Geen sex? Dan ook geen baan meer…

Marga is al enkele jaren de secretaresse van directeur Peter. Het werk bevalt haar goed en de samenwerking met Peter gaat prima. Bijna als vanzelf regelt ze alles precies zoals Peter het wil. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben. Of toch niet….?

Kort geleden moest Peter enkele dagen naar een belangrijke klant in het buitenland. Marga ging mee ter ondersteuning. Naarmate de trip vordert, wordt Peter steeds kleffer. Marga voelt zich hierdoor gevleid maar ook wat ongemakkelijk. Ze probeert het maar te negeren…
 
Op de laatste avond blijven ze na het eten nog even in de hotelbar voor een afzakkertje. Ze raken over allerlei onderwerpen aan de praat. Peter vertelt dat hij en zijn vrouw alleen nog samen zijn voor de kinderen, verder leven ze langs elkaar heen. Zijn vrouw is steeds saaier geworden, een huismus, vaak moe en het liefst zit ze op de bank met Goede tijden….  Nee, dan is Marga een heel ander type vindt Peter. Enthousiast, energiek, vrolijk, zelfstandig en heel aantrekkelijk. Terwijl hij dit vertelt gaat hij nog dichter tegen Marga aan zitten met een arm om haar heen en kijkt haar zwoel in de ogen. Marga glimlacht en probeert te bedenken hoe ze zo snel mogelijk van Peter af kan komen. Peter streelt haar haren en fluistert: ”Ik vond het zo’n heerlijke week samen met jou. Zullen we naar mijn kamer gaan en daar de nacht samen doorbrengen?” Marga rukt zich los en stamelt: “Sorry, maar dat lijkt me niet verstandig. Ik ga nu naar mijn kamer. Tot morgen.” 

Sindsdien is de sfeer tussen hen heel anders dan vroeger. Peter stelt zich afstandelijk op en is opeens bijna nooit meer tevreden over Marga’s werk. Drie weken later hoort Marga van Peter dat hij vindt dat ze niet goed functioneert. Ze wordt dringend verzocht om zo snel mogelijk ander werk te zoeken… Marga is verbijsterd en vraagt of het iets te maken heeft met hun recente tripje. "Ik weet niet waar je het over hebt", antwoordt Peter.

Marga weet niet zo goed wat ze nu het beste kan doen. Iemand een idee? 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Laurens Vellen
Helaas,
Al treft Marga geen enkele blaam, het devies is simpelweg "wegwezen". Deze directeur kan niet over zijn schaduw heen springen. Wel even een goede vertrekpremie eruit halen wegens "loyale medewerking"!
Laurens Vellen, interim manager
r v
Lid sinds 2019
Ik denk dat je in zo'n geval eerst eens met elkaar als volwassen mensen moet proberen te praten.
Zeker als je al jaren als een goed functionerend team gewerkt hebt.
Mocht het blijken dat de andere partij toch op een kinderachtige manier blijft reageren dan kun je hier je conclusies uit trekken of je hier wel wilt blijven.
Frans de Brouwer
Klassiek voorbeeld van absoluut machtsmisbruik. Neem een advocaat in de arm, haal er een zo goed mogelijke vertrekpremie uit en beëindig het dienstverband met wederzijds goedvinden. Of kies meteen de weg van aangifte wegens sexuele intimidatie. Blijf in elk geval niet daar werken want dat komt nooit meer tot een normale samenwerkingsrelatie.
Frans de Brouwer, regiomanager bij een  overheidsorganisatie. 
Cees
Blijven heeft weinig zin, maar voordat er een advocaat bijkomt is het verstandig om het in een persoonlijk gesprek aan de orde te stellen en gezamelijk een regeling te treffen, dit voorkomt gezichts verlies voor beide partijen.

als hij niet wil meewerken dan pas een advocaat erbij halen

Cees
Interim Manager
Nicole
Is dit nu een incident, een bevestiging van een cliché of veel voorkomend vraag ik mij af? Landelijk blijkt in ieder geval dat het aantal MBO studenten dat kiest voor een secretariële opleiding gestaag afneemt. Uiteraart volgt een onderzoek en:"ja hoor naast imago, saai, weinig uitdaging speelt sex met de baas inderdaad een rol om niet voor dit beroep te kiezen. Daartegenover staat dat de arbeidsmarktmonitor ons laat zien dat er volop emplooi is voor secretaresses in spé. Er volgt een campagne dit najaar om het aantal Mbo studenten secretarieel weer te laten stijgen. Een campagne om meer vrouwen "baas"te laten zijn heeft wellicht ook het gewenste effect.
Elios
Wegwezen lijkt me een goed idee, maar dan alleen naar een functie waar je echt denkt je energie positief in kwijt te kunnen. Ondertussen goed uitzoeken wat je rechten zijn, een advocaat raadplegen die in dit soort situaties gespecialiseerd is en met hem/haar de strategie uitstippelen (waarbij het al dan niet bekend maken van de ondersteuning door een advocaat onderdeel kan zijn). De strategie is vooral van belang om niet afgescheept te worden met een los excuus en een schouderklopje.