Het WK in Zuid-Afrika en de veiligheid

Cape Town Stadium

De hipste stad van Afrika en thuishaven voor veel Nederlanders sinds de begindagen van de VOC tot heden: Kaapstad. De stad  waar Oranje tijdens het aanstaande WK haar laatste poule wedstrijd speelt tegen Kameroen. Dat kan niet anders dan een thuiswedstrijd genoemd worden in het werkelijk majestueuze nieuwe stadion van de Mother City. (zie foto). Welke ontwikkeling maakt de stad door, hoe zit het met de criminaliteit en is de stad klaar voor het WK?

Laat ik beginnen met het beste nieuws. Het stadion van Kaapstad ligt er werkelijk fenomenaal bij, daarvan getuigt ook wel de foto bij dit artikel. De eerste wedstrijd in het stadion ligt alweer enkele weken achter ons, waarbij Ajax Cape Town onder leiding van Foppe de Haan na strafschoppen verloor van Santos, eveneens uit Kaapstad. Op slimme wijze wordt het stadion stap voor stap geopend, bij de eerste wedstrijd waren slechts 20000 toeschouwers toegelaten, bij de tweede (rugby) wedstrijd al het dubbele en zo wordt toegewerkt naar de wedstrijden voor het WK. Volgens berichten liep alles gesmeerd en is het ook van binnen een prachtig stadion. De zorgen van de FIFA over het WK zijn in mijn ogen dan ook meer gebaseerd op de tegenvallende voorverkoop van kaarten dan op de kwaliteit van de stadions, uitzonderingen zoals het gras in het stadion van Johannesburg daargelaten. Maar goed, als dat een richtlijn is kan je ook niet in de Amsterdam, Arena spelen.

De tegenvallende toeristenstromen hangen zonder meer samen met de kredietcrisis, die de kosten voor dergelijke uitstapjes privé te duur maakt en zakelijk niet te verkopen aan de achterban. Een ander punt dat meespeelt is de criminaliteit, die nogal rücksichtslos wordt voorgesteld in de media. Er gaat geen dag voorbij of ergens in de kranten staan wel de afschrikwekkende details van een moord of overval. Een nogal Angelsaksische manier van berichtgeving, met gore details en alles erop en eraan, die de angst goed voedt. Maar wat is de realiteit?

De criminaliteit ligt erg hoog in Zuid-Afrika, maar de slachtoffers vallen toch vooral onder de arme bevolking in de townships. Natuurlijk, ook ik raad u niet aan om ’s avonds vrolijk rond te gaan stappen door welke stad dan ook, maar overdag kunt u zich net zo veilig  of onveilig voelen als in Amsterdam of New-York. Ik hou me graag bij de cijfers. In The African Times, een Engelstalige krant uit Duitsland in Zuid-Afrika, u leest het goed, staan de kille cijfers. De krant geeft cijfers over het aantal incidenten in Kaapstad onder toeristen, gebaseerd op info van Euro-Center, een organisatie gericht op noodhulp aan buitenlanders in Zuid-Afrika. De cijfers zijn uiterst geruststellend. Sinds 2006 zijn er onder buitenlanders vijf doden gevallen, drie door natuurlijke omstandigheden, één door een verkeersongeluk en één door een val van de Tafelberg. Daarnaast zijn er 43 gevallen van inbraak en beroving geweest, twee slangenbeten en drie hondenbeten en drie gevallen van geweld, waarvan een door twee polishouders zelf. Kortom, ga dat eens vergelijken met Amsterdam en u boekt morgen  uw ticket.

En de stad zelf? Die wordt jaar na jaar moderner en rijker, zowel voor blank als voor een deel van de zwarte bevolking. Nergens zoveel dure auto’s (en tegelijkertijd zoveel armoede) gezien. De Jag’s vliegen je om de oren terwijl je tegelijkertijd iemand uit een vuilnisbak ziet eten. De inkomensverdeling is extreem krom, maar het is wel te zien dat een normaal leven voor steeds meer mensen mogelijk wordt. Het ontwikkelen van een middenstand is daarbij prioriteit nummer 1, en wie de vele nieuwe winkeltjes ziet mag gaan hopen. Laten we niet vergeten dat 400 jaar misstanden niet in één of twee decennia is weg te werken.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro