Guus Hiddink, een goede nieuwe bondscoach?

Met het per 1 augustus aantreden van Guus Hiddink als nieuwe bondscoach gaat het Nederlands voetbalelftal weer een nieuwe fase in. Het lijkt erop alsof Hiddink in een gespreid bedje terecht komt. De sanering en verjonging van het Nederlands elftal heeft al plaatsgevonden en veel jonge en getalenteerde spelers gaan in hoger aangeslagen competities spelen. Hiddink heeft aangegeven voort te bouwen op het werk van Van Gaal. Een wijs besluit? Laten we Hiddink eens beoordelen langs de meetlat die ik voor mijn boek Bondscoach heb ontwikkeld, het zogenaamde MASTERPLAN. Op welke punten scoort Hiddink goed, en op welke minder? Het MASTERPLAN staat hierbij voor de eerste letters van: Missie, Aanpak, Selectie van talent, Teambuilding, Evaluatie van zwakke plekken, Relatie en reputatiemanagement, Omgaan met de pers, Leiderschap, Assistenten en Nederlandse school.

Laten we beginnen met de Missie, of zoals anders coaches het noemen de visie of de filosofie (Van Gaal) van spelen. Heel erg duidelijk of specifiek eigen is deze nooit geweest bij Hiddink. Eigenlijk is hij meer een man van 'Go with the Flow'. Er is al een bepaalde speelwijze (realistische Hollandse School) dus houdt hij er aan vast. Erg eigen is het niet, maar in plaats van een innovator of man met een eigen visie, is Hiddink meer een 'smart follower'. Ook dat kan veel succes hebben, erg eigen of herkenbaar is en blijft het niet. Hetzelfde geldt dan natuurlijk voor de aanpak. Vooral niet teveel sleutelen aan wat er al is lijkt Hiddinks devies. Op zich is daar in dit geval niets mis mee, want Van Gaal heeft een hele duidelijke lijn ingezet. Laten we niet vergeten dat Duitsland juist zo sterk is omdat het team bijna altijd door trainers wordt begeleid die vele jaren aan het nationale elftal verbonden zijn. Hiddink is overigens tactisch sterk en heeft altijd een goede mix tussen aanvallen en verdedigen weten te bereiken. Denk alleen maar terug aan het succes van PSV in 1988. Hoeveel doelpunten scoorden de Eindhovenaren in dat jaar in de Europa Cup?

Kijken we naar de selectie van talent dan is Hiddink eerder een motivator van gekende en erkende sterren dan coach van aankomende talenten. Daar kan nog wel eens een probleem ontstaan, omdat veel jonge sterren weliswaar boven zichzelf zijn uitgestegen op het WK, maar nog steeds veel begeleiding nodig lijken te hebben. Het zijn nog geen gearriveerde sterren. Op het gebied van teambuilding lijkt Hiddink zijns gelijke echter nauwelijks te kennen, op wellicht Van Gaal na. Zijn kracht is ook ook spelers die afgeschreven lijken toch weer terug te halen, zoals bijvoorbeeld in het verleden Davids.

Zou Hiddink geleerd hebben van de evaluatie van de zwakke plekken van Oranje? Ik betwijfel het! Trainen op strafschoppen, hoekschoppen en verlengingen, ik hoop het, maar ik denk dat de Hollandse school op dit gebied te diep in zijn DNA geworteld zit.

Op de gebieden relatie-en reputatiemanagement en omgaan met de pers kent Hiddink geen concurrentie, daarin is hij heel erg sterk. Wat dat betreft kan de Nederlandse pers na de periode Van Gaal opgelucht adem halen. Ook op het gebied van Leiderschap scoort de Tukker uitstekend, er zullen weinig spelers zijn die zijn kwaliteiten ter discussie durven stellen zonder zichzelf belachelijk te maken.

De keuze van de assistenten is opmerkelijk. Hiddink kreeg Danny Blind mee als erfenis en hij mag Blind klaarstomen als toekomstige bondscoach.

En dan de onvermijdelijke Hollandse c.q. Nederlandse school. Hiddink gaat dit realistisch aanpakken, en dat is goed nieuws. Niemand zit te wachten op dominant voetbal zonder enig resultaat. De snelle voortzetting na geschuif van achteren is altijd nog te prefereren boven ellenlang geschuif zonder enig resultaat.

Een heel eigen stijl hoeven we van Hiddink niet te verwachten, wel resultaten. Oranje moet op het EK van 2016 voor de hoofdprijs gaan. Als geen ander kan Hiddink voortborduren op het werk van anderen (lees Van Gaal), het is tijd voor zijn laatste kunstje.

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Mijn nieuwe boek ‘Bondscoach!, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders’ is recent verschenen bij Voetbal International en te bestellen c.q. beschikbaar bij managementboek, Bol.com, AKO, Bruna en overige boekhandels.

 

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Niels van der Stappen
Lid sinds 2020
Hiddink zal waarschijnlijk terecht inschatten dat herhalen van het kunstje van Van Gaal (halen halve finale) het hoogst haalbare is.
Nederland is natuurlijk niet ineens een wereldploeg. Het kan van iedereen winnen, maar ook van een aantal landen (Duitsland, Argentinië, Frankrijk, Mexico, ...) net zo goed verliezen.
Hopelijk groeien de verdedigers nog wat door, maar echt groten zie ik de meesten toch niet worden (afgezien van Vlaar, als hij zo gefocust blijft).
Middenveld met Strootman, Clasie, De Guzman en Wijnaldum is op niveau. Depay en Robben zijn prima, alleen - al 6 jaar of zo - wie moet er toch in de spits? Of zonder spits dan maar?
Kunnen we zomaar op 4-4-2 uitkomen. Met dat middenveld is dat ook geen slechte keuze. Zowel Strootman als De Guzman en Wijnaldum kunnen daarmee m.i. goed uit de voeten.