Mental training en voetbal: onverenigbare grootheden?

Het WK 2006 mag dan afgelopen zijn, de invloed op het voetbal zal de komende decennia groot blijven. Hoewel het voetbal veel te wensen overliet (noem eens drie geweldige wedstrijden?), heeft vooral de aanpak van Jurgen Klinsmann veel losgemaakt. Daar waar de mental trainer die Marco van Basten had aangesteld al na enkele weken de pijp aan Maarten gaf, daar mag het succes van de Mannschaft voor een belangrijk deel worden toegeschreven juist aan diezelfde training van de geest. Staan wij in Nederland nog wel open voor vernieuwing in het voetbal?

Vergouw.jpg1.png'De sportman, die alleen maar fysiek traint, is als de kunstschilder die alleen maar verft. Zoals je schildert met je brein, met je gevoel, met je gedachten, zo kun je sport beoefenen, trainen met je brein.'

Een citaat anno nu? Ach welnee, ik heb dit citaat (bewerkt en ingekort naar Nederlands anno nu) gevonden in het sportboek aller sportboeken 'De mysterieuze krachten in de sport' van Joris van den Bergh. Uitgavejaar 1941! Het boek is wellicht nog in het antiquariaat te vinden)

Nog eentje dan: 'mental training en concentratie zijn hier in Nederland welhaast modewoorden geworden'. Een citaat uit 2006? Nee, het komt eveneens uit het boek uit 1941. Het geeft aan hoe verstard en behoudend de Nederlandse voetbalwereld reageert op mentale en geestelijke training, want nog steeds worden de psychologen en mental trainers in het voetbal grotendeels buiten de deur gehouden. En dat terwijl al in de jaren veertig bekend is hoeveel invloed mentale training heeft op de prestaties van o.m. voetballers.

Iemand die uiterst bedreven was in het gebruik van de psychologie, was de Duitse bondscoach Sepp Herberger. Hij gebruikte in zijn trainingsaanpak, naast een enorme nadruk op fysieke fitness, al metaforen, mentale trainingen en psychologische truukjes om zijn team op scherp te krijgen. Gevolg: een wereldtitel in 1954. En Nederland?

Van dit soort bla-bla moeten wij blijkbaar weinig hebben. Psychologen toevoegen aan het team? Onzin, de spelers zijn toch niet gestoord? Op strafschopen trainen om de concentratie en de stress te trainen? Dat heeft geen zin, want de wedstrijdspanning is niet te evenaren! Trainen op standaardsituaties? Nee liever trainen op techniek zoals met voetvolleybal. Terwijl je daar alleen leert de bal OVER het net heen te schieten.

Nee, Nederland is hopeloos verouderd qua aanpak van het voetbal. Jurgen Klinsmann doet niets bijzonders. Zijn aanpak is simpel te kopieeren. Zonder dat je daarvoor kernwaarden van het Nederlandse voetbal hoeft te verwaarlozen, kan Oranje zeer snel de aansluiting bij de wereldtop terugvinden. Maar dan moet je wel open staan, wel willen. Duitse voetballers willen winnen, hard werken, kennen hun zwaktes en willen leren wat te leren is. Nederlandse voetballers willen mooi voetbal spelen, lol hebben, kennen alleen de eigen sterkten en staan niet open voor vernieuwingen.

Is het niet verstandig om met Oranje weer eens te beginnen bij het boek van Joris van den Bergh? En als u dit boek niet meer kunt verkrijgen, in 'De laatste minuut' wordt ook veel aandacht aan dit aspect geschonken.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Werner
argentinie-Servië en Montenegro
Argentinie -mexico
duitsland-Italie
Gyuri George Vergouw
Auteur
Ha Werner,

De laatste twee wedstrijden waren zonder meer goed. Maar Argentinie tegen Servie, was dat niet, enigsins gechargeerd, een veredeld trainingspotje tegen het uiteindelijk zwakste land van het WK? Ik denk niet dat veel mensen deze wedstrijd 'geweldig' of legendarisch zullen vinden. Bij het woord legendarisch denk ik toch eerder aan Engeland-Duitsland (1966), Italie-Duitsland (1970), Nederland-Brazilie (1974), Duitsland-Frankrijk (1982) en Nederland-Brazilie (1994 en 1998) of voor de liefhebber de afscheidswedstrijd van Cruijff tegen Bayern Munchen. De late doelpunten van Italie tegen Duitsland waren natuurlijk wel weer legendarisch.
CiC group
Lees ook dit boek over mentale training/coaching:
MENTALE TRAINING EN COACHING IN VOETBAL
http://www.cicgroup.nl/boek/nws_boekvoetbal.html

door H.M Chin en Robert Maaskant
Guus
Oranje verplicht Mysterieuze Sport in de sport lezen? De hele Nederlandse voetbalwereld zou dat moeten doen. Bericht over nieuwsjaarstoespraak voorzitter Jaakke van Ajax gelezen? Hij pleit voor mentale begeleiding. Zo, wat goed, mijn god, er wordt iemand wakker bij Ajax. Wat een ouderwetse, kortzichtige wereld is die voetbalwereld toch. Alle sporten, ook in Nederland, doen aan mentale begeleiding én voorbereiding, in welke zin dan ook. Inderdaad Klinsmann deed er wat aan voorafgaande aan het WK, zoals het hoort. Bij Ajax lopen ze met hun neus omhoog, de zielepoten.
Guus
Oranje verplicht Mysterieuze Krachten Sport van Joris van den Berg lezen? De hele Nederlandse voetbalwereld zou dat moeten doen. Bericht over nieuwsjaarstoespraak voorzitter Jaakke van Ajax gelezen? Hij pleit voor mentale begeleiding. Zo, wat goed, mijn god, er wordt iemand wakker bij Ajax. Wat een ouderwetse, kortzichtige wereld is die voetbalwereld toch. Alle sporten, ook in Nederland, doen aan mentale begeleiding én voorbereiding, in welke zin dan ook. Inderdaad Klinsmann deed er wat aan voorafgaande aan het WK, zoals het hoort. Bij Ajax lopen ze met hun neus omhoog, de zielepoten.
Gyuri George Vergouw
Auteur
Guus, ik kan je natuurlijk alleen maar gelijk geven. Het is verbijsterend om te zien dat men zoveel weerstand heeft tegen ontwikkelingen, waarvan al van voor de tweede wereldoorlog bekend is dat ze positieve effecten hebben op sporters en resultaten. Ontluisterend vaak hoe Nederlandse trainers over dat soort zaken spreekt, zoals bijvoorbeeld Van Hanegem.
Maar ja, ze hebben het wel voor het zeggen. Ik probeer daar met deze site een tegenwicht aan te beiden. Dank voor de reaktie,
vriendelijke groet, Gyuri
Gyuri
Paul
Hoe krijg je het bewustzijnsniveau zover dat we in ht voetbal voor de kansen van mental training open komen te staan. Ik ben een wamr pleitbezorger voor gericht emotiemanagement door hartcoherentie. Een methode, dat zich in vele situatie (w.o. sport) heeft bewezen. Misschien dat de sport oog heeft voor de uitmuntende wetenschappelijke onderbouwing van de methode HeartMath. Ik kan het aanbevelen.
Voer voor psychologen
[...] druk. Gespannen gooien betekent het verschil tussen 60 punten scoren of 180. Hij zorgt daarom voor mentale begeleiding en weet zichzelf terug te vechten in de wedstrijd. Uiteindelijk blijkt hij zelfs over sterkere [...]