Wie durft Adjiedj Bakas nog tegen te spreken?

Onlangs ontmoette ik de innemende Adjiedj Bakas op een conferentie. Een goedlachse en slimme wereldburger met een goed verhaal. Hij hield de zaal in zijn ban met herkenbare filmpjes en snelle teksten. Bovendien zit hij goed in zijn vel en dat straalt ook veel uit. Ook op donderdag 26 november zat hij er weer goed bij, en dat al voor achten ' s ochtends op de televisie. Zoals gebruikelijk debiteerde hij de nodige teksten over Nederland en de wereld in de toekomst en daar zijn we gevoelig voor. Adjiedj wekt daarbij een indruk alsof de dingen die hij verwoordt een en al zekerheid zijn.

Ik hou wel van mensen als Adjiedj en ik ben niet de enige. De man is zelf een trend geworden; je vindt vrijwel geen kritiek in de pers. Dus zal ik een paar kanttekeningen plaatsen. Met de vermelding dat ik dit doe vanuit respect voor de dingen die hij van de grond brengt.

Om te beginnen is trendwatching een ingewikkelde bezigheid. Dingen zijn natuurlijk erg onvoorspelbaar, en het beeld van de toekomst is gebaseerd op het heden. Het is niet helemaal onbetrouwbaar, maar het is wel belangrijk om een slag om de arm te houden. Bij een man als Adjiedj Bakas is het helemaal moeilijk, omdat hij zo’n innemende persoonlijkheid is. Degene die hem tegenspreekt maakt al snel een verkeerde indruk.

Wat zei hij vanochtend? Bedrijven worden kleiner, er is een andere stijl van leiderschap nodig. Het woord ‘nieuw’ valt dan al jaren, en Bakas gebruikt dat woord graag. Hij heeft een indrukwekkende website (www.bakas.nl), die u vast leuk vindt, waarop van alles te lezen valt en waarin de zakenman herkenbaar is. Hij schuwt daarbij de spiritualiteit niet. Chinese astrologie, hindoedenkbeelden, het zit er allemaal in, en ook daarmee valt hij samen met een trend. Die van de toenemende spiritualiteit. Althans volgens Adjiedj is dat een ontwikkeling.

De ‘nieuwe’ leiderschapstijl blijkt niet meer dan een delegerende stijl te zijn. Mensen vertrouwen geven en op output sturen. Een ook in de Oibibio-jaren van de nineties populaire manier van denken. In die sfeer had Bakas geen slecht figuur geslagen, en het is goed dat hij dat anno 2009 ook doet.

Hij praat ook graag over een nieuw tijdperk, iets wat jongeren zal aanspreken. Het zal me niet verwonderen als dit is ingegeven door astrologie, waar men uitgaat van een nieuw astrologisch tijdperk. Wie de site van Bakas leest zal de sterke invloed van spiritualiteit op zijn manier van denken vast kunnen stellen.

Ik ben daar helemaal geen tegenstander van, overigens. Op mijn weblog www.egobert.wordpress.com kunt u dat lezen in mijn recensie van het boek van Kluun. Maar ik ben wel iemand die kritisch blijft kijken naar beweringen.

Op 26 november zei hij op televisie dat bedrijven kleiner worden in de toekomst. Bakas doet alsof dat een doorgaande trend is, en plakt daar dan allerlei adviezen voor een leiderschapstijl aan. Zelf hou ik meer van leiders die veel stijlen beheersen. De delegerende past erg goed bij bepaalde situaties, net als vertrouwen geven, maar niet iedere medewerker gaat daar beter van presteren.

Advies: blijf de positivo Bakas volgen, maar wees kritisch en durf zelf te blijven denken. Trendwatching is leuk, maar voorspellingen uit die hoek zijn vaak onjuist gebleken. Adjiedj Bakas wensen wij natuurlijk veel succes. Maar dat heeft hij niet nodig. Nederland hangt aan zijn lippen.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Mirella Visser
Ik zat ook voor de buis gekluisterd om Adjiej's verhaal te horen en ben het helemaal met je eens, Bert. Een beetje 'oude wijn in nieuwe zakken'-gehalte. Maar het zette me wel aan het denken. Niet over Adjiedj zelf, want dat is een heerlijk mens, daar zijn we het over eens, maar over de inhoud. De trend van ZZP-ers is al lang aan de gang: bedrijven verliezen op grote schaal goed ingewerkte medewerkers die meer ruimte en verantwoordelijkheid willen maar die niet krijgen omdat de structuren en leiderschapsstijl nauwelijks veranderd zijn. Toch vreemd dat ondanks het toegenomen opleidingsniveau (meer dan de helft van de middelbare scholieren gaat studeren) sinds de jaren 80 van de vorige eeuw grote bedrijven vaak nog worden geleid volgens het  ‘command and control’ mechanisme van toen. Ook al worden er mooie woorden gebruikt over transparantie, openheid en eigen inbreng (zoals in jouw interview met Rob Snel). Moet me toch even iets van het hart hier. Ik vind het opmerkelijk dat een CEO die geen enkele vrouw in topposities heeft zichzelf niet de vraag stelt: wat is er mis met mijn bedrijf dat we 50% van het toptalent missen? En daarmee misschien wel nieuwe markten en een betere reputatie (om maar twee mogelijke voordelen te noemen)? Kan mijn bedrijf zich dit wel veroorloven? Of dreigen we hiermee de dinosauriërs van de 21e eeuw te worden? En we weten hoe dat afloopt.  Zelfreflectie is, zoals Adjiedj ook zegt, een kenmerk van toekomstig succesvol leiderschap. Leiders moeten mensen inspireren om voor het bedrijf te blijven werken en geen ZZP-er te worden. Ik ben bang dat we nog een lange weg te gaan hebben. Ik kan het artikel “From pyramids to pancakes” van Josephine Green, trendwatcher bij Philips, aanraden. Zij zet de huidige pyramidale bedrijfsstructuren tegenover de toekomstige netwerk structuren. In mijn boek “De zijderoute naar de top”, maak ik een soortgelijke parallel met de manier waarop vrouwen vaak via andere wegen dan de traditionele hiërarchische de top bereiken dan mannen. Ook stromen vrouwen in grotere getalen uit naar het bestaan van ZZP-er, een van de geheime “verdwijntrucs van vrouwen op weg naar de top”….Natuurlijk een beetje gechargeerd, maar die soundbites doen het altijd beter op tv of internet dan hele genuanceerde verhalen  - die staan in de boeken. Die van Adjiedj ligt bij mij al klaar!
Renske Quekel
@ Bert en Mirella
Weinig aan toe te voegen! Jammer dat niet meer managers en directies zo denken. Bang zijn. Erger nog dat personen zoals jullie zo hard hun best moeten doen om een enkele keer echt ergens door te dringen. Wanneer zelfreflectie, acceptatie en lef meer aanwezig zou zijn in het bedrijfsleven zou NL volgens mij een van de meest bloeiende economie ter wereld hebben.
Keep up the good work en hulde aan de koppen die boven het maaiveld uitsteken! Ik probeer in het klein mijn steentje bij te dragen.
Truus
Bakas is best schattig, maar heeft wel degelijk last van blinde vlekken. Naar mijn idee reist hij vooral erg veel en staat hij alleen daarom al niet genoeg met beide benen in onze  maatschappij. Zijn onderzoekjes vind ik absoluut niet altijd betrouwbaar.  Hij is duidelijk uit op de kick van het nieuws maken, maar...Laten we vooral ook juist kritisch blijven kijken naar hem, met zijn voorliefde voor robots (???).  Zijn nieuwste voorspellingen over liefde en relaties b.v.? Is echt half werk, en volgens mij vooral wisfull thinking.
Bert Overbeek
Auteur
Ik deel je mening Truus. Adjiedj lijkt een beetje op Freud. Hij zegt heel veel over zeer interessante onderwerpen en is flitsend. Op die manier zet hij ons wel aan het denken en zijn media zeer in hem geinteresseerd. Maar daarmee zijn zijn voorspellingen nog niet waar.
In de jaren 90 zag je ook stromingen die astrologie en spirituele beschouwingen voorzagen in de komende decennia. Een boel wishful thinking, denk ik. Ook Bakas heeft daar last van.
We zullen zijn denkbeelden in de toekomst eens tegen het licht aanleggen van andere managementdenkers in heden en verleden. Overigens heb ik Bakas willen interviewen voor JongeBazen maar ik kreeg een wat onverschillig en respectloos briefje van zijn agent. Dat vind ik nooit een goed teken.
Pathologische
Bakas, wat een EIKEl.
Pathologische
Bakas, een grote Surinaamse Eikel..