De bijscholing van Dick Advocaat

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Dick Advocaat dreigt zijn trainerslicentie te verliezen omdat hij zijn verplichte studiepunten niet haalt. De trainer met zonder enige twijfel enorm veel internationale ervaring spreekt over 'Middeleeuwse taferelen' en snapt er niets van dat hij als gelauwerde oefenmeester nog op cursus moet. Ik denk eerlijk gezegd dat Advocaat zelf inmiddels in het stenen tijdperk leeft. In een week waarin het gezaghebbende The Economist als coverartikel 'Lifelong learning' heeft vindt de nu wel heel kleine generaal dat hij niets meer hoeft bij te leren. Geen wonder dat er nog maar enkele Nederlandse trainers wereldwijd in de top werkzaam zijn en de Hollandse school al tientallen jaren stil staat. Zelfs landen als IJsland lijken ons te hebben ingehaald. Maar goed, het is niet de eerste keer in zijn carriere dat Advocaat alleen in eigen belang handelt en reageert. Daar kunnen de voetbalbonden van Nederland en Belgie inmiddels over meepraten. Maar welk effect heeft zijn reactie op het Nederlandse trainersgilde? Op internet zijn de meningen verdeeld, de helft vindt dat Dick op cursus moet, de andere helft vindt het allemaal geldklopperij en verspilde moeite. Tja, geen wonder dat Oranje is afgegleden naar een plek buiten de top 20 voetballanden.

Eerst de reactie van Dick Advocaat op het feit dat hij zijn studiepunten moet halen om zijn treainerslicentie te behouden. Nu is voorlopig nog sprake van een clementieregeling: "Omdat ik niet op tijd over een paar studiepunten voor bijscholing beschik. Hoe is het in godsnaam mogelijk, denk ik dan. Het is een middeleeuws systeem, het slaat nergens op. De regeltjes dit en de regeltjes dat, maar ondertussen zorg ik met deze baan wel voor werkgelegenheid voor twee andere trainers. Daar moet de CBV (Coaches Betaald Voetbal, red.) toch voor zorgen? Maar hier doe ik het.''

Bij de twee trainers waarover Advocaat spreekt hoort ook Mario Been, ook al een trainer die zijn studiepunten niet gehaald heeft. Te druk. of toch gewoon geen zin? Ik moet direct denken aan Bram Moszkowitz, ook te beroerd om zijn studiepunten te behalen (en een deugdelijke administratie te voeren). Het heeft veel weg van zonnekoning-gedrag. Met uiteindelijk desastreuze gevolgen.

In Duitsland is zeker niet alles beter geregeld, maar dit dan toch zeker wel. De bond biedt jaarlijks een driedaags seminar aan, waardoor alle trainers weer zijn bijgespijkerd en direct alle studiepunten hebben behaald. Niemand die ik er in Duitsland over heb horen klagen en laten we wel zijn, het Duitse voetbal loopt nu lichtjaren voor op de middeleeuwen van Dick Advocaat.

Valt er nu echt niets te leren voor Dick Advocaat? Ach, de laatste maanden wordt er veel gesproken over de gebrekkige fysieke en mentale weerbaarheid van de Nederlandse spelers. Oud nieuws. Daar hadden we al midden jaren 0 (2000-2009) wat aan kunnen doen. De wederopkomst van Duitsland? Al in 2006 bekend. Hetzelfde geldt voor de abominabele strafschoppen, hoekschoppen en vrije trappen van Oranje. Geloof me, dat doen de Duitsers 2 tot 4 maal beter. Zo scoren Bundesligaclubs viermaal vaker uit hoekschoppen dan Oranje, dat toch ook tegen tegenstanders als Malta, IJsland en Luxemburg speelt, niet van een hoger niveau dan Hoffenheim of Bremen.

Kortom, Dick moet op bijscholingscursus, ik stel de volgende dagindeling voor:

1. 09.00-10.30 strafschoppen, vrije trappen en hoekschoppen

2. 10.30-11.15 pauze en informele kennisuitwisseling met jonge trainers

3. 11.15.12.30 mentale en fysieke weerbaarheid

3. 13.30 -14.30 hoe wissel ik op het juiste moment

4. 15.00-16.00 nieuwe tactische benaderingen

5. 16.00-17.00 discussie met zaal: zelfontplooiing, lifelong learning, ken jezelf, zelfcoaching en het winnen van prijzen

 

De reactie van Advocaat is typerend voor onze tijd. Kennis is dom. Leren heeft geen zin, ik weet alles al. Wij zijn toch goed. Wat leer je nu van zo'n professor. Geldklopperij. Ondertussen worden we links en rechts ingehaald en zijn we in Nederland nog goed in drie dingen:

1. het terugspelen op de keeper

2. achterin de bal rondspelen

3. het missen van penalty's

Tijd voor bijscholing.  Wellicht wint Dick dan op korte termijn sinds 2008 weer eens een internationaal aansprekende titel.

 

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Gyuri Vergouw staat bekend als Professor Penalty en is auteur van vier voetbalmanagement boeken, waaronder De Strafschop en Bondscoach, coaching handboek voor 16 miljoen bondscoaches, te koop bij de  managementboek.nl, Bol.com en de betere boekhandels.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro