Zonnepanelen maken een distributiecentrum nog niet duurzaam

Zonnepanelen alleen maken een distributiecentrum nog niet duurzaam. Het gaat om een duurzame rol voor het distributiecentrum in de keten. Dat vraagt om strategische samenwerking tussen bedrijven die er zitten.

Energiegebruik

Met de komst van elektrische vrachtwagens en bestelauto’s is er een stevige energiebehoefte. Welke mogelijkheden biedt het distributiecentrum en het bedrijventerrein? Of is er hardnekkige netcongestie? Welke mogelijkheden biedt het gebouw voor het opwekken van stroom met zonnepanelen en de opslag van stroom? Wat zijn de verwachte energiekosten nu en in de toekomst? En wie gaat er investeren in de voorzieningen; de huurder of de verhuurder? Energie is een nieuwe vestigingsplaatsfactor. Maar, er is meer nodig om het distributiecentrum echt duurzaam te maken.

Inspirerend en aantrekkelijk

Is het distributiecentrum behalve BREAAM ook inspirerend en aantrekkelijk? Draagt de inrichting bij aan het welzijn en de gezondheid van de medewerkers? Is het er leuk en gezond om er te werken? Het is al lastig genoeg om goed logistiek personeel te vinden. En als werkgever ben je ook verantwoordelijk voor een duurzame huisvesting van jouw personeel in de regio. Dat is wel zo eerlijk.

Delen van capaciteiten

Ruimte en faciliteiten delen zijn de nieuwe norm. Distributiecentra worden gedeelde faciliteiten met andere bedrijven. De toekomst van distributie en transport is in samen bundelen, samen delen van capaciteiten delen en samen innoveren om de klant steeds beter van dienst te zijn. Het gaat om een duurzame rol voor het distributiecentrum in de keten. En dat is best een lastig onderwerp.

Kijk bij een nieuw distributiecentrum verder dan de huurprijs van de vierkante meters. Het gaat om met wie je samen, in de toekomst, het beste de klanten kan bedienen. Samen kun je uiteindelijk meer klanten bedienen, nieuwe business binnen halen en misschien wel kosten besparen. Wie wil je graag als buren hebben (en wie juist niet)? Een goede buur is beter dan een verre vriend. Zeker al je duurzaam wilt ondernemen. 

Rol van distributiecentrum in de keten

Professor McKinnon schreef onlangs: "If logistics were a country, 12% of CO2 would be third in the emission league table behind China and the United States". Van die 12% is maximaal 2% in distributiecentra. Dat is niet zoveel. Belangrijker is daarom te kijken naar de rol van een distributiecentrum in de duurzaamheid van hele keten; scope 1, 2 en 3. Dat gaat verder dan de bekende BREEAM, Green Star, LEED of ZWIA certificering. 

Echt duurzaamheid betekent kijken naar bijvoorbeeld voorraden, bundelen van transporten, een betere planning, snellere ketens en minder derving. Hoeveel CO2 (en gebruik van schaarse hulpstoffen zoals water) gaat er gepaard met het volume producten dat door het distributiecentrum stroomt? Hoe minder impact, hoe beter. Het Lean & Green programma is een mooi voorbeeld van zo'n aanpak. Kijk verder dan de muren van het gebouw.

En, nogmaals, Zonnepanelen alleen maken een distributiecentrum nog niet duurzaam.

 

Walther Ploos van Amstel.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO