Onlangs kwam er een nieuwsbericht langs dat handelde over mannelijke tantrische leraren. Hoewel ze hun cliëntèle beloofden geen misbruik te maken van hun afhankelijke positie, zouden ze zich toch aan hen hebben vergrepen. Het testoron wakkerde hun natuurdrift kennelijk zo aan, dat ze hun professionaliteit inruilden voor begeerte.
Ik ken deze wereld vrij goed. Ik ben het type dat veel heeft onderzocht voordat hij ‘landde in het leven’. Nu profiteer ik daarvan, is mijn levenservaring een bron van inzicht geworden, en helpt mij, en soms anderen, door ingewikkelde situaties heen. Ook geniet ik meer dan vroeger. Maar ooit was tantra een gebied dat ik onderzocht. Ik heb twee tantrische therapeutes bezocht toen het wat moeilijker ging, zo rond mijn 45e, nu 14 jaar geleden. Maar die had ik al nauwkeurig geselecteerd.
Tantra, een woord dat velen in de eerste plaats met vrije seks associeren, is een oosterse manier om met meer vrijheid en ruimte in het leven te staan, afkomstig uit Vedische tradities. Het legt de nadruk op kracht, niet op werken aan je zwakten. Sinds Carl Gustav Jung, de sixties (de hippies) en de buitensporige groei van de welvaart, heeft het westen deze gebieden ontsloten. Tegenwoordig rijzen de yoga- en mindfulgroepen uit de grond, en dat valt te bejubelen, omdat het een geweldige bescherming biedt tegen de ongebreidelde onrust in onze samenleving.
Nergens meer rust te vinden? Een oververmoeide geest? Ga yoga doen, of beter nog tantra, maar dan wel de betrouwbare graag. Want die is er. Mensen in het oosten die tantra beoefenen, stellen seks echt niet centraal. Ze zijn wel minder gespleten dan wij in het westen over seksualiteit. Voor hen is het een onderdeel van de mens, die ook aandacht verdient. De ademhalings- en meditatietechnieken verdiepen de seksuele energie, zo leert de theorie en praktijk van de tantra.
Het probleem van de overheveling van technieken uit oosterse culturen naar een westerse cultuur is dat er dan veel verloren gaat van de aard van de technieken. En niet alleen dat: wij in het westen zijn korte termijn-denkers en opgegroeid in een wegwerpsamenleving, waarin consumeren en het snelle genieten centraal staan. Bij ons kan je in een jaartje Kundalini-leraar worden. In het oosten duurt dat decennia. Je opleiding is een levenspad! Hier sluit je hem in een flits af.
Wie tantraleraren of -leraressen bezoekt in het westen moet weten waaraan hij begint. Je begeeft je in een training of therapie, waar ook aan je seksualiteit wordt geraakt. En dat is net een doos, waarin heel wat ligt opgeslagen: gevoelens, remmingen, opvoedingspatronen, noem maar op. Je kunt met goede tantrische begeleiders echt een hoop bereiken, mede doordat je die seksuele remmingen eindelijk eens kunt bespreken als onderdeel van jou als geheel. Heel wat mensen geven aan erg happy te zijn geworden van hun tantrische trainingen en therapieen. Het zijn lichaamstherapieen, waardoor je niet de hele dag alleen maar zit te kwebbelen.
Maar je moet waakzaam zijn. Het westen is een wereld waarin met seksualiteit eigenaardig wordt omgegaan. De christelijke cultuur waar de onze uit is voortgekomen besteedde veel aandacht aan geestelijke balans. Daarbij is de lichamelijke kant vaak vergeten, wat een gevolg is van de Romeinse en Griekse invloed op dit geloof, dat uit een Joodse cultuur komt en vaak verkeerd begrepen is, met onder andere ernstig antisemitisme tot gevolg.
Je zou kunnen zeggen, dat je het lichaam en de geest te vaak zijn gescheiden. Ernstige excessen hiervan hebben we gezien in de tweede wereldoorlog. Hoogopgeleide nazi’s met veel gevoel voor beschaving en cultuur, beluisterden Mozart, huilden bij Goethe, maar schoten een paar uur later zonder enige remming babies dood.
De geest (het denken) en het lichaam (dat handelde) waren gescheiden. Hetzelfde geldt voor katholieke geestelijken, die seksueel misbruik maakten van jongeren die bij hen in opleiding waren. Ondanks hun devotie vergaarden zij hun eigen variant van de Grieks-Hellenistische schandknapen, die ook in Rome erg populair waren.
Veel mensen in het westen hebben hun christelijke opvoedingen als een belemmering ervaren om een normaal seksueel leven te ontwikkelen. Ze zagen tijdens ‘de daad’ hun vaders, moeders of de dominee of pastoor voor zich en dat remde. Ook ervoeren een aantal van hen het lichaam als ‘vies’ en verwaarloosden de behoeftes daarvan.
Tantra heeft veel mensen in het westen (en niet alleen hen) geleerd om dit lichaam weer als prettig en mooi te ervaren, en dat de behoeftes ervan niet ‘vies’ zijn. Door de verdiepende meditatie- en ademhalingstechnieken heeft een groot deel van hen zelfs een intensere beleving van hun seksualiteit mogen beleven.
Maar nu het nadeel. Als een leraar of lerares niet haar culturele beleving van seksualiteit heeft verwerkt, domineert ‘de oude adam’ (die zijn begeerte niet weet te kanaliseren en te beheersen). En dan is niet uit te sluiten dat hij misbruik van de situatie maakt. En dat is natuurlijk zeer verwerpelijk. Nooit mag je misbruik maken van de kwetsbaarheid van anderen; er is geen boeddhistische, christelijke of tantrische leer te vinden die dat verkondigt.
Toen ontdekt werd dat er mannelijke tantraleraren misbruik hadden gemaakt van hun situatie, doken er gelijk vrouwelijke tantraleraressen op, die zeiden dat je als vrouw beter niet naar een mannelijke tantraleraar kunt gaan. Hoewel dit een uitstekende reclame voor hun eigen winkel is, sluit ik me daar wel bij aan. Of mannelijke tantraleraren betrouwbaar zijn, weet je niet van tevoren.
Mannen, ook tantrische, bezitten 30x zoveel testosteron als vrouwen. Dat verhoogt niet alleen de seksuele drift, maar ook de agressie en het sluit een deel van het zachtere gevoel af. Ook zorgt het voor optimisme en blijdschap, en tevens is bekend dat het ervoor zorgt dat mannen meer risico’s nemen, bijvoorbeeld met drank of met casino’s op internet. Dit maakt mannen gewoon minder geschikt voor het begeleiden van een lichaamstherapie.
Nog eens: dit hoeft niet. Er zullen zeer betrouwbare tantrische leraren zijn van het mannelijk geslacht, maar je weet het niet als vrouw. Dus: no risk.
Ondertussen blijft onze gespleten westerse cultuur tantra altijd zien als een stiekem gedoe.
-Jaja, verruiming van de geest, het zal wel. Het gaat natuurlijk gewoon om seks.
Het is bijna niet uit te leggen dat het anders werkt binnen tantra, omdat het heel moeilijk is om boven je culturele bagage uit te denken. Je associeert in het westen lichamelijkheid met seks, met de lusten van het lichaam. Ook knuffelen of elkaar aanraken ligt dan in dat gebied. Alles wat lichamelijk is, is seks. We hebben nog een lange weg te gaan als cultuur, voordat we begrijpen dat er veel lichamelijke uitingen zijn die daar niet onder vallen. Tantra kan ons daarbij helpen. Maar dan moeten we wel goede leraren hebben. En niet mensen die –zoals in het Kundalinivoorbeeld- een cursusje van een jaar hebben gevolgd.
Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager. Daarnaast worden zijn lezingen zeer goed beoordeeld. :En hij is tevens specialist op het gebied van diversiteit en schreef hij drie top 10 boeken. Voor boekingen: pitcher.support@hetnet.nl
Zijn website: www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO