Zorgen om Van der Sar

Zou hij het alweer verleerd zijn? Gisteravond in Munchen (30 juli 2009):  de oefenwedstrijd om de Audi-Cup tussen Bayern Munchen en Manchester United moet worden beslist na strafschoppen. En Van der Sar, na zijn glasrol in de CL-finale van 2008, lijkt alle lessen alweer verleerd te zijn. Keer op keer duikt hij de verkeerde kant op, terwijl de hele lichaamstaal van de speler de hoek toch echt verraad. Wat moet dat worden als van der Sar toch uiteindelijk meegaat naar Zuid-Afrika?

De laatste jaren was ik erg enthousiast over de beste Nederlandse keeper ooit. Na jaren van weerstand leek het erop alsof hij eindelijk het licht had gezien voor wat betreft het stoppen van penalty's. Een kleine bijdrage heb ik daarbij wel geleverd, door in februari 2004 enkele gepeperde uitspraken te doen over de strafschoptechniek van Van der Sar, die werden opgepikt door Hugo Borst. Tot woede van Van der Sar.

Gelukkig heeft hij deze woede weten om te zetten in prestaties. Ik weet dat hij een exemplaar van ´De Strafschop´ van Borst heeft gekregen, en onlangs nog vertelde Hans van Breukelen in DWDD dat hij kort na deze uitzending met de ´Sar´over pingels heeft gesproken.  op verzoek van van der Sar, omdat ook hij een legendarische keeper wilde worden. Daartoe moet je wel strafschoppen kunnen stoppen natuurlijk. En dat leek ook te gaan lukken. Tot gisteren.

Keer op keer duikt Van der Sar in de verkeerde hoek. dat kan gebeuren als je in de luren wordt gelegd door een speler, maar dee spelers namen hun aanloop zo duidelijk gericht op specifieke hoeken, waren zo duidelijk links of rechts georienteerd, dat het bijna onmogelijk leek verkeerd te duiken. Toch deed Van der Sar dat in bijna alle (zeg 80%)  gevallen. Alsof hij de strafschoppen niet WILDE stoppen. Mooi op TV te zien overigens doordat de camera´s achter de spelers stonden opgesteld!

Het is te hopen dat van der Sar de lesen uit ´De Strafschop´ nogmaals tot zzich neemt. Het zal van groot belang kunnen zijn als hij alsnog meegaat naar het WK in Zuid-Afrika.

Helaas voor Van der Sar, hij is nog steeds niet van mij af.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Rick Klompé
Ik ben het geheel eens met de mening van de heer Vergouw ten aanzien van strafschoppen en het stoppen daarvan. Kennelijk is de voetbalkeeper enkel gefocused op de bal en "gokt" dan de hoek. Helaas lijkt het in voetballand "not done" om naar andere sporten te kijken, maar op dit punt zou men daar veel van kunnen leren. Ik ben zelf jarenlang handbalkeeper geweest en weet uit ervaring dat op topniveau je geen bal meer stopt als je enkel naar de bal kijkt. De afstand van "afstandschoten"" is doorgaans rond de 8-9 meter en de snelheid van de bal op topniveau ver boven de 100 km per uur. Bij strafworpen is de afstand zelfs veel korter omdat de speler op 7 meter staaten de keeper vaak nog een paar meter voor zijn doel staat om het doel te verkleinen. Een parallel trekkend met voetbal (11 meter, vergelijkbare snelheid), zou je dus mogen verwachten dat een handbalkeeper bij uitzondering afstandschoten stopt en nooit een strafworp. De cijfers van het aantal gestopte worpen in een gemiddelde eredivisie wedstrijd of in de Duitse Bundesliga spreken echter wel anders.
En dat heeft alles te maken met de lichaamshouding van de aanvaller. Als keeper let je niet alleen op de bal, maar ook op de looprichting van de speler, zijn lichaamshouding en de beweging van zijn werparm. Om dat inzicht te ontwikkelen wordt bij handbal (en veel andere sporten) zeer intensief gebruik gemaakt van statistieken en analyses. Ik ben er van overtuigd dat als voetbalkeeprs dit zouden meenemen in hun jarenlange training, er veel meer strafschoppen worden gestopt. Statistieken helpen al enorm, getuige het boekje van Van Breukelen. Maar het kunnen lezen van de lichaamstaal is ook opgewassen tegen iets betere spelers die varieren van hoek.