hun aanwezigheid is spieken of klieren een stuk moeilijker dan voorheen. En ook is te achterhalen op welke momenten klassen onrustig worden. Dat wordt geanalyseerd en in statistieken opgenomen.
Er is veel ruimte voor games. Zoals die game waarbij de juf via het scherm dictator speelt, en de klas opdrachten moet uitvoeren. Dit om ze te laten ondergaan wat mensen in een dictatuur ervaren. Voor de kleintjes is er een in Assepoester verklede juf, waar ze vragen aan kunnen stellen. En zo leren ze van alles.
Het ALT-onderwijs lijkt het onderwijs van de toekomst te worden. In een samenleving van robots en met elkaar verbonden computers, is het belangrijk om te weten waar Abraham de mosterd haalt. En deze ontwikkeling laat zich niet meer remmen. Integendeel: hij is al in volle gang.
En je merkt het aan het aantal ontslagen. De grote bedrijven van weleer krimpen, storten ineen. Ze worden verdrongen door snel groeiende startups, die geen experts nodig hebben, geen marketing apparaten, geen managers, geen grote personeelsbestanden, want alles is gemakkelijk te regelen via het internet. Daarom is het goed dat scholen hun kinderen op die wereld voorbereiden.
Een slotopmerking moet wel gemaakt worden. De mensen achter toekomstverhalen over het bedrijfsleven en dit soort scholen zijn over het algemeen allemaal lyrisch over de ontwikkelingen. We moeten er vooral niet bang voor zijn. Het gaat ons vrede en welvaart opleveren. Maar er zitten toch wel wat haken en ogen aan. Hoe zit het met de privacy bijvoorbeeld, als je als leerling met camera’s bespied wordt? En is dat niet de opmaat voor een samenleving waarin Big Brother de roerganger wordt? En hoe zit het met de veiligheid van 3D printers? Natuurlijk, leuk dat je thuis je eigen gebruiksvoorwerpen kan gebruiken, maar het zal dan ook mogelijk zijn om wapens met een 3D printer te maken.
De toekomstprofeten lachen dit weg. Dit gebeurt altijd, zeggen ze, als er nieuwe techniek komt. Er is dan ook altijd angst en weerstand. Dat is echter mij te gemakkelijk. Want de geschiedenis leert ons wel iets: alle techniek is immers ook een verkeerd gebruikt. En dat is wel een waarschuwing. We zullen onze veiligheid goed in de gaten moeten houden. Voor de rest: prima ontwikkelingen.
n april is er voor mannen en vrouwen een workshop over intuïtie, besluitvorming en big data. Thema’s die de komende jaren het bedrijfsleven zullen domineren. Check it: http://futurouitgevers.nl/workshop/
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO