Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Sommigen kiezen voor een relatie met rust, stabiliteit en tot de dood erop volgt. Anderen gaan voor de complementariteit. Dat geeft weliswaar veel leermomenten, maar ook fricties. Over wat “een goed huwelijk” is verschillen de meningen nogal. Vaak hanteert men de duur van de relatie als maatstaf voor succes. Daar is wel wat voor te zeggen, want het is geen kleinigheid om langjarig elke dag opnieuw voor elkaar te kiezen. Anderen gaan voor de ultieme beleving: hooibranden, ultieme gelukservaringen, diepe dalen: relaties met diepgang. Met name in “rijp-je-rot-tijdperk (1970-1980) kwamen dit soort relaties veel voor.
Verschillen in prioriteit kunnen héél goed naast elkaar bestaan. Soms zijn ze zelfs wederzijds noodzakelijk. Bijvoorbeeld: één partner gaat voor geld en de ander voor maatschappelijk belang.
Beiden faciliteren elkaar enwel wederzijds. Niets mee mis. Kun je hoogstens woorden krijgen over ethiek etc.
Maar wat nu als de één wil blijven ontwikkelen tot de laatste ademtocht en de ander zijn/haar pensioen wil halen bij met een en dezelfde baan bij één en hetzelfde bedrijf/instituut? Dan zijn de rapen gaar na verloop van tijd. Dan groei je uit elkaar en daar helpt geen therapeutisch moedertje of vadertje aan (die je de schuld kan geven).
Kijk maar eens waar het misgaat in relaties. Overspel? Soms/vaak. Egoïsme? Soms/vaak. Zo zijn er nog twintig te bedenken. Er is er één die ALTIJD het einde van de relatie aankondigt: verschil in ontwikkeling/ontplooiing.
Ik zie het met de verhouding tussen een bedrijf en een medewerker niet heel veel anders. Beiden ontwikkelen zich. Als het bedrijf niet ontwikkelt en de medewerker wel, gaat ie weg. Misschien niet direct, maar uiteindelijk wel. Het omgekeerde natuurlijk ook.
Tot zover heb ik alleen gesproken over de situatie waarbij beiden “van goede wil” zijn.
Als de medewerker een echte “luis in de pels” is die, al/niet beschermd door bonden nog steeds die werkplek bezet houdt waar eigenlijk allang een frisse nieuwe zou moeten zitten, dan wordt het bedrijf gestraft voor de elkaar opvolgende slappe managers die het beestje niet durfden te verwijderen.
Als het bedrijf van slechte wil is, bieden de Nederlandse wetgeving en rechters met een IQ van minimaal 100 voldoende garantie voor redelijke oplossing. Wat mij betreft: wèg met sky-high wachtgeldregelingen, volledige suppletie van de werkgever bij (verdiend) ontslag, onverdiende WAO-trajecten etc.
“Blijf zitten waar je zit en verroer je niet” tot aan de VUT, SUM of TOP-regeling moet onmogelijk worden gemaakt. Blijven voor de hypotheek, voor de boterham met worst of om de geleidelijk afnemende kans op werk op hogere leeftijd etc is iets waar het bedrijf niet beter van wordt. Het is bovendien a-sociaal naar degenen die het moeten opbrengen. Voor mij is het simpel: bijblijven of wegwezen. En als het gelijk een beetje aan twee kanten ligt? Oplossen!. Goed oplossen!. Want je moet als bedrijf wèl verder met een gemotiveerde crew.
Jos Steynebrugh
Marketing Consulent
Change Enhancement
In tegenstelling tot de indruk die ik krijg uit je column Meike, legt McKinsey de oorzaak voor MM bij het management zelf. Terecht denk ik, tenslotte geeft het management de leiding, aan een organisatie niet?
Maar ook de Overheid / Politiek krijgt de kat toegespeeld want, zo signaleert McKinsey, zij houden met hun regelgeving MM in stand......
Zie event. ook ManagementPro: http://www.managementpro.nl/2006/02/25/shjtt-uw-goede-manager-levert-zeker-meer-resultaat-op/