'Mijn snackbars worden beter gerund dan professionele voetbalclubs'. Woorden van de schoonvader van de broertjes De Boer. Het ontbreekt in zijn ogen in het voetbal aan de meest fundamentele aspecten van het zakendoen. Eind vorige week presenteerde technisch directeur en oud-speler van Feyenoord, Peter Bosz, een beleidsplan dat de club weer op het hoogste plan moet brengen. Hoog tijd! Voor veel fans van de club is het huidige seizoen een dusdanige ramp, dat eindelijk geaccepteerd wordt dat het anders kan en moet. Is het wereldschokkend wat Bosz schrijft? (foto: Peter Bosz in shirt van RKC?)
Op zich is het natuurlijk al verwonderlijk genoeg dat er veel ophef ontstaat over een beleidsplan in een professionele voetbalorganisatie. Clubs ter grootte van Feyenoord hebben al gauw een begroting van rond de € 50 miljoen en vele tientallen tot honderden medewerkers. Toch is een beleidsplan waarbij de vinger op de zere plek wordt gelegd relatief nieuw en dat zegt veel over de wijze waarop het voetbal gerund wordt. Veel hockeyers en schaatsers moeten lachen om de amateuristische wijze waarop spelers worden getraind en begeleid. Zelfs schakers hebben soms grotere begeleidingsteams dan een eredivisie ploeg uit de Nederlandse top. Toch is de begeleiding van spelers, zowel fysiek, technisch als psychisch, de belangrijkste en wellicht goedkoopste stap die een team kan zetten om de top te bereiken of behouden.
Terug naar het beleidsplan van Bosz. Hoewel ik het plan niet zelf heb gezien, heb ik uit zeer welingelichte kringen begrepen dat het allemaal niet zo wereldschokkend is als het klinkt en met enige goede wil in een dagje in elkaar gezet zou kunnen worden. De rest heb ook ik uit de pers vernomen. Bijvoorbeeld dat er aparte trainers moeten komen voor spitsen en verdedigers, net zoals dat voor keepers al eeuwen geleden bedacht is. Schokkend? Welnee, zo wordt er al heel lang getraind in de Verenigde Staten (bijv. in American Football) en bij bijvoorbeeld FC twente heeft men hier ook ervaringen mee opgedaan. of dit nog het geval is weet ik niet, maar ook bij de Tukkers was er weerstand tegen aparte trainers voor aparte doelgroepen. Het voetbal is en blijft een uiterst conservatief bolwerk. Een ander punt is de begeleiding en selectie van spelers door een mentaal begeleidingsteam. Ook hier is niet iedereen voorstander van, zoals Youri Mulder. Dat is vreemd, want juist tussen de oren worden wedstrijden gewonnen. Zie hiervoor maar de resultaten van de voetballers van het Duitse team onder Klinsmann. De wedstrijdmentaliteit is een van de belangrijkste eigenschappen waarmee wedstrijden worden gewonnen. Net zoals goede voeding en juiste fysieke training (looplijnen) en techniek (strafschoppen, hoekschoppen, vrije trappen!). Dat weten hockeyers, schakers en schaatsers al eeuwen. he he, het voetbal wordt ook wakker.
Kortom, goed dat technisch directeur Peter Bos eens de knuppel in het hoenderhok, dat Feyenoord toch eigenlijk altijd is, heeft durven gooien. De club hoort in de top 3 mee te draaien van de competitie en eens per drie vier jaar kampioen te worden. Nee dus. Volgens velen is het beleidsplan een directe aanval van Bosz op trainer Erwin Koeman. Dat hoeft niet zo te zijn als Koeman zo wijs zou zijn en de conclusies, die niet meer zijn dan open deuren en zeker goed zijn voor de club, zou accepteren. Maar Koeman stelt dat 3 a 4 gerichte aankopen het tij kunnen keren. Tsja, dan heb je het dus in mijn ogen niet begrepen. Feyenoord koopt namelijk al sinds de jaren zeventig spelers in om het tij te keren. In mijn ogen, moet eerst het tij gekeerd worden VOORDAT spelers gekocht worden. Pas dan kan Feyenoord weer glorieeren in Nederland en wellicht ook op de Europese velden. Niet als de omgekeerde weg wordt gevolgd. Zie daarvoor maar de lijst met tientallen mislukte aankopen van Gullit/Haan en vele andere voorgangers.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro