Johan Neeskens. Gerrie Muhren. Henk Groot. Ooit was Ajax een bolwerk van fantastische strafschopnemers. De tijden zijn veranderd, want de laatste dertig jaar staat Ajax bekend als een van de slechtste strafschopteams in Europa. Ook gisteren faalde Klaas-Jan Huntelaar weer tegen Roda JC, nadat hij eerder dit seizoen al jammerlijk had gemist tegen Slavia Praag. U weet wel, die ploeg die Ajax uitschakelde voor de UEFA cup en onlangs met 7-0 verloor van Arsenal. Dat missen, dat is geen toeval meer. Hoe zit dat met die haat-liefde verhouding tussen Ajacieden en strafschoppen?
Het zal begonnen zijn in 1974. De gloriejaren waren van Ajax zijn definitief voorbij als Ajax in de beginfase van de Europa Cup 1 door CSKA Sofia wordt uitgeschakeld. Cruciaal moment in de wedstrijd is een strafschop die door Dick Helling wordt gemist. Helling was een technisch begaafde speler, die koud in het veld stond en de verantwoordelijkheid moest nemen die andere spelers schuwden. Vaste strafschopnemer Geels was net gewisseld en Helling schiet de bal hoog over. Ajax is uitgeschakeld. In de latere jaren van de diverse Europa Cups mist Ajax meer strafschoppen, maar vooral de missers tijdens strafschopseries zijn bijgebleven. Liefs viermaal treedt Ajax in Europa aan tijdens een shoot-out, even veel keer wordt verloren. Achtereenvolgens Bohemians Praag (laat het nooit op strafschoppen aankomen tegen Duitsers en Tsjechen!), Levski Spartak Sofia en liefst tweemaal Juventus (waarvan eenmaal in de finale van de Champions League, in 1996) zijn de Ajacieden te slim af. Slechts de wereldbeker wedstrijd tegen Gremio kon na strafschoppen in 1995 winnend worden afgesloten.
Bekende Ajacieden als Silooy, Davids, Geels, Tscheu La Ling, Van Dord, Schoenaker en Spelbos behoren tot de spelers die een strafschop in het verleden hebben gemist. Vraag is nu natuurlijk, hoe kan dit? Hoe kan het team met de beste jeugdopleiding van Nederland, met de veelal technisch meest begaafde spelers, zulke slechte strafschopnemers afleveren? Het antwoord is simpel...er wordt niet op getraind of niet juist op getraind. Getrainde spelers scoren in ongeveer 85 tot 90% van de gevallen. Nederlandse spelers in slechts 65% van de gevallen en de Ajacieden zijn hierop geen uitzondering, zoals uit het bovenstaande blijkt.
Waarom wordt er dan niet op getraind? Dat is toch onlogisch? Hierop ga ik volgende week dieper in.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro