Uit een kort verslag van een onderzoek van o.m. de psychologe Marieke Roskes in Folia Magazine, het blad van de Universiteit van Amsterdam en HvA, komt naar voren dat keepers liever naar rechts duiken dan naar links tijdens een penalty-serie, vooral bij achterstand. Waarom?
het onderzoek kwam tot stand nadat enkele onderzoekers tijdens een borrel discussieerden over de vraag waarom honden meer naar rechts kwispelen als zij hun baas zien dan naar links. Het blijkt dat mensen en dieren wanneer zij positieve doelen proberen na te streven vooral hun linker hersenhelft activeren. Keepers duiken daardoor dus vooral naar rechts als hun ploeg achterstaat, maar niet als hun ploeg gelijk of voor staat! Dit komt omdat bij voorsprong of gelijke stand de medespelers niet de hooggespannen verwachting hebben dat de keeper de wedstrijd nog kan kantelen. Het brein reageert dan normaal en dan treedt de afwijking, zijnde een voorkeur voor rechts, niet op.
Voor het onderzoek werden alle shoot-outs bekekene van WK wedstrijden, in totaal 22 wedstrijden waarbij in 204 penalty's werden genomen en 144 gescoord (70% dus maar, waar 90% mogelijk is!).
Opmerkelijk onderzoek waar ik graag meer van wil weten. Is bijvoorbeeld meegenomen of sprake is van links- en rechtshandige keepers. Het is bekend dat linkshandige keepers van nature sowieso liever naar rechts duiken, en rechtshandige liever naar links. Ook is van belang om te weten hoe de ballen werden ingeschoten. Kon uit de lichaamstaal worden afgelezen of de bal naar rechts of links geschoten zou worden. Op een foto in de Folia Magazine is duidelijk te zien dat Van der sar een foute keuze maakt ten opzichte van penaltynemer John Terry, wiens lichaamstaal duidelijk naar rechts wijst.
Kortom, leuk nieuwtje, om de waarde ervan te kunnen duiden zou ik graag meer info over het onderzoek willen hebben. Ik ga op zoek!
Met dank aan Mariska Vergouw voor de tip.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro