Amsterdamse lessen voor ondernemers in smart city initiatieven

De afgelopen jaren zijn er in Amsterdam een grote hoeveelheid aan smart city oplossingen gestart die bijdragen aan de kwaliteit van leven in de stad. Echter, veel van deze oplossingen of initiatieven stranden al vóór of vlak na de pilot. Onderzoekers van het Smart City Entrepreneurial Lab onderzochten om deze reden een aantal initiatieven om lessen te trekken voor toekomstige smart city projecten.

Het idee was om de niet-technologische aspecten van de smart city projecten als partnerships, business modellen en het opschaal potentie te analyseren, aangezien smart city oplossingen niet alleen gaan over het ontwikkelen en toepassen van technologie.

De projecten die werden geselecteerd voor de analyse zijn: Energie Atlas, Smart Light, Klimaatstraat, Buurzaam Geuzenveld, Cargohopper, Mokum Mariteam, REloadIT, WeGo Fleet Mobility, De Ceuvel, Fair Meter, Locally Grown Paint en Wasted Lab.

Het rapport is nu online te downloaden en richt zich op vragen als:

  • Hoe werken organisaties met verschillende agenda’s samen aan smart city projecten?
  • Met welke uitdagingen worden ze geconfronteerd?
  • Welke waarde wordt gecreëerd?
  • Hoe worden risico’s en opbrengsten gedeeld, en hoe worden de gebruikers betrokken?
  • Hoe kunnen smart city projecten professioneel gemanaged worden?
  • Wat is het opschaal potentieel van smart city oplossingen?

Het rapport is uitgegeven door Ondernemerschap, Urban Management en Urban Technology en is tot stand gekomen in samenwerking met partner Amsterdam Smart City.