Exclusief interview met oud-bondscoach Foppe de Haan

Foppe de Haan is na een lange carrière als hoofdtrainer van eredivisieclub SC Heerenveen, en na enkele uiterst succesvolle jaren als bondscoach van Jong Oranje, waarmee hij in 2006 en 2007 Europees kampioen werd, sinds november 2009 trainer van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. Ik bezocht hem in Kaapstad en vroeg hem naar zijn ervaringen aldaar, alsmede naar zijn mening over het Nederlands elftal: ‘Het Nederlandse voetbal is oerconservatief’

Foppe de Haan: ‘Als de Zuid-Afrikaanse voetballers meer verantwoordelijkheid durven nemen, is de emancipatie een feit’.

‘De jonge spelers in Zuid-Afrika hebben een heel ander referentiekader dan voetballers in Nederland. Wij zijn in ons land al heel lang gewend op hoog niveau te spelen. In Zuid-Afrika is dat veel minder het geval. Het voetbal op zich, dat is natuurlijk niet zo anders. Maar in Nederland praten voetballers vóór, tijdens en ná de wedstrijd over voetbal. Dat zit in ons bloed, in ons DNA. In Zuid-Afrika leeft dit veel minder. De spelers komen naar de wedstrijd, doen hun best en gaan na de wedstrijd over tot de orde van de dag. Het voetbal is een momentopname. Morgen is er weer een dag en dan kan je weer opnieuw beginnen met de basisprincipes uitleggen. Ik moet mijzelf wat dat betreft daartegen wel een beetje in bescherming nemen, je leert van zelf wel hier in wat kleinere stappen te denken en niet teveel tegelijkertijd te willen bereiken. De impact van trainingen op de jongeren is ook minder groot. De scholing is minder ontwikkeld en er zijn eigenlijk maar twee goede jeugdopleidingen in het voetbal, bij Ajax Cape Town en één in Johannesburg.

Ik ben een man van concepten, ik wil een helder systeem hebben. Daar hebben de jonge spelers van Ajax Cape Town moeite mee. Ze komen binnen en spelen zoals ze altijd hebben gespeeld. Als ik een afwerkoefening op doel laat trainen, dan vliegen de ballen hier rustig meters naast of over. Zo wordt er ook gespeeld. Als ik diezelfde oefening nu zou doen met Huntelaar of Van Nistelrooij, dan schieten ze 99% van de ballen meedogenloos het doel in.

De totale benadering is in Zuid-Afrika erg opportunistisch. In driehoekjes denken of de juiste keuzes maken bij het samenspel, dat is allemaal lastig tussen de oren te krijgen. Het is heel gek, want als ik ze een looptraining geef, dan rennen ze zich helemaal suf. Daar heb ik veel respect voor. Maar als we dan de volgende dag vijf tegen vijf laat spelen, en ze komen met 1-0 achter, dan wordt het binnen vijf minuten zó 5-0. Dat kán natuurlijk helemaal niet. De spelers moeten hier meer persoonlijkheid krijgen, maar dat is natuurlijk lastig als je zo lang onder een zwaar juk hebt geleefd.

Voetbal is in Zuid-Afrika enorm belangrijk, vooral voor de zwarte bevolking. Een club als de Kaiser Chiefs, dat is hier écht een fenomeen. Het stadion van die club wordt nu verbouwd waardoor ze overal in het land hun thuiswedstrijden spelen. Dan zit het altijd en overal stampvol. Die beleving is geweldig. Als het hier goed gaat met het WK, als de nationale bond SAFA en de professionele tak PSL democratischer worden en minder gesloten bolwerken, dán pas is de emancipatie van de zwarte bevolking bereikt. Spelers én het voetbal zullen dan pas tot volle wasdom komen. Dán zullen spelers meer verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen.’

Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen

In ‘Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen’, kunt u het vervolg van het interview lezen, dat zich volledig richt op het functioneren van Oranje en de heersende mentaliteit in het vaderlandse voetbal, onder de titel:  ’Het Nederlandse voetbal is oerconservatief’.

Te bestellen via www.managementboek.nl en www.hbp.net

ISBN 978-90-7488-539-3
Prijs 14,90

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro